Sex Og Samliv

Får du følelser med én gang?

Slik unngår du å falle for en som ikke er interessert.

FÅR LETT FØLELSER: Dersom du er en av dem som lett blir knyttet til en person du har vært på date med eller hatt sex med, kan det være lurt å vurdere personen før du tar neste steg.  Foto: Farina3000 - Fotolia
FÅR LETT FØLELSER: Dersom du er en av dem som lett blir knyttet til en person du har vært på date med eller hatt sex med, kan det være lurt å vurdere personen før du tar neste steg. Foto: Farina3000 - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som altfor lett får følelser for det motsatte kjønn etter første date, eller kanskje etter et tilfeldig «one night stand»?

Da er du ikke alene.

Vi kvinner knytter oss nemlig lettere enn det menn gjør, og ender derfor ofte opp som både skuffet og lei oss fordi den potensielle partneren kanskje ikke føler det samme.

LES OGSÅ: Dette mener kvinner – egentlig

Ulikt tenningsmønster

Bianca Schmidt, som er gestaltterapeut og sexolog, forteller til KK.no at en av årsakene til at vi kvinner ofte ønsker noe mer av mannen etter vi har hatt sex, kan være fordi lysten vår tennes av følelser, riktig stemning og ytre omstendigheter.

- Det finnes både kvinner og menn som misliker «one night stands». Dette handler ofte om hvor nært knyttet seksualiteten er til følelsene. Hos noen er dette tett koblet sammen, mens hos andre er sex kun sex.

Kvinner og menn har ulikt tenningsmønster, og dette gjør ifølge Schmidt at kvinner oftere enn menn knytter sex og følelser sammen.

- Man pleier å si at menn har et mer forutsigbart tenningsmønster enn kvinner. Det kan gå fort fra en seksuell tanke til han er klar for sex. Kvinnens tenningsmønster kan være mer flyktig. Lysten tennes mer av følelser, riktig stemning og ytre omstendigheter.

- For at en kvinne skal tennes må hun ofte gå inn i følelsene og kjenne en emosjonell tilknytning til den andre personen. Dette gjør at hun lett blir sittende igjen med mer følelser enn det som er behagelig etter en one night stand, forklarer hun.

FØLELSER: Lysten til kvinner tennes av følelser, riktig stemning og ytre omstendigheter, og derfor hender det ofte at vi knytter oss til personene vi har sex med.  Foto: Gina Sanders - Fotolia
FØLELSER: Lysten til kvinner tennes av følelser, riktig stemning og ytre omstendigheter, og derfor hender det ofte at vi knytter oss til personene vi har sex med. Foto: Gina Sanders - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Ikke tid eller energi til sex?

Kan skyldes hormoner

Det kan være flere grunner til at noen får dypere følelser enn andre veldig fort. Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, mener det kan skyldes hormonene våre.

- Når vi har sex skiller vi ut oxytocin, som er et hormon som bidrar til at vi knytter oss til den vi er sammen med. Dette bidrar til tilknytning mellom mor og barn ved amming, så det er med andre ord sterke saker.

- Det at kvinner knytter seg lettere enn menn har mye med oxytocin å gjøre, men det kan også skyldes at ønsket de har om nærhet og tilknytning er såpass sterkt. Det er også viktig å huske at menn som regel ønsker seg mer enn bare sex. De som sier seg fornøyd med kun sex er kanskje ikke i så god kontakt med hva de egentlig trenger.

Videre forteller Kjøs at han mener det er helt naturlig og normalt å få sterke følelser for den man har sex med.

- Sex er intimt og gir uttrykk for ønske om nærhet, så det er egentlig litt rart hvis man ikke føler noe som helst. Problemet oppstår når vi har slike følelser overfor en som ikke har det. Da har vi gjerne gjort en feilvurdering som er ganske naturlig å gjøre - vi tror jo at det som betyr noe for oss også er viktig for andre, forklarer han.

SKUFFENDE: Det kan være både skuffende og sårende å få vite at en person du liker ikke føler det samme som deg.  Foto: micromonkey - Fotolia
SKUFFENDE: Det kan være både skuffende og sårende å få vite at en person du liker ikke føler det samme som deg. Foto: micromonkey - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Bør du fortelle om utroskap?

Unngå å bli skuffet

For å unngå å ende opp skuffet og ensom, mener Kjøs det er viktig at du kjenner på situasjonen og prøver å finne ut om den andre personen er like interessert som deg før du tar det neste steget.  

- Det er lurt å prøve og sjekke ut om den andre er seriøs og i stand til å knytte seg til deg. For mange kan det være lurt å være litt mer realistisk og ikke «lese inn» for mye i den andre. Føler han virkelig det du tror han føler, eller er det du selv som så gjerne vil at det skal være slik at du tillegger ham noe som ikke er der?

- Ofte når folk føler seg lurt har jeg inntrykk av at de har lurt seg selv vel så mye. De har ønsket så sterkt å tro det beste at de har oversett veldig tydelige tegn på det motsatte.

- Hvis han for eksempel ikke ringer deg tilbake er det mer sannsynlig at han ikke er interessert enn at han er kjempeopptatt av deg, forklarer han.

Dersom du er en av dem som lett blir knyttet til noen etter dere har hatt sex, mener Schmidt det er viktig at du tar en vurdering om «one night stands» er noe for deg.

- For mange kan det være gøy der og da, men hvis du betaler med såre følelser i flere dager er det kanskje ikke verdt det. Det er kun du som vet hvordan dette regnestykket går opp for deg.  

- Hvis du bestemmer deg for at dette ikke er for deg, er det lettere å motstå fristelsen når anledningen byr seg i fremtiden. Hva med heller å gi han eller henne nummeret ditt, så får du deg kanskje en hyggelig date i stedet, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer