Mens

Får du ikke sove?

Sjekk om en av disse vanlige uvanene står mellom deg og drømmesøvnen.

Foto: Image Source
Foto: Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Kaster du deg fram og tilbake i senga mens du bekymrer deg for at det blir kortere og kortere tid til du må stå opp igjen? Ifølge MarieClaire.com kan det skyldes en av disse åtte vanlige søvnsabotørene.

1. Du snur døgnet hit og dit

En fast leggetid er ikke noe som bare hører barndommen til. De fleste er nemlig skikkelige vanedyr, som har lettest for å legge seg og stå opp til omtrent samme tid hver dag. Om du snur døgnet helt på hodet i helgene eller når du har fri, blir reaksjonen på døgnforstyrrelsen som et lite jet lag. Resultatet er at du blir uopplagt og får problemer med å sove når du skal.
 • Kunsten å slappe av
 • Gode råd for trøtte tryner
 • Søvnmangel gjør kvinner gretne
 • Du trener for seint

  Den ekstra våkne følelse du får i kroppen og hodet av en intensiv treningsøkt er ikke noe du trenger når det er på tide å sove. Hard trening øker nemlig kroppstemperaturen og gir en erergi boost, og begge deler gjør at det kan bli vanskelig å finne roen i senga. Derimot kan en økt med kondisjonstrening senest tre timer før leggetid gjøre at du sovner lettere og sover dypere.

  Madrassen er for hard, for myk eller for tynn

  Merker du at du er mye mer opplagt når du har sovet i en skikkelig god seng? Det er ikke bare innbilning. Både kvaliteten på puta, dyna og senga har noe å si for hvor godt du sover.

  Du ser vekkerklokka

  Det klare lyset som grønt på svart viser at det bare er tre små timer til du skal stå opp, skaper unødig stress når du prøver å sove. Dropp vekkerklokke som tikker eller har store, tydelige tall. Bruk heller en mobiltelefon eller en klokke uten synlige tall.

  Mye skjermtid før leggetid

  Sitter du lenge forean pcen med spill, surfing eller jobb rett før leggetid, kan det gå lang tid før du får sove. Årsaken er at lyset fra skjermen er så sterkt at det gjør deg mer våken. Dessuten kan både spilling og jobbing føre til at hjernen bruker tid på å roe seg tilstrekkelig ned til at søvn blir mulig.
 • Lite søvn gir dårlig moral
 • Farvel, morgentryne
 • Trøtt i dag? Ikke i morgen
 • Du teller timer

  Våkner du om natta, bør du ikke se på klokka. Å begynne å tenke på hvor kort du har sovet, hvor få timer det er du til må stå opp og hvor trøtt du kommer til å være da, kan gjøre deg så urolig at du ikke får sove igjen. Derfor bør du gjøre det til en vane å ikke tenke på hva klokka er, men heller finne teknikker hvor du raskt får sove igjen.

  Du legger slankingen til natten

  Mange som er opptatt av vekten dropper de store måltidene på kvelden. Men er du for sulten, blir det vanskelig å sovne, og mange opplever flere mareritt, uten at vi vet helt hvorfor. På samme måte kan det være vanskelig å falle i søvn hvis magen er for full. Her er det middelveien som gjelder, og et lite kveldsmåltid kan gi deg både bedre søvn og hyggeligere drømmer.

  Du blir i senga

  Får du ikke sove, er det ingen grunn til å bli liggende i senga. Et godt søvnråd er å prøve å sovne i omtrent en halvtime. Klarer du ikke å nå drømmeland innen da, er det bedre å stå opp for å gjøre noe annet. Spis litt frukt, les noe som ikke krever så mye hjerneaktivitet, eller se noe litt kjedelig på tv. Legg deg når du begynner å føle deg søvnig. LES OGSÅ:
 • 22 tips som får deg til å våkne
 • Sov deg vakker
 • Spis deg i søvn
 • Slik får du tilbake energien
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer