Hudormer

Får du kviser på ryggen?

Slik tar du knekken på hudormer og akne, som ikke er i ansiktet.

UREN HUD: Det er ikke bare i ansiktet hudormer og akne dukker opp, også på kroppen, og ofte på ryggen. Foto: All Over Press
UREN HUD: Det er ikke bare i ansiktet hudormer og akne dukker opp, også på kroppen, og ofte på ryggen. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svarte prikker/hudormer trives ikke bare på nesa og i ansiktet, de kan like gjerne bosette seg på ryggen, armene eller i øret.

Men hva er egentlig grunnen til at de havner her?

VANLIGST PÅ NESA: Grunnen til at hudormene blir brune eller svarte er at talget inneholder melanin, som blir oksidert ved åpne hudormer, ifølge hudlege Ole Martin Rørdam.  Foto: Fotolia
VANLIGST PÅ NESA: Grunnen til at hudormene blir brune eller svarte er at talget inneholder melanin, som blir oksidert ved åpne hudormer, ifølge hudlege Ole Martin Rørdam. Foto: Fotolia Vis mer

- Hudormer, eller komedoner som det heter på fagspråket, er utgangspunktet for akne. Årsakene er tilsvarende på ryggen som i ansiktet, forteller Kjetil Guldbakke, hudlege ved Oslo Hudlegesenter til KK.no.

Det er en myte at svarte hudormer skyldes forurensning i luften, mener hudlege Ole Martin Rørdam. Han jobber privat i Trondheim på Dermatologi.no, og som hudlege og forsker på Universitetet i Madrid.

LES OGSÅ: Trikset som tar knekken på sorte prikker

Derfor blir prikkene mørke

- Årsaken til at de blir brune eller sorte er vanligvis at talget inneholder melanin som blir oksidert ved åpne hudormer, forklarer Rørdam.

En av årsaken til at hudormene havner på ryggen er at det er flere talgkjertler der som lager med talg en ellers på huden.

- Talgkjertelene der kan også være mer følsomme på androgene, som er mannlig type hormoner. Det er mindre vanlig på ørene, bortsett fra ytterst i øregangen, der kan det også være mer talgproduksjon, påpeker han.

KK.no har tidligere skrevet at hårbalsamen kan også gi deg kviser og uren rygg.

LES OGSÅ: Derfor får du hudormer

Klem i vei, men de kommer tilbake ...

Både Guldbakke og Rørdam er enig i at det er ok å klemme ut sorte prikker. 

- Det er ikke farlig å klemme ut sorte hudormer, altså lukkede komedoner. Det er dog sjelden en langtidsløsning. Med riktig aknebehandling vil de fleste oppleve å få bort eller betydelig redusert forekomst av hudormer også på ryggen, opplyser Guldbakke ved Oslo Hudlegesenter.

Rørdam understreker at man aldri bør klore og grafse med negler på hudormer, da det fører til mer merker, sår og noen ganger arr.

OK Å KLEMME: Det virker ofte bare for en kort periode. Hvis du er mye plaget bør du få riktig aknebehandling for mer langtidsvirkende løsninger, råder hudlege Kjetil Guldbakke.   Foto: Fotolia
OK Å KLEMME: Det virker ofte bare for en kort periode. Hvis du er mye plaget bør du få riktig aknebehandling for mer langtidsvirkende løsninger, råder hudlege Kjetil Guldbakke. Foto: Fotolia Vis mer

- Hvis de er åpne og man ikke gjøre mer skade av å klemme lett, er det greit å klemme ut forsiktig med rene hender. Vask gjerne området først med klorhexidin eller lignende desinfeksjonsmidler, anbefaler Rørdam.

- Kan man egentlig gjøre noe for å unngå hudormer på kroppen?

- De som har lette plager, kan gjerne behandles med reseptfrie vasker som basiron, og kremer som har en eksfolierende effekt. For de med mer alvorlige plager med hudormer, akne eller arr bør oppsøke en lege for råd. Akne på ryggen behandles tilsvarende kviser i ansiktet, også med tetracyclin tabletter og isotretinoin, sier Guldbakke.

LES OGSÅ: Dritt lei kviser? Spis mer løk!

Stort problem? Syrer kan hjelpe

Ifølge Rørdam vil syrer få huden til å skalle av raskere og føre til at hudormene får mindre tid til å dannes. Syreprodukter som glykolsyre og salicylsyre kan kjøpes hos hudpleier, mens apoteket selger benzoylperoxide, for eksempel Panoxyl eller Brevoxyl.

- Videre kan lege eller hudlege forskrive legemidler med a-vitaminsyre som gir noe kraftigere effekt, sier Rørdam, og legger til:

- Det finnes tre reseptbelagte legemidler i Norge. Zalna inneholder tretinoin og antibiotika i lokal form egner seg godt for hudormer og betente kviser. Epiduo innholder et syntetisk a-vitamin som heter adaplene og benzoylperoxide, som også egner seg ved hudormer og betente kviser. Videre finnes Differin-krem for tørr hud og gelé for fet hud, som også inneholder adapalene og som er best egnet for hudormer.

LIKER SEG PÅ RYGGEN: Hudormer og kviser på ryggen kan være et stor problem for både kvinner og menn.  Foto: Fotolia
LIKER SEG PÅ RYGGEN: Hudormer og kviser på ryggen kan være et stor problem for både kvinner og menn. Foto: Fotolia Vis mer

Hvis du savner Aberela, kan en lege skrive ut spesialresept på Airol-krem, som inneholder det samme virkestoffet, forklarer Rørdam:

- Dette er ren tretinoin som bruker mot kviser og solskadet hud og rynker.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer