Hudpleie

Får du kviser i ørene?

Her er tipsene fra eksperten.

KVISER I ØRET: En ørekvise er ikke til å spøke med - den kan være svært smertefull. Foto: Colourbox
KVISER I ØRET: En ørekvise er ikke til å spøke med - den kan være svært smertefull. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Alle som har opplevd å få en kvise i øret vet at det gjør utrolig vondt. Ikke bare er de ubehagelige, men ofte ligger de og ulmer veldig lenge før de er modne, og kan også være veldig vanskelige å få has på.

Har du aldri hatt kviser i ørene? Sjansen er likevel stor for at du har en del svarte prikker der, hvis du kikker ordentlig etter.

LES OGSÅ: Får du kviser på rumpa?

FURUNKELSMERTE: Sitter kvisen innei øregangen, kan du ha vondt både i øret og kjeven. Foto: Colourbox
FURUNKELSMERTE: Sitter kvisen innei øregangen, kan du ha vondt både i øret og kjeven. Foto: Colourbox Vis mer
DUKKER OPP OVER ALT: Kviser kan dukke opp de fleste steder på kroppen - også i ørene.  Foto: panthermedia
DUKKER OPP OVER ALT: Kviser kan dukke opp de fleste steder på kroppen - også i ørene. Foto: panthermedia Vis mer

Ekle furunkler


De verste og vondeste ørekvisene er de som kommer i øregangen. De heter faktisk furunkler på fagspråket. De kan verke aldeles forferdelig, og gjøre hele øret og kjeven øm og vond.

Grunnen til at disse kvisene er så vonde er at det er lite plass mellom hudlaget og beinene i øret. I tillegg er huden ganske stram her. Når en talgkjertel blir betent og skaper en liten byll, skal det ikke mye til før presset kjennes uutholdelig.

Den dårlige nyheten er at det er lite å gjøre med en furunkel. Selv legen kan ha problemer med å komme til. Det er stort sett bare å ta tiden til hjelp, og vente til kvisen sprekker, eller forsvinner av seg selv (noen ganger blir betennelsen absorbert av kroppen).

Det du ikke skal gjøre, er å begynne å rote rundt i øregangen med q-tips. Det kan skape problemer fordi du dytter ørevoks inn mot trommehinnen, eller frakter bakterier inn i øret via q-tipsen.

Hvis du absolutt må, skyller du øregangen med varmt vann i dusjen, men stort sett er det lureste du gjør å la indre del av øret ordne seg selv.

LES OGSÅ: Bli kvitt svarte prikker

Kviser i ytre øre

Om du får vonde kviser i den ytre delen av øret, altså den delen som er synlig, kan du gjøre som du gjør med kviser i ansiktet. Utfordringen er selvsagt at det er vanskelig å se den og komme til. Kanskje du kan be noen om hjelp? Din kjære mor er kanskje mest nærliggende, for å spørre kjæresten eller en venn er kanskje ikke så fristende ...

Ta på et middel mot kviser for å prøve å dempe betennelsen og tørke den ut. Hvis du ser at den er moden, skal du helst bare vente til den sprekker. Hvis du ikke vil det, skal du bruke triksene hudpleierne bruker.

Det betyr å legge en varm, fuktig klut på de så porene åpnes, ta en steril nål og stikke hull der det er gult, og så klemme forsiktig til den er tømt. Om det ikke kommer noe, så skal du la den være. Da er den ikke moden likevel.

GIR RÅD: Hupleier og akupunktør Stephanie Bergsland-Haslum forteller deg hvordan du holder ørene rene. Foto: Privat
GIR RÅD: Hupleier og akupunktør Stephanie Bergsland-Haslum forteller deg hvordan du holder ørene rene. Foto: Privat Vis mer

Slik unngår du dem


Hvor nøye er du med renholdet av ørene? Da mener vi altså ikke øregangen, men de ytre delene. Grunnen til at vi får kviser her er at død hud, sjampo- og kremrester tetter porene, og så får vi en betennelse.

- Det er typisk at rester av sjampo, balsam, kremer og sminke skaper problemer. Derfor er det også veldig vanlig å ha sorte prikker ikke bare inni det ytre øret, men foran øret, også, sier hudpleier og akupunktør Stephanie Bergsland-Haslum.

- For å unngå det skal du huske å vaske ørene. Tante Sofie i Kardemommeby er jo veldig ivrig på dette, og det bør vi også være. Jeg vil anbefale å vaske ørene med vanlig såpe og en klut. Kluten hjelper deg å komme til i alle kriker og kroker. Og husk å tørke øret godt etterpå.

Du kan godt gjøre dette i dusjen. Og når du tar din ukentlige kroppsskrubb, kan du godt skrubbe ørene samtidig. Da blir du kvitt død hud.

- Husk bare å skylle ørene skikkelig etterpå. Det gjelder hver gang du dusjer. Alle rester av sjampo og balsam skal vekk, sier Bergsland-Haslum.

LES OGSÅ: Har du uren hud på ryggen?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer