Hevelse

Får du ofte hovne hender eller føtter?

Her er de vanligste årsakene.

HEVELSER: Hevelser i armer og bein er slett ikke unormalt etter en lang flyreise, men det kan også komme av andre årsaker - blant annet medisiner, temperatur, forstyrrelser i blodårene eller proteinmangel i blodet.  Foto: chuugo - Fotolia
HEVELSER: Hevelser i armer og bein er slett ikke unormalt etter en lang flyreise, men det kan også komme av andre årsaker - blant annet medisiner, temperatur, forstyrrelser i blodårene eller proteinmangel i blodet. Foto: chuugo - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: De fleste har opplevd at føtter og hender kan hovne opp.

Etter en lang flytur er det for eksempel ganske så vanlig at hender og føtter er så hovne at knokene blir hvite, eller at du ikke kan se anklene dine lenger. 

Men hva er det egentlig som skjer i kroppen, og hva er vanlige årsaker?

LES OGSÅ: Dette visste du ikke om hormonene dine

Skaper trykk inne i blodårene

- Det skyldes en trykkforstyrrelse i blodårene.

- Økt trykk i blodårene gjør at det lekker væske ut i vevet rundt, noe som gjør at du kan se og kjenne en hevelse, forteller Amir Tauqeer, allmennlege og fastlege ved Stovner legesenter.

Dette er grunnen til at du ofte opplever hevelser på flyet.

Tyngdekraften inne i flyet kombinert med at du sitter mye rolig gjør at blodet ikke sirkulerer like godt i blodårene - noe som skaper denne trykkforstyrrelsen.

- Det samme skjer hvis du blokkerer hageslangen når du skal vanne plenen. Trykket i slangen bli større, og til slutt vil den ryke av fordi trykket blir for stort, sier legen.

- Det er derfor mange flyselskap oppfordrer til at du skal gå rundt eller gjøre enkle øvelser på flyet, for da pumpes blodet opp fra beina og mot hjertet igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer