Blåmerker

Får du blåmerker veldig lett?

Dette kan være årsaken.

SÅR OG BLÅMERKER: Ifølge ekspertene er det ulike grunner til hvorfor merker i huden varer lengre hos enkelte. Det kan skyldes blant annet sykdom, alder, infeksjon og kosthold. Heldigvis fins det tips og triks som kan få fortgang i prosessen. Foto: © Zoonar/P Jobst
SÅR OG BLÅMERKER: Ifølge ekspertene er det ulike grunner til hvorfor merker i huden varer lengre hos enkelte. Det kan skyldes blant annet sykdom, alder, infeksjon og kosthold. Heldigvis fins det tips og triks som kan få fortgang i prosessen. Foto: © Zoonar/P Jobst Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Sjenerende skrubbsår og blåmerker dukker opp stadig vekk, enten vi har falt og slått oss eller dultet borti kjøkkenbenken. 

Før huden blir til seg selv må vi gjennom ømhet og sjenerende farger på lår eller overarmer, noe som er irriterende når vi skal gå med korte ermer eller bare ben til favorittkjolen. 

Men visste du at vi selv kan forebygge blåmerker, og at det fins triks som forkorter blåmerkenes levetid?

LES OGSÅ: Slik unngår du stygge arr 

Slik fungerer huden vår

Allmennlege Stefan Frafjord, som er svarlege hos Lommelegen.no, har tidligere forklart at årsakene for dannelse av blåflekker kan deles inn i tre grupper.

Disse er tilstander som gir lavere nivå av blodplater, tilstander som gjør at blodplatene ikke fungerer, eller tilstander som gjør at veggene i blodårene blir mer skjøre. 

Kutter eller slår man seg, er det aktivitet i blodplatene som gjør at det etter hvert slutter å blø.

Mangel på blodplater, eller dersom blodplatene ikke fungerer som de skal, kan føre til at vi lett får blåflekker, lett blør neseblod eller at vi blør mer enn normalt ved tannpuss og lignende. At blodplater er ødelagt eller har nedsatt funksjon kan skyldes blant annet sykdommer, medisiner og infeksjoner.

LES OGSÅ: Det eneste som hjelper mot strekkmerker

Derfor får vi blåmerker 

Rolah Lønning jobber som kosmetisk lege ved BeWell-klinikken, driver bloggen ROKderm.com, og er forfatter av boken «Frisk Hud».

Hun mener det er flere årsaker til hvorfor noen får blåmerker lettere enn andre. Som regel skyldes det ufarlige, genetiske årsaker, det kan også skyldes alder og medisiner.

- Høyere alder er en hyppig årsak til blåmerker. Det samme er visse medisiner som for eksempel blodfortynnere som albyl-E og Meravan, eller smertestillende som Ibux. Tynn og blek hud som lettere viser bloduttredelser er en annen vanlig årsak, mens mangel på vitamin C, B12 og K er en mindre vanlig årsak, sier Lønning.

Legen sier videre at et blåmerke forsvinner i løpet av to til fire uker hos de aller fleste, og at variasjoner her er avhengig av blodsirkulasjonen vår og hvilken hudtype vi har, som tykkelse og farge.

LES OGSÅ: Slik øker du blodsirkulasjonen

Dette bør vi spise

Lønning mener det er et par ting som er viktig for kroppens evne til å heles etter vi har skadet huden ved sår eller blåmerker.

VITAMINER: Ekspertene anbefaler et sunt kosthold og nok inntak av enkelte vitaminer for å forhindre at sår og blåmerker varer lenge. Foto: Constantinos - Fotolia
VITAMINER: Ekspertene anbefaler et sunt kosthold og nok inntak av enkelte vitaminer for å forhindre at sår og blåmerker varer lenge. Foto: Constantinos - Fotolia Vis mer

- Generell god helse og ernæringsstatus er viktig for et velfungerende immunsystem og kroppens evne til å hele seg selv etter traume, sier hun. 

Videre sier legen at det er enkelte vitaminer det er viktig at vi får i oss når det gjelder å motvirke blåmerker. Blant disse er vitamin C, som fins i blant annet appelsin og spinat, vitamin B9/folat, som fins i brekkbønner, og vitamin B12 fra eksempelvis fet fisk og rødt kjøtt.

Lønning legger imidlertid til at det er uvanlig å ha mangel på disse vitaminene i et normalt og sunt kosthold i dag.

LES OGSÅ: Lider du av B12-mangel?

Slik leges sår raskere 

Det er altså vesentlig at vi spiser riktig for å forebygge sår og blåmerker. Men det fins faktisk håndfaste triks som kan få fortgang i prosessen med å lege huden dersom skaden allerede er skjedd.

- Etter behandling eller traume kan man kjøle ned området hvor blåmerket begynner å vise seg. Dette reduserer størrelsen på merket og hevelse, sier Lønning..

EKSPERT: Rolah Lønning, kosmetisk lege ved BeWell-klinikken, bloggeren bak ROKderm.com, og forfatter av boken Frisk Hud. Foto: Privat
EKSPERT: Rolah Lønning, kosmetisk lege ved BeWell-klinikken, bloggeren bak ROKderm.com, og forfatter av boken Frisk Hud. Foto: Privat Vis mer

24 timer etter blåmerket er et faktum kan du også varme opp området med en varm klut og massere lett med en krem for å øke sirkulasjonen til området og nedbrytningen av blåmerket, ifølge eksperten. 

Legen anbefaler dessuten å bruke Arnica massasjeolje eller krem, og sier at den i flere år har blitt brukt som behandling mot sår og blåmerker.

- Det er fortsatt en vanlig ingrediens i etterbehandlingskremer, forteller hun.

LES OGSÅ: Smink deg til mindre hovenhet og rynker

Ta en tur til helsekosten

Grethe Marie Grimen er daglig leder ved Beauty hudpleieskole. Hun sier det finnes mange produkter som øker blodsirkulasjonen som kan hjelpe til å forebygge hvor sterkt huden vår er utsatt for sår og blåmerker, og hvor lenge de varer hos den enkelte. 

- Det fins mange forskjellige produkter som øker hudens evne til å heles, sier Grimen.

Utenom sirkulasjonsøkende kremer har også Grimen god erfaring med Arnica-oljen.

Utenom dette anbefaler Grimen at vi bruker essensielle oljer, som du kan kjøpe på helsekosten. 

- De kan påvirke hudens evne til å bli bra etter blåmerker, anbefaler hudterapeuten.

Daglig leder ved hudpleieskolen forteller at sykdommer som diabetes kan ha effekt på hvordan huden leges, og understreker at å leve sunt er svært viktig for kroppens evne til å heles etter sår og blåmerker.

- Spesielt tilskudd av C-vitamin kan hjelpe til å forebygge, sier hun.

Og når det gjelder sår har dessuten Grimen en naturlig anbefaling: 

- Lavendel og kamille er fine å bruke på sår. 

Til info: KK og Lommelegen.no er begge eid av Aller Media AS.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer