ANSIKTSKREM: Når du bytter ansiktskrem, kan du få kviseutbrudd både av kremen og av selve byttet, sier eksperten.  Foto: diego cervo - Fotolia
ANSIKTSKREM: Når du bytter ansiktskrem, kan du få kviseutbrudd både av kremen og av selve byttet, sier eksperten. Foto: diego cervo - Fotolia Vis mer

Hudpleie

Får du kviser av ansiktskremen?

Det er vanlig å få urenheter når du bytter krem, men det trenger ikke være et varig problem.

Mange av oss opplever å få ekstra tørr, sår hud om vinteren, og derfor velger en del kanskje å bytte ansiktskrem i disse tider.

Å gå fra en lettere krem på sommeren til en tyngre, mer fuktgivende krem om vinteren, kan være bra for huden, men det kan også føre til at du får flere kviser enn normalt.

Heldigvis er det ikke sånn at det nødvendigvis er en varig endring. Det kan være snakk om en tilvenningsfase, sier Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor.

– Svaret er altså at det både er kremen og selve byttet som kan gi reaksjonene, svarer hun på spørsmålet om det kan gi deg kviser å skifte ansiktskrem.

LES OGSÅ: Du trenger mer krem enn du tror

Verre før det blir bedre

– Man kan oppleve at huden må tilpasse seg nye kremer. Aktive antiage-kremer kan virke forstyrrende på huden til å begynne med, noe som kan gi utbrudd av urenheter, sier Johansen.

Også om du starter med fruktsyreholdige produkter, kan du få flere utbrudd enn vanlig til å begynne med, hvis du ikke er vant til fruktsyrer fra før.

Selv om utbruddene kan dempe motivasjonen for å fortsette med produktet, kan det faktisk være et godt tegn, da det jo betyr at det skjer noe i huden.

– Har du urenheter som ligger og ulmer under huden, vil fruktsyreprodukter få disse opp. Du blir altså verre en periode før huden blir bedre igjen.

En hudpleier vil også forklare deg at du kan oppleve en forverring før du ser at huden blir gradvis bedre.

LES OGSÅ: Aldri mer tørr hud

Få hjelp fra en ekspert

Johansen anbefaler deg uansett å oppsøke en hudterapeut før du begynner på et nytt hudpleieregime, særlig om det har mange aktive ingredienser.

– Finn en hudpleier nær deg som kan gi deg råd om hudpleie. Prøve- og feilemetoden kan bli kostbar og forstyrre huden din.

- Hos våre forhandlere får du returnere kremen dersom du ikke tåler den eller den gir negative effekter på huden, sier hun.

Kan også være kremen

Det er likevel ikke bare selve byttet som kan være årsaken dersom du opplever at du får flere kviser etter at du har skiftet ansiktskrem. Det kan også være at den nye kremen faktisk er problemet.

– Bytter du til en krem som virker tettende på porene, vil du kunne få et problem med urenheter som varer, sier Johansen.

Hun presiserer at du bør vite hva du smører på huden din før du gjør det.

– Investér i god veiledning før du kaster deg over et nytt produkt.

LES OGSÅ: Smør deg mens huden fortsatt er fuktig

Hvor ofte bør du bytte?

Om du skifter ansiktskrem ofte eller så å si aldri, avhenger veldig av hvor avansert hudpleie du bruker, forklarer eksperten.

– Bruker du kun vanlige fuktighetskremer og er fornøyd med å bare få fukt og velvære, kan du bruke samme krem i mange år.

– Har du lyst til å få resultater som synes, må du opp i mer aktive produkter, sier hun.

Trapp gradvis opp

Noen produkter, såkalte cosmeceuticals (som md formulations og Priori) har effekter som ligger i grenseland mellom hudpleie og legemiddel, forklarer Johansen.

For ikke å overstimulere huden, er det viktig at du trapper gradvis opp bruken av denne typen produkter.

Når huden har vent seg til et produkt, og du har fått all effekten det kan gi, kan du gå over til et sterkere produkt, sier hun.

– Etter hvert kan du kombinere flere produkter for å stimulere huden stadig mer.

Hva med anti-age?

– Noen sier man skal bytte antiage-dagkremer etter hvert også. Dette kommer også an på kremen og effekten du ser av den. Har du funnet produktet som passer perfekt for deg, og som gir resultatene du ønsker, er det ingen grunn til å bytte, sier Johansen.

Om du derimot kjenner at huden har stagnert eller begynt å utvikle aldringstegn raskere enn tidligere, er det på tide å bytte krem.

Ulike årstider, ulike kremer

Når luftfuktigheten synker dramatisk nå på vinteren, og det gjelder både inne og ute, er det mange som opplever at huden blir ekstra tørr og irritert. Da kan det være nødvendig å bytte ansiktskrem.

– I nordlige strøk er det ofte nødvendig med rikere krem på vinteren enn på sommeren.

– Noen anbefaler egne kremer i periodene når årstidene skifter også. Du må følge med på huden sin og se når den begynner å bli for tørr eller for fet, sier Johansen.

LES OGSÅ: Trenger du egentlig kuldekrem?

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop