HÅR PÅ RARE STEDER?: Har du stive, mørke hår på haken, rundt brystvorten eller på magen? Sjekk hva det kan være tegn på!
HÅR PÅ RARE STEDER?: Har du stive, mørke hår på haken, rundt brystvorten eller på magen? Sjekk hva det kan være tegn på! Vis mer

Hår På Haken

Får du hår på hake, mage eller pupper?

Det kan skyldes både genetikk og sykdom.

Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hårvekst her og der på kroppen er åpenbart normalt, selv om vi kvinner ikke på langt nær har like mye som menn. 

Selv kraftig og mørk hårvekst kan skyldes en ufarlig og genetisk tilstand, men visste du at hår som kommer plutselig og i store mengder kan bety «fare på ferde»?

Uønsket hårvekst - hirsutisme

Mette Haase Moen er professor emerita og overlege ved kvinneklinikken på St. Olavs hospital i Trondheim. Hun sier at uønsket hårvekst hos kvinner, hirsutisme, kjennetegnes av hårvekst på unormale steder som på haken, nakken og på brystet.

- Det kan også være rikelig med hårvekst på armer og ben med stive hår i stedet for vanlige myke dunhår, sier Haase Moen.

Hun forteller at vi kan ha ulike grader av hirsutisme. Ifølge professoren kan det i de verste tilfellene være nødvendig med barbering flere ganger daglig.

Haase Moen sier at hirsutisme kan skyldes en arvelig tilstand der hårsekkene er spesielt følsomme for mannlige hormoner, og legger til at enkelte etnisiteter skiller seg ut når det gjelder mengde og farge på hårvekst hos kvinner.

LES OGSÅ: Får du hår på rare steder?

Kan skyldes et syndrom

Professoren forklarer at uønsket hårvekst hos kvinner også kan skyldes hormonforstyrrelsen polycystisk ovariesyndrom, PCOS. Syndromet fører til at det produseres for mye mannlige hormoner som kan medføre blant annet akne eller uønsket hårvekst.

- Ved PCOS er den normale funksjon i eggstokkene i uorden. Det blir ikke eggløsning, men dannes mange små cyster og det er tendens til økt produksjon av mannlige hormoner som testosteron. Hvis det i tillegg er overvekt, som er vanlig ved PCOS, øker problemet, forklarer Haase Moen.

Professoren sier videre at uønsket hårvekst hos kvinner i sjeldne tilfeller kan skyldes en svulst i eggstokkene eller binyrene. Hun poengterer at hårvekst som skyldes denne tilstanden kommer veldig raskt, og i store mengder.

LES OGSÅ: Slik får du bukt med «barten».

Slik kan det behandles

- Behandling av økt hårvekst retter seg etter årsaken. Ved hormonforstyrrelser er behandlingen som regel p-piller hvorav noen typer er spesielt velegnet fordi de i tillegg til østrogen inneholder et hormon som motvirker virkningen av mannlige hormoner, sier Haase moen, og legger til at det ved PCOS brukes for eksempel p-piller.

Professoren forteller imidlertid at p-piller vil være mindre effektivt hvis det ikke foreligger en hormonforstyrrelse. Da kan napping av hår eller elektrolyse, eventuelt laserbehandling, være eneste utvei. I noen tilfeller gis det faktisk tilskudd til slik behandling.

Overlegen nevner dessuten at bruk av ulike legemidler, for eksempel kortison, kan føre til uønsket hårvekst.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt håret - for godt!

Alderen kan ha noe å si

Rolah Lønning jobber som kosmetisk lege ved BeWell-klinikken, driver bloggen ROKderm.com, og er forfatter av boken «Frisk Hud».

Som Haase Moen ved St. Olavs Hospital erfarer også Lønning at den hormonforstyrrende sykdommen polycystisk ovariesyndrom kan sette hormonene ut av spill og føre til uønsket hårvekst.

<strong>HUDEKSPERT:</strong> Rolah Lønning, kosmetisk lege ved BeWell-klinikken, bloggeren bak ROKderm.com, og forfatter av boken «Frisk Hud». Foto: Privat
HUDEKSPERT: Rolah Lønning, kosmetisk lege ved BeWell-klinikken, bloggeren bak ROKderm.com, og forfatter av boken «Frisk Hud». Foto: Privat Vis mer

Lønning påpeker imidlertid at den uønskede hårveksten også kan ha andre forklaringer.

- Alder betyr også noe. Man produserer mindre østrogen med økende alder som kvinne, noe som kan gi en ubalanse mellom østrogen og testosteron, og dermed tettere og mer hårvekst, sier Lønning.

Hun sier også at vår genetikk har mye å si for hvordan hårveksten utarter seg, og at dette kan bety noe for hvordan hårsekkene «oppfører» seg. Eksempelvis har mennesker med opprinnelse fra land med varmere klima, eller fra østen, annen genetikk enn dem med lysere hår og dermed ofte mørkere og kraftigere hårvekst.

LES OGSÅ: Har du mørke hår på magen?

Det kan skyldes hudsykdom

Lønning trekker også frem andre sykdommer som kan forårsake økt hårvekst. Blant annet enkelte hudsykdommer.

- I sjeldne tilfeller kan en hudsykdom utarte seg gjennom hårvekst, sier Lønning, og trekker frem at hår vokser over føflekker som et eksempel.

Lønning trekker også frem en sykdom kalt «Beckers nevus». Også denne kjennetegnes av uønsket hårvekst ulike steder på kroppen, men også av en uregelmessig pigmentforandring i huden.

«Beckers nevus» er genetisk, men det er uforklarlig hvorfor noen får den, ifølge LØnning.
Tilstanden er derimot ikke farlig, og behandles kun av kosmetiske årsaker.

LES OGSÅ: Glatte legger for alltid?

Kraftig hår? Stump røyken!

Legen ønsker å understreke at det er store variasjoner i hvor mye hår det er naturlig at samme kjønn har, men at det fins en del fellestrekk.

- Det er vanlig at kvinner har uønsket hårvekst under armer og ansikt, og mindre vanlig med hårvekst på mage og bryst, sier Lønning.

Hun anbefaler at vi tar en legesjekk om vi plutselig opplever mer hårvekst enn vi er vant til. Vi kan for eksempel ta en hormonsjekk eller en test hos gynekolog for å finne noe om tilstanden vår.

Når det gjelder hva vi selv kan gjøre for å fjerne eller motvirke uønsket hårvekst mener Lønning vi først og fremst må finne ut om det er bakenforliggende årsaker til hårveksten, eventuelt hvorfor hormonene er i ubalanse.

- Etter du har funnet ut av det kan du begynne med eventuell korrigering, sier Lønning, og mener det fins mye vi kan gjøre for å motvirke uønsket hårvekst. For eksempel hårfjerning ved laserbehandling, eller å få i oss mer østrogen.

Når det gjelder forebygging av uønsket hårvekst mener legen det er gunstig at vi tenker på helsen vår og hva vi får i oss. Spesielt bør vi vurdere å droppe tobakken.

- Røykere har oftere mer hårvekst enn de som ikke røyker, sier Lønning.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer