Hevelse

Får du ofte hovne hender eller føtter?

Her er de vanligste årsakene.

HEVELSER: Hevelser i armer og bein er slett ikke unormalt etter en lang flyreise, men det kan også komme av andre årsaker - blant annet medisiner, temperatur, forstyrrelser i blodårene eller proteinmangel i blodet.  Foto: chuugo - Fotolia
HEVELSER: Hevelser i armer og bein er slett ikke unormalt etter en lang flyreise, men det kan også komme av andre årsaker - blant annet medisiner, temperatur, forstyrrelser i blodårene eller proteinmangel i blodet. Foto: chuugo - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: De fleste har opplevd at føtter og hender kan hovne opp.

Etter en lang flytur er det for eksempel ganske så vanlig at hender og føtter er så hovne at knokene blir hvite, eller at du ikke kan se anklene dine lenger. 

Men hva er det egentlig som skjer i kroppen, og hva er vanlige årsaker?

LES OGSÅ: Dette visste du ikke om hormonene dine

Skaper trykk inne i blodårene

- Det skyldes en trykkforstyrrelse i blodårene.

- Økt trykk i blodårene gjør at det lekker væske ut i vevet rundt, noe som gjør at du kan se og kjenne en hevelse, forteller Amir Tauqeer, allmennlege og fastlege ved Stovner legesenter.

Dette er grunnen til at du ofte opplever hevelser på flyet.

Tyngdekraften inne i flyet kombinert med at du sitter mye rolig gjør at blodet ikke sirkulerer like godt i blodårene - noe som skaper denne trykkforstyrrelsen.

HEVELSER: Ser føttene slik ut etter flyreisen? Det er ikke så rart. Tyngdekraften inne i flyet, kombinert med at du sitter mye rolig gjør at blodsirkulasjonen din ikke er like god.  Foto: rahoong - Fotolia
HEVELSER: Ser føttene slik ut etter flyreisen? Det er ikke så rart. Tyngdekraften inne i flyet, kombinert med at du sitter mye rolig gjør at blodsirkulasjonen din ikke er like god. Foto: rahoong - Fotolia Vis mer

- Det samme skjer hvis du blokkerer hageslangen når du skal vanne plenen. Trykket i slangen bli større, og til slutt vil den ryke av fordi trykket blir for stort, sier legen.

- Det er derfor mange flyselskap oppfordrer til at du skal gå rundt eller gjøre enkle øvelser på flyet, for da pumpes blodet opp fra beina og mot hjertet igjen.

Denne samme effekten kan også oppstå i hverdagen ellers.

- Det er et kjent fenomen blant de som har en jobb der de må stå stille mange timer om dagen. Blant annet er det et vanlig problem blant politiet, som står rolig i mange timer for eksempel for å navigere trafikken, sier Tauqeer.

- Pumpefunksjonen i musklene i beina er ikke aktivert når du står stille, noe som gjør at det lettere samler seg opp blod i armer og bein.

Dette skaper den trykkforstyrrelsen i blodårene som fører til at væske siver ut i blodet.

LES OGSÅ: 6 matvarer kroppen ikke trenger

Kan skyldes infeksjon eller betennelser

Hevelser i hender og føtter kan imidlertid også komme av andre årsaker.

- Det kan være årsaker som gjelder der og da - for eksempel en betennelse eller en infeksjon. Eventuelt kan det komme av åreknuter.

- Åreknuter skyldes en forstyrrelse eller svakhet i blodmekanismen, som på sikt kan gi hevelser i beina og spesielt tykkleggen, sier Tauqeer.

BETENNELSER: Dersom hevelsene bare gjelder den ene foten eller hånden, så skyldes det som regel lokale årsaker - enten i blodårene eller som en følge av skader utad.  Foto: CaptureIt / Alamy/All Over Press
BETENNELSER: Dersom hevelsene bare gjelder den ene foten eller hånden, så skyldes det som regel lokale årsaker - enten i blodårene eller som en følge av skader utad. Foto: CaptureIt / Alamy/All Over Press Vis mer

Ved disse tilfellene er det noe som skjer der og da, og som oppstår i den ene foten eller armen - ikke i både armer og bein slik som på flyet.

En annen årsak kan være mangel på protein i blodet.

- Protein fungerer som en slags bindekraft for vannet i blodet vårt og sørger for at væsken ikke kommer ut. Hvis du har mangel på det - for eksempel ved lever- eller nyresykdom, så kan det gi hevelser, forklarer eksperten.

Ved mer alvorlige og sykelige tilstander, kan legen fortelle at du ofte vil oppleve en del symptomer og tegn i tillegg til hevelsen, samt at sykdommen allerede er oppdaget.

- En hjertepasient kan over tid oppleve at ankler og føtter blir hovne, men dette er som oftest når de allerede er syke. Det samme gjelder personer med nyresykdommer, forklarer Tauqeer.

LES OGSÅ: Derfor bør du ha to puter

Vanlig ved graviditet og før menstruasjon

Medisiner kan være en annen årsak til hevelser i armer og bein, og ikke bare reseptbelagte medisiner, men også medikamneter som fåes kjøpt på dagligvarebutikken - som ibux.

- Det kan komme av hverdagsmedisiner og smertestillende - for eksempel ibux, kortisontabletter i forbindelse med sykdom, kvinnelige hormoner i form av p-piller eller blodtrykksmedisiner, forklarer legen.

MEDISINER: Medisiner kan være en annen årsak til hevelser - spesielt smertestillende som for eksempel ibux, kortisontabletter i forbindelse med sykdom, kvinnelige hormoner i form av p-piller eller blodtrykksmedisiner. Foto: (c) Hybrid Images/cultura/Corbis/All Over Press
MEDISINER: Medisiner kan være en annen årsak til hevelser - spesielt smertestillende som for eksempel ibux, kortisontabletter i forbindelse med sykdom, kvinnelige hormoner i form av p-piller eller blodtrykksmedisiner. Foto: (c) Hybrid Images/cultura/Corbis/All Over Press Vis mer

- Andre vanlige årsaker er graviditet, eller så er det mange kvinner som opplever hevelser og trykk rundt håndledd og ankler før menstruasjon - noe som har hormonelle årsaker.

Mange opplever også hevelser etter at de kommer hjem fra ferie, og har vært i land med mye varmere temperaturer. Dette skyldes ofte en kombinasjon av at de fleste er mindre aktive på ferie, i tillegg til at det er varmt og du oppholder deg i solen. 

- Når det er kaldt trekker blodårene dine seg sammen, men når det er varmt ekspanderer blodårene, som gjør at det lettere lekker væske ut i vevet, sier Tauqeer.

- Dette vil gå over når du er i aktivitet og blodstrømingene settes i gang igjen.

LES OGSÅ: 3 ting du kanskje ikke visste om eggløsning

Vær i bevegelse, drikk vann og hold beina høyt!

Selv om det finnes mange årsaker til hevelse, kan legen fortelle at det er viktig å utelukke mer alvorlige årsaker. Blant annet kjenner han til at helt friske mennesker kan få blodpropp etter en lang flytur, der de har sittet stille hele veien. 

Ved slike tilfeller pleier hevelsen å komme sammen med andre symptomer.

- Er det hovent, stramt og rødt, så er det viktig å utelukke alvorlige årsaker som blodpropp. Er hevelsen på begge sider og ikke er varmt eller rød, så er det som regel en vanlig hevelse.

TIPS: Dersom du opplever hevelser og kan utelukke mer alvorlige årsaker, så er det beste tipsen å drikke rikelig med væske, være i aktivitet og eventuelt holde armer eller hender høyt.  Foto: Bildagentur-online/Ohde / Alamy/All Over Press
TIPS: Dersom du opplever hevelser og kan utelukke mer alvorlige årsaker, så er det beste tipsen å drikke rikelig med væske, være i aktivitet og eventuelt holde armer eller hender høyt. Foto: Bildagentur-online/Ohde / Alamy/All Over Press Vis mer

Han forklarer at hvis det ikke er noen alvorlige symptomer ved siden av, og du vet at du har sittet eller stått rolig lenge, eventuelt oppholdt deg i høy temperatur, så er det som regel nok å være i aktivitet, drikke rikelig med væske, eventuelt legge bein eller armer høyt.

Er du usikker, og ikke har kjent slike symptomer tidligere, er det lurt å oppsøke lege.

Har du en sykdom fra før og går på medisiner mot for eksempel hjertesykdom, bør du alltid rådføre deg med legen din før du skal på en lengre reise.

- Innenfor Europa går det som regel greit, men hvs du skal til USA eller Afrika, så er det alltid greit å snakke med legen på forhånd og rådføre seg om slike spørsmål, sier Tauqeer.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer