Depresjon

Får tilbake depresjonen etter to år

Gjelder halvparten av alle som får en depresjon.

DEPRESJON: Rundt 25 prosent av alle kvinner og 15 prosent av alle menn vil oppleve en depresjon i løpet av livet. Og halvparten av disse vil oppleve tilbakefall.
DEPRESJON: Rundt 25 prosent av alle kvinner og 15 prosent av alle menn vil oppleve en depresjon i løpet av livet. Og halvparten av disse vil oppleve tilbakefall. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Depresjon er blant de vanligste psykiske lidelsene her til lands.

Ifølge Norsk Helseinformatikk vil rundt 25 prosent av alle kvinner og 15 prosent av alle menn oppleve en depresjon som trenger behandling i løpet av livet.

Men visste du at depresjonen ofte kan komme tilbake, selv om du får behandling? 

Faktisk er det slik at halvparten av alle som har vært gjennom en depresjon vil oppleve et tilbakefall innen to år.

– Hadde vi visst hvorfor dette skjer ville vi satt inn krefter for å forebygge det. Men dessverre finnes det ingen klare svar på dette, og nettopp derfor forskes det mye på området, sier psykolog og forsker ved Universitetet i Bergen, Åsa Hammar til KK.no.

LES OGSÅ: De vanligste symptomene på depresjon

Kan skyldes restsymptomer 

Det finnes i dag gode behandlinger mot depresjon, men likevel viser tallene at tilfellene av tilbakefall har holdt seg stabil i de siste ti årene.

– Det finnes flere teorier til hva som kan være årsaken til dette. Vi ser blant annet at restsymptomer øker risikoen for tilbakefall, eller dersom du har hatt flere episoder med depresjon i løpet av livet, forteller hun.

TILBAKEFALL: Tilfellene av tilbakefall har holdt seg stabil i de siste ti årene på tross av gode behandlingstilbud. Og det antas at restsymptomer kan være en av årsakene. Foto: Scanpix/NTB
TILBAKEFALL: Tilfellene av tilbakefall har holdt seg stabil i de siste ti årene på tross av gode behandlingstilbud. Og det antas at restsymptomer kan være en av årsakene. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

For selv om du har blitt behandlet og er ute av gropa, kan det likevel henge igjen noen symptomer fra depresjonen.

– Min forskning tar for seg hvorvidt det kognitive kan spille en rolle for tilbakefall, og det er indikasjoner på at dette kan ha en innvirkning, forklarer hun.

Selv om pasienter rapporterer at de har blitt friske så kan mange fortsatt slite med noe kognitiv svikt, dette kan for eksempel være hukommelsen, konsentrasjonen eller oppmerksomheten.

LES OGSÅ: Antidepressiva - slik virker det

Påvirker kognitive ferdigheter

– Kognitiv svikt kan vedvare selv om du har fått hjelp med din depresjon. Tester viser at de fleste klarer seg fint med det meste, men at de faller ut på visse ting. Mange føler at de ikke har samme kapasiteten som før når de skal tilbake på jobb eller skole, sier Hammar og legger til:

– Det kan være at du skal utføre en oppgave, men at du fokuserer på det negative ved oppgaven. Eller at du har vanskelig for å holde fokus fordi du grubler for mye, eller har vanskelig for å huske alt.

VANSKELIG: Selv etter en depresjon er behandlet kan de kognitive ferdighetene likevel være svekket, som gjør det vanskeligere å utnytte sitt fulle potensiale på jobb og skole. Foto: Petri Arrturi Asikainen, Scanpix/NTB
VANSKELIG: Selv etter en depresjon er behandlet kan de kognitive ferdighetene likevel være svekket, som gjør det vanskeligere å utnytte sitt fulle potensiale på jobb og skole. Foto: Petri Arrturi Asikainen, Scanpix/NTB Vis mer

LES OGSÅ: Sliter du med angst

Kanskje føler du selv at du ikke fungerer helt som før, og at du ikke mestrer alle oppgavene dine slik du gjorde før. Da er det lett å begynne å tvile på seg selv og få negative tanker, slik at du havner i en nedadgående spiral.

– Dersom man ikke lenger har samme kapasitet trenger man litt tilrettelegging. Og det kan ofte tilrettelegges for dette ved at man for eksempel får andre betingelser på jobben. Det er viktig å huske på at dette ikke har noe med intelligens å gjøre, men heller det at man ikke får brukt sitt fulle potensiale, sier psykologen.

Hammar ønsker også å finne ut om det går an å trene opp de kognitive ferdighetene, som konsentrasjonen og oppmerksomheten, og på den måten forebygge tilbakefall av depresjonen.

– Hvordan vi kan forebygge depresjon er noe vi globalt er opptatt av. Dette er tross alt en alvorlig sykdom som rammer svært mange. Det rammer så mange at det finnes sikkert flere undergrupper, derfor trenger vi ulike løsninger for ulike mennesker, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer