Sex Og Samliv

Får du ikke orgasme?

Det kan skyldes noe så enkelt som dette.

FORSPILL: Mange kvinner strever med å komme, dersom sexen ikke bygges opp, men går rett på sak.  Foto: All Over Press
FORSPILL: Mange kvinner strever med å komme, dersom sexen ikke bygges opp, men går rett på sak. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kommet hjem fra jobb, laget middag, lagt ungene og tatt oppvasken. Etter en slik dag er sex ofte det siste en kvinne tenker på, og uansett hvor mye han ønsker det er det ikke bare å skru på en bryter.

Å hoppe rett på sak er dessverre ikke like tilfredsstillende for kvinner som for menn. Vi ønsker gjerne litt nærhet og kos, eller i det minste å få muligheten til å bli litt varm i trøya.

Vi bruker rett og slett litt lengre tid til å komme i stemning.

Og dersom du ikke rekker å bli ordentlig kåt før dere setter i gang, da kan man som regel heller ikke forvente at man skal nå klimaks. Men dette er ikke den eneste grunnen til at forspill er viktig for oss.

LES OGSÅ: Ikke hopp over forspillet

Både kropp og hjerne må bli klar

– Kvinner trenger ofte lengre tid enn menn for å komme i stemning, bli kåt nok, og til å komme i havn. Skal en kvinne få utbytte av et samleie, må hun være klar, sier spesialist i sexologisk rådgiving, Siv Gamnes til KK.no.

Og dette gjelder både mentalt og fysisk, det handler nemlig ikke bare om å kunne oppnå orgasme.

OPPVARMING: Skal en kvinne få utbytte av et samleie så må hun være klar, både fysisk og mentalt. Foto: REX/Martin Lee/All Over Press
OPPVARMING: Skal en kvinne få utbytte av et samleie så må hun være klar, både fysisk og mentalt. Foto: REX/Martin Lee/All Over Press Vis mer

– Når kvinner blir kåte gjør kroppen seg klar til sex, blant annet ved at skjeden blir fuktig. Uten denne naturlige lubrikasjonen, så kan det ende med både såre slimhinner og smerter under, eller etter samleiet, forklarer hun.

Dersom det blir en vane at man aldri tar seg tid til å komme ordentlig i stemning, og kvinnen ofte opplever ubehag ved samleie på grunn av at kroppen ikke er ordentlig klar, så kan det gjøre at kvinnen ikke forbinder sex med noe godt. Og i verste fall få kvinnen til å føle aversjon mot sex, eller utvikle kroniske smerter.

Ta ansvar selv

Hvor raskt man kommer i stemning kan selvsagt variere fra person til person, eller fra dag til dag. Likevel er det slik at menn ofte blir klar for sex ganske kjapt, og rent intuitivt bare ønsker å sette i gang. For kvinner tar det derimot lengre tid å komme seg dit.

ONANI: Siv Gamnes mener at det er viktig for kvinner å bruke tid på å bli kjent med egen kropp og hva man selv liker, slik at man enklere kan kommunisere dette til partneren. Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press
ONANI: Siv Gamnes mener at det er viktig for kvinner å bruke tid på å bli kjent med egen kropp og hva man selv liker, slik at man enklere kan kommunisere dette til partneren. Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press Vis mer

– Hvor lang tid det tar kommer selvfølgelig an på hvilken stemning man er i. Men det er veldig viktig at man tar seg denne tiden til å gjøre henne klar. Og det er ikke bare mannens oppgave, det er like mye hennes egen, forklarer hun.

Dette innebærer at kvinnen slipper seg løs, kjenner på følelsene og tillater seg selv å bli kåt.

Men det er også viktig at kvinnen selv vet hva hun liker, og kan kommunisere dette til sin partner.

– Mange menn føler prestasjoner rundt dette, men kvinner bør tross alt være ekspert på egen kropp. Hun må bruke tid på å bli kjent med hva hun selv liker og kunne fortelle dette til han. Mens han kan spørre hva hun ønsker, og være lydhør. Samspill er nøkkelordet.

LES OGSÅ: Du kan øve deg til å få orgasme

KOS: Et godt forspill kan være så mangt. Men alt i alt handler det om å løfte kvinnens energi så hun er klar når hun kommer til selve berøringen. Foto: REX/OJO Images/All Over Press
KOS: Et godt forspill kan være så mangt. Men alt i alt handler det om å løfte kvinnens energi så hun er klar når hun kommer til selve berøringen. Foto: REX/OJO Images/All Over Press Vis mer

Forspill kan være så mangt

Et godt forspill kan være så mangt, og kommer helt an på personen og situasjonen.

Men, ifølge Gamnes må ikke et forspill alltid bestå av klining og fingring de siste minuttene før samleiet, det finnes også mange andre metoder som fungerer like bra.

– Forspillet kan man bruke hele dagen på. For eksempel ved å flørte, ha en nærhet, sende meldinger til hverandre eller legge små lapper rundt i huset. Enhver må finne sin måte, men det handler om å bygge opp stemningen, sier hun.

Dette er den danske orgasmeeksperten Katrine Berling helt enig i. Ifølge henne kan alt være forspill, og det kan fint foregå hele døgnet.

– Det er alt fra blomster og søte tekstmeldinger, til massasje og det å virke interessert i hvordan hun har det. Det handler om å løfte kvinnens energi, så hun er klar når hun kommer til selve berøringen. Å ta en kald kvinne med i seng fører til hardt arbeid for partneren, sier hun til KK.no.

Mye av seksualiteten sitter i hodet

Sex handler nemlig om mer enn bare utløsningen. Det handler om nærhet, oppmerksomhet og intimitet. Og når man tar seg tid til å flørte og pirre hverandre, vil dette også sette i gang fantasien – noe Anders Lindskog, spesialist i klinisk voksenpsykologi og sexologi, mener er svært viktig for sexlysten.

DIALOG: God kommunikasjon er viktig i alle parforhold, også når det kommer til sex og hva du ønsker fra din partner i senga. Foto: REX/OJO Images/All Over Press
DIALOG: God kommunikasjon er viktig i alle parforhold, også når det kommer til sex og hva du ønsker fra din partner i senga. Foto: REX/OJO Images/All Over Press Vis mer

– Veldig mye av seksualiteten vår sitter i hodet. Det betyr at du for eksempel kan fantasere mens du sitter i bilen på vei hjem, og derfor være klar til å ta mannen din på kjøkkenbordet når du kommer inn døra, sier han til KK.no.

Han påpeker at også menn setter pris på forspill, men hva slags type forspill som er best, kan likevel være svært individuelt.

Mens noen foretrekker å kose sammen på sofaen kan andre foretrekke å fantasere. Det viktigste er uansett en god dialog, så kan man variere det litt eller møtes på halvveien.

– Forspilldebatten henger fortsatt litt igjen rundt det at kvinner ikke tar ansvar for sin egen seksualitet, men kvinner klarer fint å ha sex uten en mann. Tar du ansvar for egen seksualitet vil du også vite hva som tenner deg, og kan da gi beskjed om dette til partneren, forklarer han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer