UREN HUD?: Sjekk om maten du spiser har en innvirkning! Foto: Samfoto Argus
UREN HUD?: Sjekk om maten du spiser har en innvirkning! Foto: Samfoto ArgusVis mer

Kviser Av Mat

Får du kviser av maten du spiser?

Så mye har kosthold å si for huden.

KK.NO: Er du en av dem som stadig får formanende råd fra andre om hva du bør og ikke bør spise for at kvisene dine skal forsvinne eller at huden skal bli bedre?

Uren hud er frustrerende og dersom det fantes en mirakelkur hadde du vel tatt den allerede?

Hvilke råd har egentlig noe for seg, og hvor mye betyr kosthold for huden egentlig?

- Dårlig kosthold ikke årsaken

KVISER: Ifølge hudlegene er det veldig individuelt hvordan huden reagerer på ulike matvarianter.  Foto: Ocskay Bence - Fotolia
KVISER: Ifølge hudlegene er det veldig individuelt hvordan huden reagerer på ulike matvarianter. Foto: Ocskay Bence - Fotolia Vis mer

KK.no har pratet med hudlegene Bjørn E. Bondevik og Michael Zangani for å få svar på dette. En ting de begge er enige om er at det er veldig individuelt om kosthold har noe å si i det hele tatt.

- Det er ikke på grunn av dårlig kosthold at man har dårlig hud. Men å gjøre noe med kostholdet kan minske symptomene. Det er en viktig presisering, sier Bondevik.

Zangani forteller at det er noen som kan spise hva som helst uten å ha en eneste kvise, mens andre bare «lukter på brus» og får utbrudd:

- Først og fremst dreier uren hud seg om kjønnshormoner og talgproduksjon og her er genetikken også kjempeviktig. Rent vitenskapelig har ingen studier klart å vise en solid forbindelse mellom kosthold og uren hud, men man har holdepunkter for at kosthold har en betydning, sier Zangani. 

- Man må finne ut selv om man er i gruppen som har effekt av kostholdsendringer, sier Zangani.

LES OGSÅ: Slik unngår du stresskviser

Her er maten huden du bør spise mer og mindre av:

GULROT: A-vitamin som man finner i blant annet gulrot skal være bra for huden. Foto: Scanpix
GULROT: A-vitamin som man finner i blant annet gulrot skal være bra for huden. Foto: Scanpix Vis mer

Spis mer av:

Grønnsaker

Det er flere grønnsaker som huden kan ha godt av:

- A-vitamin, som betakaroten, er bra for huden og  finnes blant annet i gulrot. Den virker solbeskyttende. Flavonoidet lykopen som man finner i for eksempel skallet på tomater gjør at nedbrytningsprosessen til bindevevet i huden bremses og er viktig for at huden skal holde seg ung.

- Flavonoider i kombinasjon med C-vitamin, som finnes i grønnsaker og frukt virker både oppbyggende på og bremser nedbrytingen av bindevevet, sier Bondevik.

FISK: Hva med å grille litt fisk i sommer? Det både smaker godt og skal være godt for huden. Foto: Scanpix
FISK: Hva med å grille litt fisk i sommer? Det både smaker godt og skal være godt for huden. Foto: Scanpix Vis mer

Fet fisk

Omega-3 er ikke bare godt for hjertet og hjernen - det er bra for huden også. Noe som gir enda en grunn til å spise fet fisk.

- Omega 3 har en antibetennelseseffekt som virker på både ledd og hud. Omega 3 inngår i en såkalt antibetennelsesdiett, sier Zangani.

Siden kviser forårsakes av tette porer, talgproduksjon og betennelse er tanken at omega 3 kan hjelpe mot betennelsen.

En studie fra Universitetet i Manchester tilsa at jevnlige doser med fiskeolje, øker hudens naturlige beskyttelse mot solstråler.  

- Omega 3 som finnes i fiskefett er viktig for huden. Det er hudoppbyggende og fettsyrer beskytter mot solen. Det vil hindre aldring i huden og setter ned sjansen for hudkreft. For de med atopisk eksem er fiskefett enda viktigere for det vil kunne gi fett direkte til huden, sier Bjørn E. Bondevik.

