Kviser

Får du kviser på rumpe, armer eller bryst?

Sjekk hva som kan være årsaken til at de dukker opp på merkelige steder.

KVISER PÅ RUMPA?: Det er slett ikke unormalt å få en kvise på rumpa i blant.  Foto: olly - Fotolia
KVISER PÅ RUMPA?: Det er slett ikke unormalt å få en kvise på rumpa i blant. Foto: olly - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kviser og uren hud er noe mange forbinder med puberteten, og de fleste regner med å være kvitt problemet innen de er fylt 30 år.

Dessverre er det ikke nødvendigvis slik, og for mange av oss fortsetter urenhetene å forfølge dem langt ut i voksen alder. Og det er ikke bare i ansiktet at vi kan rammes, men også på resten av kroppen - som bryst, rumpe og rygg.

Men hvorfor er det slik at vi får kviser på disse merkelige stedene?

LES OGSÅ: Slik kan du unngå stresskviser

Akne på ryggen og brystet

Ann-Kristin Stokke som er fagsjef hos Skintific AS, med faglig ansvar for hudpleie og seriene Dermalogica, Clean Start og Jane Iredale, forteller til KK.no at årsaken til at man blir angrepet av akne på kroppen i voksen alder kan variere, men at den vanligste grunnen er at man er genetisk disponert.

- Det er mange faktorer som kan spille inn, og derfor bør du holde et godt øye med aknen og se om det er noe spesielt som trigger den. Triggerfaktorer kan for eksempel være hormonelle endringer, stress eller feil kosthold. Mange reagerer for eksempel på melkeprodukter og mat med høy glykemisk indeks.

KVISER: Det er ikke bare i tenårene man får kviser. Mange rammes av problemt i voksen alder.  Foto: Ocskay Bence - Fotolia
KVISER: Det er ikke bare i tenårene man får kviser. Mange rammes av problemt i voksen alder. Foto: Ocskay Bence - Fotolia Vis mer

I de tilfellene hvor aknen skyldes det genetiske blir man ifølge Stokke oftest rammet på bestemte områder som for eksempel øverst på brystet, ryggen eller på baksiden av armene.

Dette skyldes at vi på disse områdene av kroppen har akkurat samme type talgkjertler som i ansiktet, og derfor er vi like utsatt for å få akne der.

- Huden vi har på halsen, brystet og ryggen har samme typer talgkjertler som i ansiktet. Disse er store med tilknyttede hår som enten er meget små eller rett og slett manglende. Håret skal i utgangspunktet bidra til å frakte talg opp til hudoverflaten, og hvis det mangler eller er veldig lite vil talg sammen med døde hudceller bli fanget nede i follikkelen.

- Dette skaper et optimalt miljø for bakterier som livnærer seg på talg. Når disse formerer seg skiller de ut irriterende stoffer i talgkjertelen og det oppstår en betennelse. Da må immunforsvaret vårt jobbe for å motvirke irritasjonen, og resultatet blir en kvise, forklarer hun.

LES OGSÅ: Får du kviser av ansiktskremen?

KVISER: Kviser er tilfeller tilstoppede talgkjertler som det har gått betennelse i. Det er ikke lurt å klemme på dem for da sprer du bakteriene og problemet kan bli enda verre.  Foto: Ocskay Bence - Fotolia
KVISER: Kviser er tilfeller tilstoppede talgkjertler som det har gått betennelse i. Det er ikke lurt å klemme på dem for da sprer du bakteriene og problemet kan bli enda verre. Foto: Ocskay Bence - Fotolia Vis mer

Vær nøye med rensen

Dersom du er plaget med kviser på ryggen, brystet eller halsen kan du behandle områdene med produkter som motvirker uren hud - akkurat som du gjør i ansiktet.

- Du bør alltid bruke produkter som er antibakterielle og som løser opp tilstopninger i de områdene du er plaget. Det er viktig å være nøye med rensen hver dag, så jeg anbefaler deg å jevnlig å trekke rensen du bruker i ansiktet ned på brystet og bak på ryggen. Dette kan du for eksempel gjøre når du står i dusjen.

- Det er veldig viktig å behandle problemområdene dine, da ubehandlet akne kan lede til arr. Det å pille og ikke rense gjør at ettervirkningen av aknen blir mye verre, sier hun.

LES OGSÅ: Slik tar du knekken på kvisene

SJAMPORESTER: Er du plaget med kviser i ørene kan dette skyldes at du ikke renser dem godt nok. Ørene er et ypperligsted for rester fra hårprodukter å samle.  Foto: Colourbox
SJAMPORESTER: Er du plaget med kviser i ørene kan dette skyldes at du ikke renser dem godt nok. Ørene er et ypperligsted for rester fra hårprodukter å samle. Foto: Colourbox Vis mer

Vonde kviser i øret

Selv om ordentlig akne kun kan dukke opp på i ansiktet og på halsen, brystet og ryggen, betyr ikke dette nødvendigvis at du ikke kan få en kvise eller to på resten av kroppen.

Du har helt sikkert en eller annen gang blitt rammet av vonde kviser på låret, rumpa eller leggen, og som Stokke forteller skyldes dette i de fleste tilfeller tilstoppede talgkjertler som det har gått betennelse i på grunn av for eksempel voksing.

- Du har helt sikkert opplev at det har dukket opp kviselignende nupper på bikinilinjen, leggene eller bak på lårene etter du har vokset eller barbert deg. Voksing og barbering trigger kviser fordi det fjerner hårene som skal frakte talgen ut. Derfor er det svært vanlig å få slike gule nupper i disse områdene.

Et annet sted mange er plaget med vonde kviser er i ørene, og dersom du fra tid til annen får en kvise eller to her, mener Stokke dette kan skyldes noe så enkelt som vaskerutinene dine.

- Du kan absolutt få kviser i forårsaket av tilstoppede talgkjertler, men i veldig mange tilfeller skyldes det dårlig telefonhygiene eller at man ikke renser ørene godt nok.

- Ørene er et ypperlig sted for rester fra sjampo, balsam og stylingprodukter.  Så dette er ofte årsaken til at kviser eller sorte prikker dukker opp i og rundt ørene. Mange av disse hårproduktene inneholder plastikkstoffer som tetter porene, og derfor er det viktig å rengjøre ørene godt, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer