Har du opplevd å få hår et sted på kroppen uten grunn?
Og da er det ikke nødvendigvis snakk om sorte hår langs veiviseren, eller uønsket hår rundt brystvortene - som garantert er langt vanligere enn du tror.
Nei, i denne sammenhengen er det snakk om en annen type hårvekst - for eksempel en ispolert flekk på ryggen eller beinet, eller kanskje rundt et gammelt arr.
Det kan skyldes noe kalt «injury induced localized hypertrichosis».
LES OGSÅ: Er det greit å nappe vekk disse hårene?
Gir overdreven hårvekst

- Tilstanden kalles «injury induced localized hypertrichosis», forteller John Olaf Næsheim, bedriftslege i Stamina og tidligere fastelege.
Han forklarer at «hypertrichosis», beskriver overdreven hårvekst på kroppen, sammenlignet med en gjennomsnittlig person av samme kjønn, rase og alder.
- Det skilles mellom generell og mer lokalisert utbredelse, og det kan være medfødt eller skyldes ytre påvirkninger. Ytre årsaker kan være eksponering for kjemikalier eller enkelte infeksjonssykdommer. Den vanligste ytre årsaken er nok likevel utløst av enkelte medikamenter, sier Næsheim.
Det gjelder spesielt medisiner som påvirker hormonbalansen i kroppen.

Ifølge Lommelegen.no kan det også gjelde p-piller, der noen har sterkere androgyne effekter (dvs. samme effekt som testosteron) enn andre - spesielt de som inneholder levonorgestrel, norethindron og norgestrel.
LES OGSÅ: Får du kviser på ryggen?
Kan komme av tidligere skader
Men økt hårvekst kan også komme av andre årsaker - blant annet en tidligere skade.
- Hårvekst i et avgrenset område som har vært utsatt for skade er sjeldent, men det forekommer, sier Næsheim.
Ifølge Hyperthrosis.com gjelder dette ofte skader som et hardt fall, gjentakende slag mot kroppen, eventuelt friksjon eller irritasjon på et spesielt sted på kroppen. Det kan også dukke opp i forbindelse med et arr, men det er ikke alltid tilfelle.
- Når det gjelder årsak er jeg kjent med to hypoteser - den ene er økt blodtilstrømning og endring i hårsekkene i området som er blitt skadet, mens den andre handler om at vedvarende slitasje endrer hårsekkene til å produsere tykt hår istedenfor det tynne håret som kroppen ellers er dekket av, sier Næsheim.
- Det er mulig at sistnevnte er for å «beskytte» området.
Han forklarer at det ikke finnes noe fasitsvar på hvor hard skaden må være for at dette oppstår, siden det som oftest er svært individuelt.
Det finnes heller ikke noen tall som sier noe om hvor ofte tilstanden rammer kvinner sammenlignet med menn, men ifølge legen kan det være mer fremtredende hos kvinner, siden de har mindre tykt hår på kroppen i utgangspunket.
- Dette vil selvfølgelig være kosmetisk sjenerende, og selv om det ikke finnes noen direkte behandlinger vil hårfjerningskremer eller laserfjerning være effektivt, sier han.
Tilstanden rammer gjerne steder som er utsatt for slag, som legger, armer, ansikt og lignende.
LES OGSÅ: Vitaminmangelen du bør være obs på
Flere årsaker til økt hårvekst blant kvinner
«Injury induced localized hypertrichosis» er imidlertid ikke det eneste som kan være årsaken til sjenerende hårvekst.
- Økt hårvekst er et kjent problem. Vi skiller mellom flere typer, der den vanligste er hirsutisme. Det skyldes økt kroppsbehåring hos kvinner på grunn av forstyrrelser i kjønnshormonene, sier Næsheim.
- Kvinner får da kroppshår i områder der menn vanligvis får det.

Ifølge Norsk Helsenformatikk rammes så mange som fem prosent av alle kvinner med hirsutisme, og det største problemer er ofte økt hårvekst i ansiktet.
Alle kvinner produserer en viss, men liten mengde av mannlige kjønnshormoner (androgener). Disse produseres i binyrene og til en viss grad i eggstokkene. Dersom det blir mer mannlige kjønnshormoner enn vanlig, vil det kunne gi økt hårvekst.
Det er imidlertid normalt at hårveksten forandrer seg gjennom livet - for eksempel vil behåringen under armene og rundt kjønnsorganer starte i puberten, mens det etter overgangsalderen er normalt at hårveksten på blant annet hodet blir mindre.