GRØNN TE: Grønn te kan virke mot kviser. Foto: Scanpix
GRØNN TE: Grønn te kan virke mot kviser. Foto: Scanpix Vis mer

Grønn te

Grønn te inneholder et helt lass med antioksidanter og det finnes flere gode grunner til å ta seg en slurk av superdrikken.

Den kan også være god mot kviser.

- Studier med grønn te viser at det både som drikke og som krem kan ha effekt mot kviser, sier Zangani.

Lavkarbo

- Det er studier som viser at lavkarbodiett i over tre måneder kan ha gunstig effekt på akne-hud. 

- Men man er noe usikker på om det er selve dietten eller vektreduksjon som kan ha effekt på huden, sier Zangani.

BRUS OG POMMES FRITES: Selv om du aldri rører mat og brus som på dette bildet kan du fortsatt slite med kviser. Kvisene skyldes nemlig ikke usunn mat. Men om du vet at du spiser mye raske karbohydrater og "feil" fett kan endringer i kostholdet dempe symptomene dine, uten at man kan si det med sikkerhet. Foto: Scanpix
BRUS OG POMMES FRITES: Selv om du aldri rører mat og brus som på dette bildet kan du fortsatt slite med kviser. Kvisene skyldes nemlig ikke usunn mat. Men om du vet at du spiser mye raske karbohydrater og "feil" fett kan endringer i kostholdet dempe symptomene dine, uten at man kan si det med sikkerhet. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Slik lykkes du med lavkarbo

Spis mindre av:

Sukker

- Det verste er kaker, godteri og sjokolade. Alt som smaker godt. All mat som inneholder lettomsettelige karbohydrater. Det påvirker insulinproduksjonen fort, og insulin frigjør mer testosteron, et hormon som er hovedårsaken til akne og fet hud, sier Bondevik.

- Rask blodsukkerstigning vil forverre huden. Chips, brus, hvitt brød, pommes frites, fastfood, sjokolade og sånn type mat, stimulerer talgproduksjonen, sier Zangani.

En annen årsak til at man bør unngå raske karbohydrater er ifølge Bondevik at det kleber sammen elastin og kollagen som er bindevevet i huden:

- Dette øker aldringen av huden og alle andre organer, sier Bondevik

Omega 6

- All mat lager hormoner, og omega 6 som finnes i potetgull, kjeks, mye ferdigmat og så videre, øker produksjonen av betennelseshormoner, som igjen kan virke negativt inn på hudsykdommene atopisk eksem, akne og psoriasis, sier Bondevik.

USIKKERT HVA DET ER: Flere med uren hud sier de blir verre etter alkoholinntak, sier Bondevik. Foto: Scanpix
USIKKERT HVA DET ER: Flere med uren hud sier de blir verre etter alkoholinntak, sier Bondevik. Foto: Scanpix Vis mer

Alkohol

MELK: Melk kan gi mer kviser. Men man savner enda mer fakta om det, ifølge Zangani. Foto: Samfoto
MELK: Melk kan gi mer kviser. Men man savner enda mer fakta om det, ifølge Zangani. Foto: Samfoto Vis mer

Alkohol inneholder ganske mange tomme kalorier, kan gi deg flere rynker og har du festet litt mye kan det gi konsekvenser selv mange år etter livstilsendringer.

- Noen av dem med uren hud rapporterer at det blir verre av alkoholinntak, det er imidlertid usikkert hvilke virkestoffer i alkoholen som er triggeren, kanskje er det sukkeret, sier Bondevik.

Melk

- Forskning fra USA har vist at melk påvirker akne. Man trodde det kunne skyldes fettet i melken, men senere forskning viser at det er uavhengig om testpersonene drakk helmelk eller lettmelk.

- Meieriprodukter kan også ha en innvirkning på kviser. Her savner man også bedre data, men det som finnes i dag peker i den retningen. Det kan være talgstimulerende hormoner i melken eller at melkeproteiner kan gi rask stigning av blodsukkeret som indirekte gir mer talgproduksjon, sier Zangani.

LES OGSÅ: Meieriprodukter kan gi deg kviser

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: