Helse & Livsstil

Fakta om HIV/aids

Publisert
Sist oppdatert
Hvor mange som får det:
HIV-smitte er ikke spesielt utbredt i Norge. I 2005 ble det registrert 219 nye tilfeller av HIV i Norge, en nedgang fra 251 i 2004.

Hvordan det smitter:
Ved ubeskyttet sex, via blod og fra mor til barn. Spytt, urin, avføring og tårevæske kan inneholde viruset, men det er ikke bevist at viruset smitter på denne måten. Kyssing og vanlig samvær er risikofritt. Risikoen for smitte ved ubeskyttet vaginalt samleie er lav, antakelig ikke høyere enn 0,1%. Risikoen er noe høyere ved ubeskyttet analsex. Ved deling av sprøyter er smitterisikoen ca 1%, ved stikkuhell ca 0,3%. Ved svangerskap, fødsel og amming er risikoen 30-50% dersom mor og barn ikke behandles.

Hvilke konsekvenser det får:
HIV-viruset svekker immunsystemet ditt, slik at du blir mer mottakelig for infeksjoner og sykdom. Når immunsvikten øker, er det vanlig med candidautbrudd (sopp) i munnhulen, forstørrede lymfekjertler, herpesutbrudd rundt munnen, vekttap, nattesvette etc. Dersom/når man utvikler aids, innebærer dette at immunsystemet er brutt helt ned, og kroppen kan ikke lenger bekjempe infeksjoner. Mikrober som ikke påvirker friske mennesker, kan gjøre personer med aids svært syke.

Hvordan du merker det:
Omlag halvparten av de smittede får en såkalt primærinfeksjon (akutt HIV-sykdom) med kraftige influensalignende symptomer 1-3 uker etter smitte, men mange forblir symptomfrie i lang tid, opptil flere år. Nye former for HIV-testing kan påvise smitte allerede 1-2 uker etter smitteeksponering. Hvis du vet med sikkerhet at du har blitt eksponert, følges du opp også etter tre måneder.

Hva som kan gjøres med det:
Livskvaliteten for HIV-smittede er langt bedre i dag enn da sykdommen først ble kjent tidlig på 80-tallet, og de som smittes av HIV nå, kan i stor grad leve et tilnærmet normalt liv. Medisineringen forbedres stadig. Behandling, først og fremst med såkalte antiretrovirale midler, legges opp av lege.

Visste du at:
Man etter at aids ble beskrevet som egen sykdom for første gang i 1981, påviste HIV-viruset i en blodprøve fra 1959 hos en mann i Kinshasa?

Tilbake til hovedartikkelen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer