Helse & Livsstil

Fant E.coli i kebab

E.coli-skandalen er ennå ikke over. Nå pålegger Mattilsynet Gilde å trekke enda flere produkter fra markedet. Det er påvist E.coli-smitte i kebabkjøtt og fenalår.

Foto: Gilde
Foto: Gilde Vis mer
Publisert
Sist oppdatert




Nye forekomster av E.coli O103 er nå påvist i ytterligere to Gilde-produkter; i en prøveproduksjon av lettsaltet fenalår fra Terina Tynset og en prøveproduksjon av kebabstrimler fra Terina Lillehammer. Fenalår-produktene har aldri nådd ut på markedet, og kebabstrimlene er nå trukket tilbake etter pålegg fra Mattilsynet.

Mattilsynet har tidligere gått ut med at den beyktede E.coli-smitten kom fra råvaren «sau 25», som kommer fra Gilde Terinas anlegg på Tynset. Da dette ble oppdaget, ble produksjonen ved anlegget stanset, og alle produkter satt i arrest. Terinas produksjonsanlegg i Sogndal er nå i drift igjen.

Tre prøver fra fenalår-produksjonen har testet positivt for E.coli O103, og fenalårene har vært holdt i arrest siden 31. mars, da fabrikken på Tynset ble stengt.

E.coli-bakterien er også blitt påvist i et parti kebabstrimler produsert ved Terina Lillehammer. Strimlene inneholder råvaren «Sau 25» fra Terina Tynset. Kebabstrimlene er beregnet på industrikunder, ikke direktesalg til forbrukere. Ingen sykdomstilfeller er blitt knyttet til disse strimlene, men Gilde har besluttet å destruere hele partiet. Allerede distribuerte eksemplarer av kebabstrimlene er kalt tilbake.

- Vi forutsetter at Gilde iverksetter de nødvendige tiltak i forhold til dette, i tråd med Matloven, sier avdelingsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet, i en pressemelding.

- Vi registrerer at dette allerede er gjort i forhold til kebabstrimlene.

Det har vært stille en stund i E.coli-saken, som har rammet 15 nordmenn, 14 av dem barn. Siste utvikling i saken var 7. april, da Gilde måtte trekke ytterligere seks pølsetyper fra markedet fordi de var produsert på samme tid som de bakteriesmittede morrpølsene. Nye sykdomstilfeller er ikke blitt rapportert inn siden 27. mars. Den tidligere mistenke kjøttdeigen ble frikjent 5. april.



ALT OM E.COLI PÅ KK.NO:
  • Seks nye pølsetyper trekkes
  • Smittekilden er funnet
  • Smitte funnet i ny pølse
  • Siste smittede hadde også spist morrpølse
  • ABC i kjøkkenhygiene
  • Dette er E.coli
  • Er maten trygg nå?
  • Pølsene er synderen
  • Mattilsynet jobber på spreng
  • Spekepølser sannsynlig årsak til E.coli
  • Kast denne maten
  • Finn mattrygghet på nett






  • Foto: Gilde
    Foto: Gilde Vis mer
    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer