østrogen

Får du ofte hetetokter?

Østrogenmangel skjer ikke bare i overgangsalderen.

HETETOKT: Østrogenmangel med påfølgende hetetokter trenger ikke bare ramme kvinner i overgangsalderen. Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press
HETETOKT: Østrogenmangel med påfølgende hetetokter trenger ikke bare ramme kvinner i overgangsalderen. Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Overgangsalderen er en naturlig del av kvinners aldringsprosess, og betyr slutten på kvinnens befruktningsdyktige år.

Dette betyr med andre ord at man ikke lenger får menstruasjon og eggløsning, og kroppen får derfor mye lavere nivåer av hormonet østrogen.

Og dette fallet i østrogennivåer fører med seg velkjente symptomer som for eksempel svette og hetetokter, og øker risikoen for hjerte- og karsykdom og beinskjørhet.

Selv om det som oftest er kvinner i overgangsalderen som får østrogenmangel, kan dette også skje hos yngre kvinner.

LES OGSÅ: Rødkløver kan være bra i overgangsalderen

Har flere viktige oppgaver

– Østrogen er et av de viktigste hormonene for kvinner, fra den tiden man får menstruasjon til overgangalderen. Det er altså lave verdier både i barndom og frem til menstruasjonen starter, og etter overgangalder, sier gynekolog ved Balderklinikken, Anne Stensløkken til KK.no.  

Østrogen produseres hovedsakelig i eggstokkene, men også i morkaken under graviditet. Når produksjonen starter i puberteten, sørger hormonet for at livmoren blir større, slimhinnen i skjeden blir tykkere, melkekjertlene utvikles og bekkenet får en mer kvinnelig form.

NORMALT: Overgangsalderen forårsaker lavere verdier av østrogen i kroppen, som blant annet fører med seg humørsvingninger, hetetokter og tørr skjede. Foto: BSIP SA / Alamy/All Over Press
NORMALT: Overgangsalderen forårsaker lavere verdier av østrogen i kroppen, som blant annet fører med seg humørsvingninger, hetetokter og tørr skjede. Foto: BSIP SA / Alamy/All Over Press Vis mer

– Østrogen inngår i et helt orkester av hormoner med mange forskjellige effekter. Først og fremst er det viktig i reproduksjon, det vil si når man lager barn. Det er også med på blant annet å sørge for at hud og slimhinner er tykke og spenstige.

LES OGSÅ: Slik holder du underlivet ditt friskt

Gir flere symptomer

Mengden østrogener som produseres varierer gjennom menstruasjonssyklusen, men dersom menstruasjonen faller bort vil produksjonen av østrogen også forsvinne.

– Når østrogenet synker blir det manglende menstruasjon, tørr hud og tynne slimhinner som gir økt fare for urinveisinfeksjon. Videre er det hetetokter som er dominerende, sammen med humørsvingninger, nedsatt nattesøvn og for noen også ekstra psykisk sårbarhet, forteller Stensløkken.

Dette er altså typiske plagsomme symptomer som inntreffer ved overgangsalder, men mangelen på østrogen kan også skje selv om man ikke er i overgangsalderen.

Og ifølge professor og overlege ved kvinneklinikken på St. Olavs hospital, Mette Haase Moen, kan også disse kvinnene oppleve klassiske symptomer som hetetokter.

– Andre kan også reagere på at østrogennivået plutselig faller. Det skjer i en vanlig menstruasjonssyklus med lavt nivå når menstruasjonen starter. Noen kan få hetetokter i disse dagene. Noen som bruker p-piller kan også få hetetokter sist i den p-pillefrie perioden, sier hun til KK.no.

HORMONER: Østrogenmangel i overgangsalderen kan behandles med hormontilskudd. Men det er ikke det man velger når unge jenter får symptomer på lave kjønnshormoner.  Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
HORMONER: Østrogenmangel i overgangsalderen kan behandles med hormontilskudd. Men det er ikke det man velger når unge jenter får symptomer på lave kjønnshormoner. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

Og siden også morkaken produserer østrogen under et svangerskap, kan barselkvinner merke hetetokter i ukene etter fødselen.

– Dette er fordi de går fra et høyt østrogen-nivå under graviditeten, til et meget lavt nivå fram til menstruasjonen kommer tilbake.

Stress påvirker menstruasjonen

Overgangsalderen inntreffer som regel i slutten av 40-årene eller begynnelsen av 50-årene, men i sjeldnere tilfeller kan det også inntre tidligere enn dette. Noen ganger så tidlig som i 30-årene. Dette kalles tidlig overgangsalder og det er fortsatt noe usikkerhet rundt hva som forårsaker det, men det antas at gener har litt og si.  

Tidlig overgangsalder er heldigvis ikke svært vanlig, og dette er slett ikke det eneste som kan være årsaken til østrogenmangel hos yngre kvinner. Stensløkken forteller at også stress og ekstrem slanking kan være utløsende faktorer.

TYNN: Undervekt som følge av spiseforstyrrelser eller overdreven trening kan også føre til at man mister menstruasjon, og derfor også får lavere nivå av østrogen. Foto: REX/Voisin/Phanie/All Over Press
TYNN: Undervekt som følge av spiseforstyrrelser eller overdreven trening kan også føre til at man mister menstruasjon, og derfor også får lavere nivå av østrogen. Foto: REX/Voisin/Phanie/All Over Press Vis mer

– Kvinner kan miste menstruasjonen etter for eksempel sterke slankekurer, høy stressbelastning, og ekstrem trening, som toppidrettsutøvere, maratonløpere og lignende, forklarer hun.

Det er velkjent at stress ikke er bra for oss, og det kan påvirke kroppen vår på mange måter. Og siden menstruasjonen er følsom, skal det ikke nødvendigvis så mye stress til før den plutselig uteblir.

Kan skyldes underernæring

Kvinner som trener svært mye, eller som har spiseforstyrrelser som gjør dem undervektige vil også kunne oppleve at menstruasjonen stopper opp.

Dette er fordi eggstokkene ikke blir stimulert til å modne egg til hormonproduksjon og eggløsning, og skyldes at hjernen ikke sender ut disse signalene. Og uten eggløsning produseres det ikke østrogen.

Normale østrogennivå er nødvendig for at kroppen skal absorbere kalsium, noe som er viktig for sterk beinbygning. Når østrogennivået blir så lavt at du ikke får menstruasjon, går dette utover beinmineraltettheten, og det kan føre til tidlig utvikling av beinskjørhet, skriver Norsk Helseinformatikk.

– Østrogenmangel i overgangsalderen kan behandles med hormontilskudd. Det er ikke det man velger når unge jenter får symptomer på lave kjønnshormoner. Da må man tenke på årsaken til manglende menstruasjon, for både stress og lav kroppsvekt kan en gjøre noe med, sier gynekologen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer