Helse & Livsstil

Fakta om herpes

Publisert
Sist oppdatert
Hvor mange som får det:
Det antas at 20-30 prosent av den voksne befolkningen har herpes, men de fleste vet ikke om det, fordi herpes ofte ikke gir symptomer.

Hvordan det smitter:
Ved ubeskyttet samleie og munnsex under aktivt herpesutbrudd. Kondom gir ikke 100 prosent beskyttelse mot herpes. Det finnes to slags herpesvirus som kan gi underlivsplager, herpes I og herpes II. Herpes II er mest vanlig. Herpes I kjenner vi gjerne som munn-herpes, men denne virustypen kan også overføres til underlivet.

Hvilke konsekvenser det får:
Herpes er relativt vanlig. Det innvirker sjelden på den generelle helsen. Utbrudd kan være plagsomme. Kvinner som har herpesutbrudd under fødselen kan overføre viruset til barnet.

Hvordan du merker det:
Mange merker ingenting i det hele tatt. Hvis du får symptomer, dukker disse vanligvis opp under en uke etter at du ble smittet, i form av væskefylte blemmer i underlivsområdet som sprekker fort og blir til ømme sår. Hos kvinner kan herpessårene også opptre innover i skjeden og på livmortappen.

Hva som kan gjøres med det:
Det finnes ingen vaksine mot eller kur for herpes. Hvis du blir plaget med hyppige utbrudd, kan legen skrive ut piller som hindrer nydannelsen av herpesvirus slik at utbruddene stoppes eller kommer sjeldnere. Smertefulle sår kan behandles og renses med bad i vann tilsatt kaliumpermanganat (fåes på apoteket), og reseptfri sårsalve (dette demper smertene, men resulterer ikke i raskere helbredelse).

Visste du at:
Herpes er en sykdom som har vært kjent i over 2000 år?


Tilbake til hovedartikkelen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer