Helse & Livsstil

Fakta om kjønnsvorter

Publisert
Sist oppdatert
Hvor mange som får det:Sannsynligvis har 1/3 av alle unge mennesker viruset i seg. Man regner med at 5000-10 000 mennesker smittes hvert år.Hvordan det smitter: Ved ubeskyttet seksuell aktivitet, men smitten kan også overføres på andre måter. Hvilke konsekvenser det får: Kjønnsvorter får sjelden konsekvenser utover selve vortene. Det finnes mange ulike vortevirus som kan føre til kjønnsvorter, og noen få av disse kan føre til celleforandringer i livmorhalsen som i sjeldne tilfeller kan langsomt utvikle seg til kreft. Tar du celleprøve hos gynekologen hvert år, bør du være tygg.Hvordan du merker det: Hos de aller fleste kommer det ingen vorter i det hele tatt. Hvis du får vorter, kan de oppstå opptil et år etter at du ble smittet. Vortene er hudfargede eller lett rødlige med en «blomkålaktig» overflate og kan oppstå i alle deler av underlivet. Hvis de er store, kan de være smertefulle. Hva som kan gjøres med det: Noen kur for kjønnsvorter finnes ikke, men det jobbes med å utvikle en vaksine. Plages du av stadige vortedannelser, kan en lege fjerne disse med laser eller fryse dem bort. Penslinger kan også være aktuelt. Visste du at: Kondylomviruset som oftest forsvinner før eller senere ved hjelp av kroppens eget immunforsvar?Tilbake til hovedartikkelen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer