Parforhold

Får du kalde føtter når forholdet blir for seriøst?

- Da er det viktig at du finner ut hva årsaken er, sier eksperten.

REDD FOR FORPLIKTELSER: Mange opplever et ubehag så fort forholdet de er i blir for seriøst, og ønsker å bryte ut av det. Ifølge ekspertene kan dette skyldes deres tidligere erfaringer.  Foto: REX/Phanie Agency/All Over Press
REDD FOR FORPLIKTELSER: Mange opplever et ubehag så fort forholdet de er i blir for seriøst, og ønsker å bryte ut av det. Ifølge ekspertene kan dette skyldes deres tidligere erfaringer. Foto: REX/Phanie Agency/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som er «redd» for forpliktelser, og må stadig bryte ut av forhold fordi de blir for seriøse? Da er du ikke alene.

Siv Gamnes, spesialist i Sexologisk rådgiving og daglig leder ved Sex og Samfunn i Oslo, forteller til KK.no at mange føler denne trangen til å flykte.

- Det er mange årsaker til dette, men hvis jeg skal nevne en spesifikk, så vil jeg tro at det kan henge sammen med en redsel for å låse seg.

- Mange mennesker takler rett og slett ikke det å være låst i et forhold - de får nesten litt klaustrofobiske følelser. Disse trenger gjerne frihetsfølelse - dette til tross for at de vil være sammen med partneren, forklarer hun.

LES OGSÅ: Åpent forhold - kan det funke?

Kan skyldes dårlige opplevelser

Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, forteller til KK.no at noen mennesker har slike følelser ofte, og at det kan ha en sammenheng med dårlige opplevelser.

- For noen handler det om utrygge tilknytninger i barndommen som ubevisst skaper usikkerhet i voksenlivet når kjærligheten banker på døren. Kanskje de har skilte foreldre og en del triste barndomsminner, og ønsker ikke å «gjenta familiehistorien».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer