Parforhold

Får du kalde føtter når forholdet blir for seriøst?

- Da er det viktig at du finner ut hva årsaken er, sier eksperten.

REDD FOR FORPLIKTELSER: Mange opplever et ubehag så fort forholdet de er i blir for seriøst, og ønsker å bryte ut av det. Ifølge ekspertene kan dette skyldes deres tidligere erfaringer. Foto: REX/Phanie Agency/All Over Press
REDD FOR FORPLIKTELSER: Mange opplever et ubehag så fort forholdet de er i blir for seriøst, og ønsker å bryte ut av det. Ifølge ekspertene kan dette skyldes deres tidligere erfaringer. Foto: REX/Phanie Agency/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som er «redd» for forpliktelser, og må stadig bryte ut av forhold fordi de blir for seriøse? Da er du ikke alene.

Siv Gamnes, spesialist i Sexologisk rådgiving og daglig leder ved Sex og Samfunn i Oslo, forteller til KK.no at mange føler denne trangen til å flykte.

- Det er mange årsaker til dette, men hvis jeg skal nevne en spesifikk, så vil jeg tro at det kan henge sammen med en redsel for å låse seg.

- Mange mennesker takler rett og slett ikke det å være låst i et forhold - de får nesten litt klaustrofobiske følelser. Disse trenger gjerne frihetsfølelse - dette til tross for at de vil være sammen med partneren, forklarer hun.

LES OGSÅ: Åpent forhold - kan det funke?

Kan skyldes dårlige opplevelser

Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, forteller til KK.no at noen mennesker har slike følelser ofte, og at det kan ha en sammenheng med dårlige opplevelser.

- For noen handler det om utrygge tilknytninger i barndommen som ubevisst skaper usikkerhet i voksenlivet når kjærligheten banker på døren. Kanskje de har skilte foreldre og en del triste barndomsminner, og ønsker ikke å «gjenta familiehistorien».

- For andre kan lav selvfølelse gjøre at de mister motet – de er redde for å ikke være «gode nok» og velger da heller det glade ungkarsliv, fremfor å utsette seg for den risken å bli såret, forklarer hun.

LAV SELVFØLELSE: Noen har så lav selvfølelse at de er redde for å ikke være gode nok for partneren og velger derfro å bryte ut av forholdet. Foto: Fotolia
LAV SELVFØLELSE: Noen har så lav selvfølelse at de er redde for å ikke være gode nok for partneren og velger derfro å bryte ut av forholdet. Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Ingen forhold er perfekte

Vær åpen om det med partneren

EKSPERTEN: Kate Elin Søyland, par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes. Foto: Privat
EKSPERTEN: Kate Elin Søyland, par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes. Foto: Privat Vis mer

Dersom du er en av dem som har gått inn i et mønster hvor du stadig føler en trang til å flykte så fort forholdet blir for seriøst, mener Søyland du bør gjøre partneren din oppmerksom på dette ganske tidlig. 

- Du bør ha en åpen dialog med partneren din om dette. Det er jo først når vi tør å være litt personlige at forelskelsen utvikler seg og vokser seg sterkere. Noen er kanskje redde for at sannheten vil kunne ødelegge den første, uproblematiske tiden, men jeg tenker motsatt.

- Dersom din kjære ikke takler at du har litt bagasje med deg, er det gjerne ikke rette kjæresten for deg. Når man prater åpent om de såkalte «kalde føttene» blir det ufarlig og da kan man finne løsninger som ivaretar begges ønsker og behov – og ikke minst sørger for en progresjon i relasjonen.

- Jeg har som fagperson svært god erfaring vedrørende det å være åpen rundt dette vanskelige temaet og gode resultater fra terapirommet – skrekken kan faktisk kureres, sier hun.

Gamnes forteller at det kan være lurt å sette opp et aldri så lite rødt flagg dersom du stadig ender opp med å bryte ut av forhold så fort det blir for seriøst.

- Hvis du går inn i et nytt forhold vil jeg anbefale at du gjør vedkommende oppmerksom på at du sliter litt med forpliktelser.

- Men samtidig kan det være slik at den du akkurat nå har truffet, er en som du vil føle deg helt annerledes med. En som fremkaller følelser som gjør at du endrer tankegang. Derfor kan det være en risiko å fortelle at en ofte får «kalde føtter» - for det kan jo faktisk hende at en eventuell drømmepartner ikke takler dette.

VÅR ÅPEN OM PROBLEMET: Dersom du er en av dem som takler forpliktelser dårlig mener ekspertene du bør være åpen om det med partneren din. Foto: Monkey Business - Fotolia
VÅR ÅPEN OM PROBLEMET: Dersom du er en av dem som takler forpliktelser dårlig mener ekspertene du bør være åpen om det med partneren din. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Finner du ikke drømmemannen

Finn den utløsende faktoren

Dersom du skal klare å bli kvitt trangen til å flykte fra forpliktelser, mener Gamnes det er viktig at du finner ut hva det er som utløser den.

- Du må spørre deg selv om hva det er som trigger dette mønsteret – er det spørsmål om giftemål, om å få barn eller om å flytte samme? Er det tidligere dårlige opplevelser fra barndommen? Fra tidligere forhold? Du må finne ut hvilket tidspunkt du flykter på og sette fingeren på akkurat hva det er som utløser ønsket om å bryte ut av forholdet.

- Det er først når du har fått klarhet i dette at du kan jobbe med deg selv, sier hun.

Dersom du er seriøst interessert i din kjæreste:

 • Ikke gi etter for redselen eller fluktfølelsen
 • Ha en trygg og forståelsesfull kjæreste som gir deg rom
 • Ikke la redselen styre livet ditt, når følelsen sier «flukt» gå et skritt nærmere
 • Sett ord på tanker og følelser – da blir det plutselig ikke så farlig
 • Skap positive erfaringer med kjærligheten og støtt hverandre.
 • Vis din kjærlighet slik at din kjæreste blir trygg, selv om du ikke ennå føler deg klar for å flytte sammen
 • Benytt deg av terapi dersom frykten ødelegger livskvaliteten din eller plager din kjære
 • Bryt gamle mønster: Unngå en såkalt selvpålagt tilfreds «ungkarstilværelse» - utsett deg for det du frykter
 • Ikke vær altfor opptatt av å bli kvitt redselen – ingen progresjon uten smerte
   

Kilde: Par- og familieterapeut Kate Elin Søyland, Åpen Dialog

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer