Inngrodd Tånegl

Får du ofte inngrodde tånegler?

Slik får du bukt med problemet.

RETT OVER: For å unngå inngrodde negler, bør du klippe tåneglene rett over, helst med en negleklipper – ikke med saks. Og du bør i hvert fall ikke rive. Foto: cunaplus - Fotolia
RETT OVER: For å unngå inngrodde negler, bør du klippe tåneglene rett over, helst med en negleklipper – ikke med saks. Og du bør i hvert fall ikke rive. Foto: cunaplus - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Inngrodde tånegler er noe herk. Dessverre er det også ganske vanlig - aktisk er det ansett som en av de vanligste forekomstene innen allmennmedisin.

Tilstanden går ut på at neglen har vokst, eller grodd inn i huden ved siden av neglen, og det er som oftest stortåa som er mest utsatt. I tillegg til at det ikke ser særlig fint ut kan det også medføre både smerter, hevelse og pussdannelse. Nøyaktig hvor store smerter og plager du opplever kan likevel være ganske individuelt.

Men hvorfor får man egentlig inngrodd negl, og hva kan du egentlig gjøre med det? Vi har snakket med en lege for å finne ut av nettopp dette.

LES OGSÅ: Neglene avslører deg

Klippet neglene feil

– En inngrodd negl er når neglen har vokst feil og laget hull på huden, så utvikler det seg til et sårt område med rødme, hevelse og til slutt pussdannelse.

- Det er mest vanlig at dette skjer på siden av stortåa, sier Kari L. J. Eidjar, fastlege ved RøaLegene og medisinsk ansvarlig lege på Legevakta Vest på Røa.

Ifølge Eidjar er dette kjempevanlig, og noe hun møter på hver eneste uke. Får du en ordentlig infeksjon så er det nødvendig å gå til legen, for dette kan gjøre svært vondt.

INNGRODD TÅNEGL: Ingrodde tånegler oppstår som regel på siden av neglen på stortåa, og fører ofte med seg hevelse og puss. Dette er et ganske vanlig problem som kan være svært smertfullt og plagsomt. Foto: adam88xx - Fotolia
INNGRODD TÅNEGL: Ingrodde tånegler oppstår som regel på siden av neglen på stortåa, og fører ofte med seg hevelse og puss. Dette er et ganske vanlig problem som kan være svært smertfullt og plagsomt. Foto: adam88xx - Fotolia Vis mer

– Den vanligste årsaken til at man får inngrodd tånegl er at man har klippet tåneglene feil, eller at du har revet i stedet for å klippe. Da risikerer du rett og slett at neglen vokser feil. Hovedregelen er at neglen skal klippes rett av, uten buede kanter, og den bør heller ikke klippes for kort, sier hun til KK.no.

Hos eldre mennesker kan det gjerne være sykdommer som diabetes, hjertesykdom eller overvekt som er årsaken til at man sliter med dette, og ofte er dette fordi det medfører hovne føtter.

Unngå trange sko

Går du mye i høye hæler gjør det ikke akkurat saken noe bedre.

Inngrodde tånegler er nemlig en vanlig skade som kan komme av å bruke høyhælte sko, eller trange sko der tærne ofte klemmes sammen i front. Faktisk ligger denne plagen på topplisten over kirurgiske inngrep mot skader som er forårsaket av høyhælte sko.

– Ja, trange sko kan klemme tærne sammen og skape en hudirritasjon, og dette kan gi deg starten på en inngrodd negl. Dette gjelder også noen sko med høye hæler. Da vil føttene ofte skli ned og oppleve økt trykk i tuppen der skoen også er på sitt smaleste, forklarer Eidjar.

LES OGSÅ: Ikke bruk hæler over 6 centimeter

VONDT: Inngrodde tånegler er en vanlig skade som kan komme av å bruke høyhælte sko, eller trange sko der tærne ofte klemmes sammen i front.  Foto: vera7388 - Fotolia
VONDT: Inngrodde tånegler er en vanlig skade som kan komme av å bruke høyhælte sko, eller trange sko der tærne ofte klemmes sammen i front. Foto: vera7388 - Fotolia Vis mer

Kan være smertefullt

Merker du at du begynner å få en inngrodd negl er det fort gjort at det kan utvikle seg til en infeksjon som kan bli smertefull. Norsk Helseinformatikk anbefaler derfor at du gjennomfører en del forebyggende tiltak for å forhindre dette.

Først og fremst er det viktig med god fothygiene, og du bør sørge for å vaske føttene minst hver eneste dag. Velg gjerne luftige sokker som holder bena tørre, og styr unna trange sko som bare vil gjøre vondt verre. Sist men ikke minst, bør du være nøye med hvordan du klipper neglene. De bør klippes eller files ganske rett av, og pass på at de ikke blir for korte.

– Har du først fått en infeksjon og sitter med smerter bør du få fjernet pusset, da vil nemlig smertene dempes. Dette gjør du ved å brette huden litt ut og presse ut pusset. Ofte vil du begynne å blø litt, og dette blodet vil på et vis «rense» såret, sier legen.

For noen kan det være for smertefullt å gjøre dette selv, og da anbefaler hun at man bare går rett til legen.

– Det skal sies at tilstanden som oftest er selvhelende, og går over av seg selv. Men når smertene blir for store er det bare å dra til legen. Jeg har sett folk komme med både sandaler og krykker fordi smertene er så intense.

FOTBAD: Et fotbad med salt eller grønnsåpe kan lindre smertene litt og samtidig hjelpe mot infeksjonen.  Foto: Jan Mika / Premium Images / Alamy/All Over Press
FOTBAD: Et fotbad med salt eller grønnsåpe kan lindre smertene litt og samtidig hjelpe mot infeksjonen. Foto: Jan Mika / Premium Images / Alamy/All Over Press Vis mer

Lindrende fotbad

Er du en av de som plages av at problemet stadig vender tilbake, kan det være greit å vite at det finnes måter du kan lindre smertene på, uten å ta medisiner eller smertestillende, nemlig ved å gi føttene dine et saltbad.

Dette er fordi salt har en antibakteriell virkning som kan forebygge og dempe infeksjonen.

Du kan også velge å bruke grønnsåpe i fotbadet, og dette er særlig lurt når det har satt seg en infeksjon ved neglen.

Grønnsåpe bidrar nemlig til å rense såret , og dette er ofte alt som skal til for at irritasjonen skal gå tilbake. Hvis dette likevel ikke skulle hjelpe bør du gå til legen for å få en antibiotika-kur.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer