Koffein

Får du i deg mye koffeinholdig drikke?

Kan svekke hjernens utvikling, viser studie.

VET DU HVOR MYE KOFFEIN DU INNTAR? En ny studie viser at et høyt inntak av koffein kan ødelegge for utviklingen av hjernen hos barn og ungdom. Koffein finner du blant annet i kaffe, visse typer te, noen brusvarianter og energidrikker.  Foto: Colourbox
VET DU HVOR MYE KOFFEIN DU INNTAR? En ny studie viser at et høyt inntak av koffein kan ødelegge for utviklingen av hjernen hos barn og ungdom. Koffein finner du blant annet i kaffe, visse typer te, noen brusvarianter og energidrikker. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Koffein.

Det er ingen tvil om at det kan komme godt med når du er ekstra trøtt i trynet.

Og det er slett ikke bare i kaffekoppen du finner koffein. Dette stoffet finnes også i te (selv om mengden varierer stort), brus og ikke minst energidrikker.

Til tross for at disse drikkene kan få liv i et aldri så trøtt og slitent ansikt, har de også noen ulemper, og en fersk studie viser at de kan ha en negativ effekt på utviklingen til hjernen, skriver Daily Mail.

LES OGSÅ: Denne vaffelen er helt spesiell

Inntaket blant unge øker stadig

Ifølge sveitsiske forskere ser det ut til at koffeinholdige drikker - som brus, kaffe og energidrikker, kan hindre hjernen til barn og unge i å utvikle seg ordentlig (Les mer om studien her!).

De tror at koffeinet i denne typen drikke kan ødelegge for den dype søvnen, og på den måten forstyrre utviklingen av hjernen i ungdomsårene.

Ungdomsårene er et svært kritisk tidspunkt i utviklingen av hjernen, og problemer med denne utviklingen kan i verste fall medføre alvorlige problemer, som schizofreni, angst, rusproblemer eller personlighetsforstyrrelser.

Dette er spesielt urovekkende med tanke på at inntaket av slike drikke øker blant unge.

– Inntaket av koffein blant barn og unge voksne har økt med mer enn 70 prosent over de siste 30 årene, og det ser ikke ut til å snu, har en talsperson for studien uttalt.

LES OGSÅ: Derfor er dette brødet sunnere

INNTAKET ØKER: Ifølge forskerne drikker stadig flere unge mer kaffe, koffeinholdig brus og energidrikker. Foto: Getty Images/iStockphoto
INNTAKET ØKER: Ifølge forskerne drikker stadig flere unge mer kaffe, koffeinholdig brus og energidrikker. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

300 til 400 milligram koffein utgjør en forskjell

I tillegg til at flere og flere unge har begynt å drikke kaffe - og andre koffeinholdige drikker som frappe, latte og iskaffe, er det også mange som konsumerer store mengder brus og energidrikker.

– Produsentene kan rapportere de høyeste salgstallene innen segmentet av koffeinholdige drikker, forteller talspersonen for studien.

Resultatene i studien viste at 300 til 400 milligram koffein utgjør en forskjell for utviklingen av hjernen - dette tilsvarer omtrent fire bokser med energidrikker, eller tre til fire store kopper kaffe.

Faktisk inneholder bare én boks med drikken Red Bull 80 milligram koffein.

– Hjernen går gjennom en delikat prosess i ungdomsårene, og i løpet av denne prosessen kan mange mentale sydommer bryte ut.

LES OGSÅ: Kosematen som er bra for deg

Forstyrrer utviklingsprosessen til hjernen

Når hjernen til barn og unge er under utvikling, vil synapser -eller koblinger mellom cellene, om det ikke er bruk for bli fjernet.

Og ifølge forskerne er søvn en veldig viktig del av denne prosessen.

I løpet av denne prosessen vil viktige koblinger mellom cellene utvikle seg ytterligere, mens andre koblinger vil reduseres. Dette bidrar til at hjernen blir enda mer effektiv og kraftfull.

Da de unge rottene i studien ble gitt koffeinholdig vann, kunne de se at de fikk mindre søvn enn de som bare drakk vanlig vann. Da de på slutten av studien så hvordan koffein hadde påvirket hjernen, hadde musene som fikk koffein flere koblinger enn de som fikk vanlig vann, som indikerer at den viktige prosessen var blitt forstyrret.

– Selv om hjernen til rotter og mennesker er ganske ulike, åpner likevel parallelene mellom utviklingen av hjernen til de to for spørsmål om koffein blant unge er så ufarlig som det tidligere er trodd, eller om de bør holde seg unna, sier talsmannen.

LES OGSÅ: Dropp isbitene i vannglasset

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer