KAN MOTVIRKE SLAG: Å få i seg nok fiber - som fra for eksempel grovt brød, kan redusere risikoen for slag, viser ny forskning.  Foto: Thinkstock
KAN MOTVIRKE SLAG: Å få i seg nok fiber - som fra for eksempel grovt brød, kan redusere risikoen for slag, viser ny forskning. Foto: Thinkstock
Fiber

Får du i deg nok fiber?

Syv gram ekstra per dag kan redusere risikoen for slag, viser forskning.

Det er en kjent sak at fiber er viktig for kroppen din, og det er ikke uten grunn at helsemyndighetene anbefaler at det daglige inntaket ditt består av mellom 25 og 35 gram.

Blant annet kan et tilstrekkelig fiberinntak redusere risiko for hjerte- og karsykdommer, kreft i tykk- og endetarm og type 2-diabetes.

Det å få i seg nok fiber, vil også senke risikoen for å dø av luftveissykdommer som lungebetennelse og kronisk bronkitt.

LES OGSÅ: Slik sikrer du fiberinntaket - uten pasta!

GROVE KORN OG BÆR: Frukt, grønnnsaker og grove kornprodukter inneholder mye fiber. Foto: Thinkstock
GROVE KORN OG BÆR: Frukt, grønnnsaker og grove kornprodukter inneholder mye fiber. Foto: Thinkstock Vis mer

Reduserer risikoen for slag

Ny forskning viser i tillegg at fiber har en annen, svært gunstig helseeffekt. Personer som får i seg den anbefalte daglige dosen, har nemlig lavere risiko for å få slag enn dem som spiser lite fiber.

- Det har vært gjort noen studier i forhold til fiber og effekten det har på risikoen for hjerte- og karsykdom, men dette er første gang resultater fra flere langtidsstudier har vært satt sammen i én analyse, sier studieforfatter og ernæringsforsker Victoria Burley til Reuters Health.






Burley, som er ernæringsforsker ved University of Leeds, og hennes medforfattere har sett nærmere på resultatene av åtte ulike studier gjennomført siden 1990 - som inkluderte nærmere 500.000 deltakere.

Testdeltakerne skulle rapportere inn sitt daglige fiberinntak over en periode på mellom 8 og 19 år, og resultatene har blitt samlet og analysert i denne nye rapporten - som er publisert i tidsskriftet Stroke (mer info finner du her!).

LES OGSÅ: Du trenger ikke spise brød for å få i deg nok

MYE FIBER: Brokkoli er blant grønnsakene som inneholder mye fiber. Det samme gjelder for blomkål, bønner, svisker, og soyabønner. Foto: Getty Images/iStockphoto
MYE FIBER: Brokkoli er blant grønnsakene som inneholder mye fiber. Det samme gjelder for blomkål, bønner, svisker, og soyabønner. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Syv gram ekstra er alt som skal til

Ifølge forskerne viser resultatene at risikoen for å få slag var betraktelig lavere jo mer fiber man fikk i seg gjennom kosten (syv gram fiber ekstra per dag, førte til en syv prosent lavere risiko for slag), og de som fikk i seg mest hadde klart lavest risiko for å få slag.

Ifølge Helsedirektoratet har fortsatt svært mange av oss et fiberinntak som er lavere enn anbefalt. Og de fleste kan med fordel øke inntaket av naturlig fiberrike matvarer, står det på Matportalen.no.

Den enkleste måten å sikre fiberinntaket på, er ved å få i seg nok grove kornprodukter, poteter, grønnsaker, bønner, nøtter, samt frukt og bær.

Ønsker du å redusere risikoen for slag, mener også forskerne bak den omtalte studien at du bør få i deg syv gram ekstra per dag. Dette vil tilsvare cirka to grove brødskiver, eller en solid porsjon frukt.






- Men selv to-tre gram ekstra per dag kan ha en positiv innvirkning, sier Burley.

Akkurat hvordan og hvorfor fiber har denne effekten på slagrisikoen, er noe forskerne fortsatt er litt usikre på, selv om de har noen ideer.

- Det kan være flere faktorer som har en innvirkning her. Mat som har et høyt innhold av fiber, har en tendens til å ha lavere innhold av kalorier, noe som hjelper folk med å opprettholde en sunn vekt, som igjen påvirker og reduserer slagrisiko. Mat rik på fiber inneholder også flust av vitaminer og antioksidanter som gjør blodårene mer elastiske, sier Burley.

LES OGSÅ: Derfor er havregryn fantastisk som frokost

SPIS MER: Helsemyndighetene anbefaler at vi får i oss mellom 25 og 35 gram. Tips til hvordan du kan snike mer fiber inn i kosten får du lenger nede i saken! Foto: Thinkstock
SPIS MER: Helsemyndighetene anbefaler at vi får i oss mellom 25 og 35 gram. Tips til hvordan du kan snike mer fiber inn i kosten får du lenger nede i saken! Foto: Thinkstock Vis mer

Så mye trenger du - egentlig

Nedenfor ser du et eksempel, fra Matportalen.no, på et dagsinntak som gjør at du får i deg nok kostfiber:

  • 5 skiver (200 gram) grovt brød med 100 prosent sammalt mel - 17 gram
  • 2 poteter (cirka 150 gram) - 3 gram
  • 1 stor gulrot (cirka100 gram) - 2,7 gram
  • 1 porsjon brokkoli (100 gram) - 3,0 gram
  • 1 tomat (50 gram) - 0,7 gram
  • 1 appelsin (100 gram) - 1,9 gram
  • 1 eple (100 gram) - 2,5 gram
  • Til sammen 31 gram






    LES OGSÅ: Spis mer grove grønnsaker

    SPIS MER GRØNT: Det er bare positivt å få i seg mer grønnsaker - de er proppfulle av fiber og andre viktige næringsstoffer. Foto: Getty Images/iStockphoto
    SPIS MER GRØNT: Det er bare positivt å få i seg mer grønnsaker - de er proppfulle av fiber og andre viktige næringsstoffer. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

    Slik vet du om du får i deg nok

    Det er ikke så lett å vite akkurat hvor mange gram rent fiber ditt daglige matinntak inneholder, men her er tegnene som viser at balansen er feil:

    For lite fiber:
    • Forstoppelse
    • Du går sjelden på do for nummer to
    • Hard avføring
    • Mageknip
    • En generell følelse av at tarmene er i ulage

    For mye fiber:
    • Oppblåsthet
    • Mye flatulens (fis, rett og slett)
    • Urolig mage
    • Løs mage
    • Du må gjøre nummer to ofte og mye

    Er du fortsatt nysgjerrig på om du når fibermålene? Da kan du ta denne testen på Greteroede.no.





    LES OGSÅ: Lettbrus øker risikoen for slag

    Slik sniker du mer fiber inn i kosten

    Nedenfor får du gode tips til hvordan du kan øke fiberinntaket ditt:

    • Knask frukt når du får lyst på noe mellom måltidene. Fem biter tørket eple inneholder 3 gram fiber.
    • Spis skallet på frukten, mye av fiberet sitter her. Vask frukten godt først for å bli kvitt bakterier og sprøytestoffer.
    • Kjøper du en frossenpizza kan du toppe den med tomatskiver, paprika, spinat og løk for å øke fibermengden i måltidet. Baker du din egen pizza kan du bruk grovmel i bunnen.
    • Lag deg smørbrød proppet med grønnsaker.
    • Bruk bønner og linser i supper, stuinger og salater.
    • Spis grønnsakene rå så ofte du kan. Mye av fiberet forsvinner under koking og steking. Damping og koking i mikrobølgeovnen tåles bedre.
    • Bruk rosiner i småkakene.
    • Bruk brun ris og fullkornspasta framfor hvit ris og hvit pasta.
    • Bruk grønnsaker i pastasausen.
    • Kos deg med smoothies.
    • Er du glad i kjøtt og poteter kan du vende løk, sopp og tomater i stekepannen, og tilsette urter og olivenolje. Kjempegodt!
    • Bruk tortillas av mais framfor hvete, de inneholder 50 prosent mer fiber.
    • Legg også grønnsaker på grillen sammen med kjøttet og fisken.

    LES OGSÅ: Bytt ut vanlig hvetemel med fullkorn hvetemel
  • Til forsiden