Vær

Får du hodepine av tordenvær?

Er det bare noe vi føler, eller kan man faktisk bli «syk» av vær? Sjekk ekspertens svar!

BLIR DU VÆRSYK?: Mange av oss føler at været påvirker helsen vår, men ifølge eksperten er det usikkert om dette faktisk er tilfelle.  Foto: Maridav - Fotolia
BLIR DU VÆRSYK?: Mange av oss føler at været påvirker helsen vår, men ifølge eksperten er det usikkert om dette faktisk er tilfelle. Foto: Maridav - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som føler deg ekstra deprimert og dårlig når solen ikke skinner? Eller får en trykkende, tung følelse i hodet og gjerne hodepine når det er lummert og brygger opp til tordenvær?

Da er du ikke alene.

Mange av oss føler at været spiller en rolle for både humøret og helsen vår, men er det egentlig tilfelle?

LES OGSÅ: Sover du ekstra dårlig nå?

Usikker på om været er årsaken

Christoffer Baldersheim, som er psykolog ved Klinikk for psykisk helsevern for barn og unge, forteller til KK.no at svaret kommer an på hvilket perspektiv man ser det i.

- Det finnes jo studier av større grupper mennesker som viser at det finnes en sammenheng mellom været og helsen vår. Hvis man for eksempel sammenligner Norge med Gambia, så vil man i slike studier se at vi i Norge blir mer deprimerte i mørkesesongen.

Videre forteller han at det som er vanskelig å etablere med slike studier, er om årsaken er at man blir deprimerte av været, eller om man rett og slett bruker det som en unnskyldning.  

- Når man tenker seg om er det er jo sjeldent folk sier at de har vært fryktelig nedfor på grunn av det fine været.

- Så selv om man klarer å finne en klar sammenheng mellom det at man reagerer annerledes oppe i nord enn andre plasser, så er det vanskelig å løse denne floken, da vi ikke kan være hundre prosent sikre på at vi ikke bruker været som en unnskyldning.

SOLLYS: Årsaken til at mange blir deprimerte i vinterhalvåret kan være mangelen på sollys. Det er nemlig slik at når sollyset treffer øyet så reduseres nivået av hormonet melatonin og vi føler oss automatisk mer våkne og opplagte.  Foto: Alik Mulikov - Fotolia
SOLLYS: Årsaken til at mange blir deprimerte i vinterhalvåret kan være mangelen på sollys. Det er nemlig slik at når sollyset treffer øyet så reduseres nivået av hormonet melatonin og vi føler oss automatisk mer våkne og opplagte. Foto: Alik Mulikov - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Har du hatt en tøff start på dagen?

Sammenheng mellom lys og hormoner

Når det er sagt, mener Baldersheim det kan være en sammenheng mellom det at vi ofte blir rammet av vinterdepresjoner i mørketiden.

- Den psykologiske forklaringsmodellen tilsier at det er en sammenheng mellom lys, mørke og hormonene vi har i kroppen. Hormonet melatonin gjør oss trøtt og slappe. Når lyset kommer inn gjennom soveromsvinduet om morgenen så blir du kvikk og våken fordi dette undertrykkes.

- Så forklaringen på hvorfor vi blir deprimerte, trøtte og lei oss i mørkesesongen kan være at vi ikke får nok lys – og dette prøver mange å løse ved å forandre klimaet på soverommet og bruker disse terapilampene som skal skape naturlig lys, i tillegg til melatoninpiller. Problemet er at dette er basert på den logikken om at depresjonen og trøttheten skyldes klimaet og mørket, men dette vet vi jo ikke helt sikkert.

Videre forteller han at vi rett og slett har blitt et quick-fix samfunn.

- Å bruke disse terapilampene og melatoninpillene er nesten det samme som å forvente at vi skal bli friske, raske og slanke uten å endre livsstil og gjøre noe aktivt.

LES OGSÅ: Slik vet du om du er deprimert

Hodepine av tordenvær

Er det noe mange av oss opplever fra tid til annen, så er det at hodet føles tungt og verkende når det er lummert i luften og tordenværet er på vei rundt hjørnet.

Ståle Pallesen, som er søvnforsker og professor ved Universitetet i Bergen, forteller til KK.no at årsaken til dette er det lave lufttrykket.

- Noen undersøkelser viser at man kan få hodepine før fall i lufttrykk, altså før lavtrykk. Hvorfor det er slik vet vi ikke sikkert, men noen mener det er trykksensitive mekanismer i nervebanene vår som øker smertefølelsen når trykket synker.

- Noen mener også at det er trykksensitive celler i det indre øret som bidrar til at noen føler ubehag ved tordenvær, sier han.

KOM DEG UT: Det å komme seg ut i frisk luft er ifølge eksperten bedre medisin enn antidepressiva.  Foto: blas - Fotolia
KOM DEG UT: Det å komme seg ut i frisk luft er ifølge eksperten bedre medisin enn antidepressiva. Foto: blas - Fotolia Vis mer

Den beste kuren er å komme seg ut

Dersom du ofte blir syk eller dårlig som følge av været, mener Baldersheim det å komme seg ut i hvilket som helst vær vil ha en positiv effekt.

- Etter å ha jobbet systematisk med dette har jeg funnet ut at løsningen på disse værrelaterte sykdommene og plagene er å komme seg ut i frisk luft og være aktiv - dette vet vi at virker mye bedre enn antidepressiva og andre piller.
 
- Dessverre er det slik at vi har det paradokset at det har blitt en godtatt unnskyldning å si at det er været som gjør at vi holder oss hjemme og er deprimerte – dette til tross for at det viser seg at en tur ute i aktivitet fungerer positivt på psykisk helse uavhengig av været. I stedet for å stille spørsmålet om hvorvidt været påvirker oss, så kan en heller stille seg selv spørsmålet: hvorfor er vi så fryktelig opptatt av været?

Men vil ikke fint vær og sol være gunstigere for helsen?

-Vi trenger jo sol, da det blant annet gir vitaminer og styrer tretthet og våkenhet, men igjen så fungerer jo vanlig dagslys også.

- Jeg skal ikke si at solen ikke spiller noen rolle, men jeg er skeptisk til at vi gir solen den anerkjennelsen om at den påvirker oss såpass mye – da havner man fort i den onde sirkelen hvor man sier at det er været som gjør at en ikke kommer seg opp av senga, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer