Hudormer

Får du kviser på ryggen?

Slik tar du knekken på hudormer og akne, som ikke er i ansiktet.

UREN HUD: Det er ikke bare i ansiktet hudormer og akne dukker opp, også på kroppen, og ofte på ryggen. Foto: All Over Press
UREN HUD: Det er ikke bare i ansiktet hudormer og akne dukker opp, også på kroppen, og ofte på ryggen. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svarte prikker/hudormer trives ikke bare på nesa og i ansiktet, de kan like gjerne bosette seg på ryggen, armene eller i øret.

Men hva er egentlig grunnen til at de havner her?

- Hudormer, eller komedoner som det heter på fagspråket, er utgangspunktet for akne. Årsakene er tilsvarende på ryggen som i ansiktet, forteller Kjetil Guldbakke, hudlege ved Oslo Hudlegesenter til KK.no.

Det er en myte at svarte hudormer skyldes forurensning i luften, mener hudlege Ole Martin Rørdam. Han jobber privat i Trondheim på Dermatologi.no, og som hudlege og forsker på Universitetet i Madrid.

LES OGSÅ: Trikset som tar knekken på sorte prikker

Derfor blir prikkene mørke

- Årsaken til at de blir brune eller sorte er vanligvis at talget inneholder melanin som blir oksidert ved åpne hudormer, forklarer Rørdam.

En av årsaken til at hudormene havner på ryggen er at det er flere talgkjertler der som lager med talg en ellers på huden.

- Talgkjertelene der kan også være mer følsomme på androgene, som er mannlig type hormoner. Det er mindre vanlig på ørene, bortsett fra ytterst i øregangen, der kan det også være mer talgproduksjon, påpeker han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer