Inngrep

Får ulik behandling hos gynekologen

Mindre avdelinger bruker oftere åpne inngrep, som blant annet er mer smertefullt og gir større risiko for sårinfeksjoner.

Ikke alle gynekologiske avdelinger bruker like moderne metoder - selv ikke i Norge. Foto: colourbox.com
Ikke alle gynekologiske avdelinger bruker like moderne metoder - selv ikke i Norge. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ifølge en undersøkelse gjort ved Kvinneklinikken ved Ullevål Universitetssykehus tilbys norske kvinner ulik behandling for de samme gynekologiske lidelsene.

Les også: Når bør du gå til gynekolog?

Store avdelinger er mer moderne

Undersøkelsen, som er utført ved 47 avdelinger over hele landet, viser at store avdelinger ofte behandler pasientene sine med moderne metoder enn det små avdelinger gjør. Førstnevnte benytter seg for eksempel i mye større grad av kikkhullskirurgi ved inngrep.

Kikkhullskirurgi (laparoskopi) anbefales framfor åpne inngrep (laparotomi) hos kvinner som opplever graviditet utenfor livmoren, har cyster på eggstokkene eller skal fjerne livmoren.

Les også: Får flere jenter til å gå til gynekolog

Denne teknikken gir mindre smerter etter inngrepet, lavere risiko for sårinfeksjoner, kortere sykehusinnleggelse og gjør at man kommer seg raskere etter operasjonen.

Kan skyldes manglende kompetanse

- Vi trenger en nasjonal strategi for å redusere bruken av åpen kirurgi ved behandling av godartede gynekologiske tilstander, sier Bjørn Busund, som er klinikksjef ved Kvinneklinikken.

Ifølge Busund er ikke årsaken til variasjonen i behandlingstilbudet evaluert, men han tror at ulikhetene kan ha årsaker som ulik behandlingstradisjon, manglende kompetanse og utilstrekkelig opplæring i andre teknikker enn åpne inngrep.

Hvert år blir det utdannet rundt 20 gynekologer i Norge.

Les også: Personen 52 prosent av kvinner lyver for

- Det finnes ingen krav om at de skal kunne fjerne en livmor ved hjelp av kikkhullskirurgi eller vaginal teknikk, sier Busund, og mener at dette bør innlemmes som et ferdighetskrav i utdanningen.

Kilde: ulleval.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer