Mellomblødninger

Får du blødninger utenom menstiden?

Dette mener eksperten at det kan skyldes.

UREGELMESSIGE BLØDNINGER: Blødninger utenom mensen kan skyldes en rekke ting, og det er derfor viktig å følge godt med på dem.  Foto: TT NYHETSBYRÅN
UREGELMESSIGE BLØDNINGER: Blødninger utenom mensen kan skyldes en rekke ting, og det er derfor viktig å følge godt med på dem. Foto: TT NYHETSBYRÅN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hender det fra tid til annen at du blør litt utenom mensperioden din? Det er ikke uvanlig. 

Faktisk opplever de fleste kvinner å ha uregelmessige blødninger én eller flere ganger i løpet av livet.

At du blør utenom mensperioden trenger ikke bety at det er noe farlig, men du skal likevel ta det på alvor – for i verste fall kan det være et tegn på kreft.

LES OGSÅ: Derfor får du ikke mensen

Kan skyldes en svikt i den hormonelle balansen

Dersom du har uregelmessige blødninger og ikke bruker noen form for prevensjon, kan det, ifølge privatpraktiserende gynekolog Kristina H. Johannessen, skyldes en hormonell svikt.
 
- Det kan for eksempel skyldes at du ikke har fått eggløsning eller at det er svikt i progesteron produksjonen. En vanlig syklus består av 28 dager, hvor man får eggløsning etter 14. Etter dette produseres kjønnshormonet progesteron i eggstokkene, noe som gjør at slimhinnene i livmoren endrer seg og progesteronet synker og du får mensen.

- Dersom det er en svikt i progesteron-produksjonen kan det oppstå kluss i systemet og du kan få blødninger utenom mensperioden.

Videre forteller Johannessen at blødningene også kan skyldes muskelknuter i livmoren, infeksjon eller graviditet.

- Man må alltid tenke om blødningene kan skyldes graviditet – det kan være graviditet der man har hatt en spontanabort som ikke stopper å blø, eller svangerskap utenfor livmoren. Er du usikker vil jeg anbefale deg å ta en graviditetstest.

GRAVID: Uregelmessige blødninger kan være et symptom på graviditet.  Foto: NTB Scanpix
GRAVID: Uregelmessige blødninger kan være et symptom på graviditet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Sliter du med «mensen-svette»?

Prevensjonen din kan være årsaken

Videre forklarer eksperten at mange som går på p-piller og utsetter menstruasjonen kan oppleve uregelmessige blødninger fra tid til annen.

- Mens noen kan utsette mensen i seks måneder kontinuerlig, er det andre som ikke kan gå mer enn to måneder uten å få blødninger. Dette kommer an på om livmorslimhinnen din tåler hormonbehandlingen eller ikke.

- Det er jo ikke slik at man må blø regelmessig, men hvis det er slik at du ofte blør uregelmessig anbefaler jeg deg heller å ha mensen én gang i måneden.

Ifølge Johannessen kan også spiral gi uregelmessige blødninger.

- Kobberspiral gir lettere blødninger enn hormonspiral. Har du hormonspiral og den fungerer ideelt, vil du nesten ikke få blødninger. Når det er sagt vil du kunne blø nokså uregelmessig like etter du har fått satt den inn – det kan ta opptil noen måneder før det regulerer seg.

Kan man gjøre noe selv for å stoppe blødningene?

- Nei, det finnes dessverre ingen urter eller andre alternative behandlinger som kan stoppe blødninger, sier hun.

UTSETTE MENSEN: Dersom du utsetter mensen mange måneder av gangen kan uregelmessige blødninger forekomme.  Foto: NTB Scanpix
UTSETTE MENSEN: Dersom du utsetter mensen mange måneder av gangen kan uregelmessige blødninger forekomme. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Hvor effektiv er prevensjonen din?

Kan være et tegn på kreft

Uregelmessige blødninger kan ifølge Johannessen også skyldes kreft i livmorhalsen eller livmorhulen, og det må derfor alltid tas på alvor

- Kreft i livmorhulen forekommer sjeldent før man har fylt 50 år, mens kreft i livmorhalsen kan ramme kvinner helt ned i 25 årsalderen.

- Det er vel å merke veldig sjeldent at så unge kvinner får kreft i livmorhalsen, men som sagt så forekommer det og du bør derfor alltid ha det i bakhodet.

Dersom blødningene ikke gir seg er det viktig at du oppsøker hjelp slik at du kan få undersøkt deg ordentlig. 

- Det kan være farlig å gå for lenge uten å få stilt en diagnose, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer