Helse

- Får jeg større pupper av p-piller?

Svaret på dette - og alt annet du ikke visste om p-piller får du nå på Facebook.

Kan du ærlig si at du kan alt du burde om p-pillen eller andre prevensjonsmidler? Foto: All Over Press
Kan du ærlig si at du kan alt du burde om p-pillen eller andre prevensjonsmidler? Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
I en pressemelding fra Legemiddelverket skriver de at hele 47 prosent av kvinner som bruker p-piller er klar over at blodpropp er en bivirkning fra p-piller, men kjenner ikke til noen av symptomene.

Derfor vil de øke kunnskapen til jenter rundt p-pillen ved hjelp av kampanjen «P-pille Pia» på Facebook og blogg.no.

Der er det mulighet for å spørre Legemiddelverket om hva du måtte lure på, og i tillegg få med deg de fire første ukene til Pia som ny bruker av p-pillen.

Pia er en fiktiv person, men innholdet i bloggen er hentet fra det virkelige liv der hun forteller om blant annet første gangen hun skal hente p-pillene på apoteket. I tillegg får du lese om hennes tanker rundt det, som kan besvare mange andres spørsmål også.

Les også: Bruker du denne p-pillen?

Vil gi økt kunnskap

Overlege i Legemiddelverket, Sigurd Hortemo, uttaler i pressemeldingen at de fleste bivirkningene er ufarlige og går over etter en kort tid, men at det er allikevel viktig at vi vet noe om det.

- For alle jenter som starter med kombinasjonspille er det viktig å vite at risikoen for blodpropp er størst de første 6-12 månedene etter oppstart. Derfor anbefaler vi at unge jenter ikke tar unødvendige pauser og skifter merke for ofte. Hvis du blir syk og må til lege eller sykehus, pass på å fortelle legen at du bruker p-piller, sier han.

Årsaken til at Legemiddelverket har valgt å satse på Facebook og blogg.no er den store aktiviteten i de sosiale mediene blant jenter mellom 16 og 30 år, og det er dermed lett å komme i kontakt med fagfolk fra Legemiddelverket, sier senior kommunikasjonsrådgiver Elisabeth Gill i pressemeldingen.

- Vi ønsker ikke å skremme unge jenter fra å bruke p-piller, men gi dem økt kunnskap om symptomer på blodpropp, som er den mest alvorlige bivirkningen, sier hun.

Les også: Så fort blir du gravid uten prevensjon

Spørsmål som kommer inn:

Kampanjen er fortsatt i startfasen, og det har dermed ikke kommet inn så mange spørsmål enda, men det er allikevel informasjon som kan være godt å vite hvis du er en av de som bruker p-piller. Her er noen av spørsmålene kvinner foreløpig lurer har kommet med rundt bruken av p-piller:

- Jeg begynte på p-pillen Loette 28, for en måned siden. Først hadde jeg mensen i 23 dager, men nå som jeg har begynt på sukkerpillene så har jeg ikke fått mensen? Bør jeg oppsøke en lege/helsestajsonen?

Svar: Loette er en bra pille å starte med når man har bestemt seg for en kombinasjonspille. Loette (og Microgynon) inneholder østrogen og det progesteronet som heter levonorgestrel. Denne kombinasjonen er godt utprøvd og gir minst risiko for blodpropp.

Gå inn på Facebook siden og les flere spørsmål.

Det er ikke uvanlig med småblødninger og andre blødningsforstyrrelser når man starter med p-piller. Oftest blir dette bedre når man har brukt 2-3 pillebrett. Det kan også hjelpe å gi en kombinasjonspille som inneholder litt mer østrogen.

Jeg synes du har så mye blødninger at du bør snakke med den som ga deg resept på p-pillen, eller eventuelt med fastlegen din.

Les også: Dette snakker vi ikke om

- Vil jeg legge på meg hvis jeg begynner på p-piller?

Svar: Mange er bekymret for dette. Bekymringene er overdrevet! Studier viser ingen eller minimal vektoppgang ved p-pillebruk. Gjennomsnittlig vektøkning er mindre enn en halv kilo.

Les også bloggen til p-pille Pia

- Hvordan merker man om man har blodpropp?

Svar: De fleste blodpropper oppstår i samleårer (vener) i bena eller armene. Tegn på slike blodpropper kan være:

- Sterk smerte i ett ben eller én arm
- Hevelse i ett ben eller én arm
Blodpropper i ben eller arm kan løsne og føres med blodstrømmen til lungene (lungeemboli).
Tegn på slike blodpropper kan være:
- Plutselig, kraftig hoste uten årsak
- Plutselige pustevansker

I svært sjeldne tilfeller kan en få blodpropp også i pulsårer. Da kan en få hjerteinfarkt eller hjerneslag.

- Kan man virkelig få større pupper av p-piller?

Svar: Noen (få) opplever at brystene blir litt større når de bruker p-piller med østrogen. Å føle at du er litt «sprengt» i brystene er derimot vanlig.

- Hvorfor forteller dere ikke om P-ringen som er veldig enkel i bruk? Lav dosering med østrogen og lite bivirkninger generelt. Samt at man slipper og ta piller hver dag. Mange flere kvinner burde bli anbefalt denne løsningen.


Les også: Disse testene bør alle kvinner ta

Svar: Det finnes alternativer for dem som vil ha «pillen», men ikke spise piller.
P-ring (som settes inn i skjeden) og p-plaster inneholder både østrogen og progesteron og virker som en kombinasjonspille. P-ring må skiftes hver tredje uke, og p-plaster må skiftes hver uke. P-sprøyte og p-stav inneholder bare progesteron og virker som en minipille. P-sprøyten må settes hver 3. måned, mens p-stavene plaseres under huden og virker i flere år. I tillegg finnes hormonspiral med progesteron som settes inn i livmoren og virker i fem år.

- Kan du si litt mer om minipille/østrogenfri pille?

Svar: Minipiller inneholder ikke østrogen - bare progesteron. Det finnes to merker i Norge: Conludag og Cerazette. Minipiller hindrer graviditet ved å gjøre slimet i livmorhalsen så seigt at spermiene ikke greier å svømme gjennom, og ved å endre slimhinnen i livmoren. Eggløsningen påvirkes også. Minipiller øker ikke risikoen for blodpropp, men gir ofte mer blødningsforstyrrelser. Minipiller kan brukes mens en ammer. Conludag må tas til nøyaktig samme tid hver dag (max tre timer for sent). Med Cerazette har du mer tid (kan tas inntil12 timer etter vanlig tidspunkt).

Gå inn på P-pille Pias p-pille-guide her.

- Kan man ta minipille dersom man har hatt blodpropp i foten?

Svar: Dersom du har hatt blodpropp i foten, må du drøfte ditt tilfelle med legen din. Minipiller gir ikke økt risiko for blodpropp hos folk flest, men vi vet ikke helt sikkert hvordan det forholder seg hos jenter som har hatt blodpropp allerede. Den lille risikoen som kanskje eksisterer da, må veies opp mot behovet for prevensjon.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer