Soling

Får huden hvite flekker av sola?

Slik blir du kvitt dem.

HVITE FLEKKER: Blir ikke brunfargen jevn og fin, slik du ønsker?  Foto: Colourbox
HVITE FLEKKER: Blir ikke brunfargen jevn og fin, slik du ønsker? Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du hvite flekker på huden? For eksempel på brystet eller ryggen? Og det er ikke fødselsmerker du har hatt hele livet?

De hvite flekkene kommer gjerne fram nå mot sommeren, ettersom du blir brun i huden. Den fine, jevne brunfargen du ønsker deg blir en fjern drøm, fordi det er felter på kroppen din som rett og slett ikke blir brune. Det kan se ut som om noen har skvettet klorin på deg, og at klorinen har bleket huden din flekkevis.

LES OGSÅ: Disse solkremene er best for huden din

Kjenner du deg igjen i beskrivelsen? Heldigvis er løsningen på problemet enklere enn du tror!

De hvite flekkene er et tegn på at du har en overvekst av gjærsoppen malassezia på huden. Før du rynker på nesen så kan vi berolige med at det er vanlig å ha denne soppen på huden, og at det ikke er smittsomt. Problemet med hvite flekker oppstår når det plutselig blir en overvekst.

LES OGSÅ: Dette er hudens verste fiender

Flassjampo fikser det

For å bli kvitt soppen kjøper du en soppdrepende såpe, for eksempel Fungoral. Fungoral selges som flassjampo på apoteket, men som navnet sier (fungi betyr jo sopp), er dette egentlig en soppdrepende såpe.

Så behandler du områdene der du har hvite flekker på samme måte som flasken beskriver at du skal behandle håret. Du smører såpen på huden med litt vann, og lar den virke i 3-5 minutter (for eksempel mens du står i dusjen og lar balsamen virke eller barberer leggene). Skyll huden godt etterpå.

LES OGSÅ: Det perfekte tidspunktet for selvbruning

De hvite flekkene vil ikke forsvinne med et knips, men etterhvert som du får sol på huden, vil du se at også de hvite flekkene får farge, og etterhvert vil flekkene forsvinne og huden få jevn farge.

Hvis du fikk hvite flekker på sommeren i fjor, og ikke har behandlet det på noen måte, bør du være føre var og vaske huden med Fungoral nå, for å forebygge problemet.

Dersom vask med Fungoral ikke fungerer, bør du ta en tur til hudlegen for å få sterkere lut, eller sjekke om det er andre årsaker til at du får de hvite flekkene.

PS! Dersom de hvite flekkene klør og er irriterte, bør du droppe behandling med flassjampo, og heller gå til hudlege og få en skikkelig sjekk.

Du kan lese hva hudlege Kjetil Guldbakke skriver til en jente som plages av hvite flekker på ryggen på Lommelegen.no. (Lommelegen.no og KK.no eies begge av Aller Internett.)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer