Gynekolog

Får jenter til å gå til gynekolog

Realitystjernen Jade Goodys offentlige kamp mot livmorshalskreft får unge kvinner til å oppsøke gynekolog.

Publisert
Sist oppdatert
At den britiske realitystjernen Jade Goody valgte å dele sin kamp mot livmorhalskreft med offentligheten har vakt både oppsikt og debatt. Som mange medier har meldt, tapte Goody kreftkampen sist helg.
 • A til Å hos gynekologen
 • Det er ikke alltid bra å knytte kjendiser til helsespørsmål, men det kan se ut som at Goodys åpenhet om sin sykdommen har hatt effekt utover oppslagene i sladrespaltene. Ifølge BBC News opplever nemlig legekontorer og laboratorier i Storbritannia stor pågang fra unge kvinner som ønsker å bli testet for nettopp livmorhalskreft.
 • Historiens verste helseøyeblikk for kvinner
 • «Jade-effekten»

  Julietta Patnick er leder for britiske helsemyndigheters (National Health Service) testprogram for livmorhalskreft. Patnick forteller at noen laboratorier rapporterer om 20 prosent økning i tilfeller av kvinner som vil testes, andre rapporterer om så mye som 50 prosent økning den siste tiden.Hun er overbevist om at det er all omtalen av Jade Goodys sykdom og død som har gitt denne effekten.
 • Typiske kvinnehelseplager
 • Antall kvinner som har valgt å teste seg for livmorhalskreft har sunket i Storbritannia de siste årene, men Jade-effekten ser ut til å ha snudd denne trenden.

  Når yngre kvinner

  - Vi har særlig sett at kvinner mellom 25-35 år har unnlatt å teste seg de siste ti årene. 27-årige Jade var i denne aldersgruppen som er spesielt vanskelig å nå fram til, sier Patnick til BBC.
 • Flere dør av kreft
 • P-piller minsker kreftfaren
 • Britiske helsemyndigheter vurderer nå å kalle inn kvinner til testing fra de er 20 år. I dag blir bare kvinner som har fylt 25 tilbudt testing for livmorhalskreft.

  Test deg hvert 3. år

  I Norge blir kvinner over 22 år anbefalt å teste seg for livmorhalskreft hvert tredje år. Videre skal alle norske kvinner mellom 25 og 69 års alder som ikke er blitt testet i løpet av de siste 3 årene, få brev med oppfording til å henvende seg hos fastlegen for å få gjennomført testen.
 • 9 ting kvinner bør vite
 • Regjeringen har dessuten bestemt at en vaksine mot livmorhalskreft (HPV) skal innføres for 12-åringer til høsten. Vaksinen er imidlertid omstridt, og Bioteknologinemnda bad nylig Helse- og omsorgsdepartementet om å utsette innføringen av livmorhalskreftvaksinen.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer