Skattepenger

Får du igjen på skatten snart?

Ikke gå i disse fellene.

FÅR DU IGJEN?: Dersom du får igjen penger på skatten, er det nå i slutten av juni eller i august at de blir utbetalt.  Foto: Foto/Montasje: Per Ervland/Berit Njarga/Dinside.no
FÅR DU IGJEN?: Dersom du får igjen penger på skatten, er det nå i slutten av juni eller i august at de blir utbetalt. Foto: Foto/Montasje: Per Ervland/Berit Njarga/Dinside.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når det kommer til selvangivelsen er det for de fleste av oss bare én ting som er viktig; får du penger igjen?

Og ingenting kan vel riktig måle seg med den følelsen du får når du ser et firesifret tall i pluss. Da blir det skikkelig flott ferie i år også! Eller kanskje går du med planer om å pusse opp leiligheten litt, eller kjøpe den dyre veska du har siklet på en stund?

Det er ingen tvil om at ekstra penger alltid kommer godt med. Så det skal slett ikke bli noe problem med å svi av disse tusenlappene. Men er det egentlig så smart? Vi har snakket med en økonomiekspert for å finne ut hva du best bør gjøre med skattepengene.

LES OGSÅ: Derfor skiller norske par seg

EKSPERTEN: Forbrukerøkonom i Storebrand, Kristina Picard deler sine beste tips til hva du bør gjøre med skattepengene. Foto: Bo Mathisen
EKSPERTEN: Forbrukerøkonom i Storebrand, Kristina Picard deler sine beste tips til hva du bør gjøre med skattepengene. Foto: Bo Mathisen Vis mer

Venter på penger

Akkurat nå er skattepenger blant ordene som er mest søkt på på Google, så man kan med trygghet si at nordmenn venter utålmodig på å få fylt opp kontoen litt ekstra før fellesferien setter i gang.

– Jeg forstår godt at nordmenn gleder seg til å få skattepengene sine! De aller fleste får skattepengene 25. juni, men noen må vente lenger.

- Det gjelder spesielt næringsdrivende og deres ektefeller, som får tidligst 6. august, sier Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand, til KK.no.

Får du ikke pengene den 25. juni eller 6. august, så er det løpende oppgjør fra 6. august og frem til 15. oktober.

Så dersom du er uheldig kan det hende at du ikke ser pengene før ut på høsten. Men da har du i hvert fall litt ekstra å bruke på julegaver.

– Er du e-bruker hos Skatteetaten, så skal du få varsel via SMS og/eller e-post når oppgjøret er klart. Merk at det kan ta et par dager før skattepengene du har til gode kommer inn på konto, men de fleste har dem i hvert fall i god tid før fellesferien starter, forteller hun.

Mange gjør smarte valg

Ifølge Picard er det mange nordmenn som foretrekker å betale litt ekstra skatt gjennom året, for så å «få tilbake på skatten» sommeren etter. Som en slags tvungen form for sparing.

Dette er ikke en lønnsom form for sparing sammenlignet med for eksempel en månedlig spareavtale i fond, men mange liker likevel å gjøre det sånn. Og faktisk er vi ikke helt håpløse når det kommer til hva vi gjør med pengene.

– Hvert år viser undersøkelser at ganske mange nordmenn har planer om å spare noe av skatte- og feriepengene, så det er lite som tyder på at nordmenn mister hodet helt når de får mye penger mellom hendene. Vi vet også at en del bruker pengene til å betale ned for eksempel kredittkortgjeld, forteller hun.

– Du skal ikke ha dårlig samvittighet for å bruke opp skatte- og feriepengene dine. Samtidig kan dette være en fin mulighet til å fylle opp bufferkontoen, betale ned litt ekstra gjeld eller sette av noe til langsiktig sparing.

PRIORITERINGER: Det er ingenting i veien for å unne seg en flott ferie hvis det er det du ønsker å bruke skattepengene til. Men dersom du sitter med dyr kredittkortsgjeld eller forbrukslån kan det være lurt å betale dette først. Foto: Kurhan - Fotolia
PRIORITERINGER: Det er ingenting i veien for å unne seg en flott ferie hvis det er det du ønsker å bruke skattepengene til. Men dersom du sitter med dyr kredittkortsgjeld eller forbrukslån kan det være lurt å betale dette først. Foto: Kurhan - Fotolia Vis mer

Start med å betale ned gjeld

Skattepengene er dine penger, så du bestemmer riktignok selv hva du gjør med dem. Picard har likevel to gode råd som vi alle har godt av å følge

Har du kredittkortgjeld eller forbrukslån, begynner du med å betale ned dette, for dette er dyre lån som du ikke bør dra på over lang tid. Betal alltid ned den dyreste gjelden først, den med høyest rente.

Er du derimot helt gjeldsfri så er jo det flott i seg selv, men det kan likevel være lurt å spare litt. Så er du alltid forberedt dersom lykken skulle snu noen måneder fram i tid.

– Neste punkt bør være å skaffe deg en liten økonomisk buffer. Litt penger på sparekonto kan redde deg når det dukker opp uforutsette ting, og du slipper å ty til kredittkort eller forbrukslån.

Gjeld må betales ned uansett. Og jo lenger du venter, jo mer renter vil det påløpe. Nedbetaling av gjeld er derfor en veldig god form for sparing, spesielt dersom du har høy gjeldsgrad på boligen din.

SPAR: Dersom du har vært så uheldig å få restskatt i år anbefaler Picard at du legger en plan allerede nå, og forsøker å spare noe av feriepengene. Foto: Andres Rodriguez - Fotolia
SPAR: Dersom du har vært så uheldig å få restskatt i år anbefaler Picard at du legger en plan allerede nå, og forsøker å spare noe av feriepengene. Foto: Andres Rodriguez - Fotolia Vis mer

Har du restskatt bør du legge en plan

Dessverre er det ikke alltid man er like heldig med skatteoppgjøret. Og dersom du er en av dem som sitter med en kjip regning på restskatt er det bare å bite i det sure eplet.

– Skal du betale restskatt, og denne er på over 1000 kroner, så blir beløpet delt opp i to like innbetalinger (terminer) med minst en måneds mellomrom.

Det vil si at dersom du får skatteoppgjøret i juni er tidligste frist for innbetaling 20. august. Får du skatteoppgjøret i august er fristen for første termin tre uker etter datoen oppgjøret var klart, mens den andre terminen er åtte uker etter. Og dette er regninger du absolutt bør betale, for staten er en kreditor du ikke vil legge deg ut med.

– Det er mulig å søke om betalingsutsettelse hvis du av helt spesielle grunner ikke kan betale restskatten, men at du har brukt mye penger på ferie er for eksempel ikke gyldig grunn.

– Blir det trangt til høsten, så husk at det er mulig å søke om betalingsutsettelse på andre lån du har, slik at du kan prioritere å betale restskatten i tide. Skylder du mye skatt, ville jeg lagt en plan nå og forsøkt å spare noe av feriepengene, anbefaler Picard.

Mer info om skatt, skattepenger og selvangivelse finner du også på Dinside.no!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer