Underlivsplager

Får du ofte blærekatarr?

Da bør du følge disse rådene.

VOND VANNLATING: Opplever du stadig å få urinveisinfeksjon? Det er ikke gøy når du må tisse hele tiden, og det svir som fy. Foto: 9nong - Fotolia
VOND VANNLATING: Opplever du stadig å få urinveisinfeksjon? Det er ikke gøy når du må tisse hele tiden, og det svir som fy. Foto: 9nong - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det svir når du tisser, og du må på do hele tiden. Kanskje blir også urinen rød av blod, og du kjenner deg generelt uvel.Slik fortoner en urinveisinfeksjon seg. Den er både plagsom og irriterende, og dessverre rammes noen oftere enn andre.Hvorfor det er slik vet ikke legene, men at de fleste kvinner en eller annen gang i livet vil oppleve å få blærekatarr er sannsynlig.LES OGSÅ: Må du ofte opp og tisse om natten?

Derfor oppstår den

En urinveisinfeksjon oppstår når tarmbakterier eller skadelige bakterier kommer opp i urinrøret og urinblæren. Her er temperatur og miljø ypperlig for at de skal trives. Resultatet er en irritert urinblære og at det kjennes ut som om du tisser piggtråd.For kvinner er det fort gjort å få blærekatarr, fordi urinrøret er så kort. Har du symptomer skal du drikke masse væske for å få skylt ut bakteriene. Blir det riktig plagsomt skal du dra til legen, som vil gi deg en antibiotikakur som ordner opp. Da vil symptomene være borte etter bare noen timer, selv om kuren går over tre dager.PS! En antibiotikakur dreper også snille bakterier i kroppen. Derfor opplever noen kvinner å få soppinfeksjon etter en antibiotikakur. Dette kan du forebygge ved å bruke melkesyrestikkpiller som kan kjøpes reseptfritt på apoteket. Les mer om soppinfeksjon her.LES OGSÅ: Spis deg til et friskt underliv

Slik forebygger du blærekatarr

Om du opplever å få urinveisinfeksjon ganske ofte, finnes det en del råd som kan hjelpe deg. Allmennlege og professor ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen, Anders Bærheim, kommer med følgende tips:
  • Drikk mye væske, og prøv å late vannet hver tredje time, eller så ofte som mulig. Det er viktig at du tar deg tid til å tømme blæren skikkelig hver gang du er på toalettet.
  • Du bør late vannet innen 15 minutter etter et samleie. Dette gjelder særlig hvis du opplever at du får blærekatarr etter samleie. Dette skyller eventuelle bakterier ut av urinblæren og urinrøret.
  • Unngå å bruke pessar eller sæddrepende midler som prevensjon. Disse midlene dreper også din naturlige bakterieflora, som er med på å beskytte mot urinveisinfeksjon.
  • Unngå å fryse, kle deg varmt, og ikke sitt på kalde underlag.

Hva med tranebær?

Et vanlig råd er å drikke tranebærjuice (ren, ikke sukret) eller ta tranebærekstrakt for å forebygge urinveisinfeksjon. Noen opplever at dette fungerer, men det finnes ingen forskning som helt entydig kan bygge opp under dette.- Fire Cochrane oversikter (helserapporter fra The Cochrane Collaboration, red. anm.) spriker i resultat, og vi vet ingenting om nødvendig dose, eller om amerikanske eller europeiske tranebær er best, forklarer professor Anders Bærheim.Nå skader det selvsagt ikke å prøve om tranebær kan hjelpe deg, men det viktigste rådet du kan følge er å drikke masse vann, og tisse ofte.

Tørk deg riktig, og ikke ta lange bad

Siden urinveisinfeksjon oppstår når tarmbakterier kommer opp i urinblæren, gjelder det å prøve å unngå at dette skjer. I en artikkel på Medscape.com, kommer lege John L Brusch med tips til hvordan du reduserer denne risikoen.
  • Tørk deg alltid forfra og bakover når du er på toalettet. Det samme gjelder når du vasker deg i underlivet.
  • Ikke ta lange bad, da kan bakterier flytte seg til urinveisrøret. Hvis du skal ta et bad, så vask underlivet godt før du stiger ned i karet.
  • Bruk tamponger framfor bind, siden et bind gjør området rundt urinåpningen fuktig, og da kan bakterier lettere flytte seg framover mot urinåpningen.
LES OGSÅ: Ingen vits å bruke intimsåper

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer