Sunn

Faren ved å spise for sunt

Det kan bli for mye av det gode. Men når?

Å spise for sunt kan utvikle seg til en sykdom som kalles ortoreksi. Les mer om dette lenger ned i saken. Foto: All Over Press
Å spise for sunt kan utvikle seg til en sykdom som kalles ortoreksi. Les mer om dette lenger ned i saken. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Andelen personer med «orthorexia nervosa» blir stadig høyere.

Finn din spisepersonlighet

Det hevder nå flere veldedighetsorganisasjoner, melder The Telegraph.

Spis uten dårlig samvittighet

Økende tendens også i Norge

- Vi blir kontaktet av personer som beskriver symptomer på ortoreksi minst en gang i uka, forteller Mona Pettersen ved Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser til KK.no.

- De første henvendelsene kom vel for en fem års tid siden. De siste tre årene har vi sett en noe større pågang.

Anoreksi kan være medfødt

Pettersen tror mørketallene er store.

- Det er fremdeles en forholdsvis ukjent tilstand, og det er ennå ikke en offisiell diagnose. Antakelig er det ganske mange flere ortorektikere der ute enn de som vi har snakket med.

Veggiser overspiser oftere

Besatt av sunn mat

Personer med tilstanden er sykelig opptatt av å spise sunt. Pasienter har en tendens til å være velutdannet, fra middelklassen og over 30 år.

Sykdommen ble først beskrevet i 1997 av lege Steven Bratman fra California. Men i motsetning til anoreksi og bulimi handler det ikke om å bli tynn, men om å være sunn.

Spis sunt på budsjett

Pasienten er opptatt av å spise «ren» mat, og unngår for eksempel sukker, salt, koffein, alkohol, hvete, gjær, gluten og meieriprodukter – så vel som all mat som har vært i kontakt med sprøytemidler eller som inneholder kunstige tilsetningsstoffer, skriver telegraph.co.uk.

Bli en superspiser

- Det er ei smal grense

- Grensa mellom folk som tror de tar vare på seg selv og de som har ortoreksi er smal, sier Deanne Jade ved National Centre for Eating Disorders.

- Jeg ser personer rundt meg som ikke har noe som helst anelse om at de har lidelsen. Jeg ser det i jobben, og blant mine venner og kolleger.

Tilstanden kan føre til underernæring, i tillegg kan det legge press på personlige forhold og lede til sosial isolasjon.

Finn din spisepersonlighet

Hva bør du gjøre?

Pettersen ved Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser har følgende råd til kvinner og menn med symptomer på ortoreksi (se nederst i artikkelen):

- De som opplever at tanker, følelser og handlinger rundt mat, kropp og vekt tar mye plass i hverdagen og går utover livskvaliteten, bør ta kontakt med oss i IKS eller med ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser.

- Mange trenger også profesjonell hjelp med å jobbe seg ut av en spiseforstyrrelse, og det vanlige da er å gå via fastlegen. Kunnskapen om ortoreksi er foreløpig varierende blant leger og helsepersonell, men det er viktig å huske på at mange av de samme faktorene ligger bak ulike typer spiseforstyrrelser; det er ofte bare symptomene som er forskjellige, sier Pettersen til KK.no.

4 av 10 modeller sulter

Symptomer på ortoreksi

  • Du er veldig opptatt av å spise sunt – det er ikke nødvendigvis mengden det kommer an på. Maten er for eksempel nødt for å være økologisk eller uten tilsetningsstoffer.
  • For å være helt sikker på hva du spiser, lager du gjerne måltider helt fra bunnen av.
  • Det tar så lang tid å planlegge måltider at det går ut over livskvaliteten.
  • Du unngår sosiale sammenhenger og andre situasjoner hvor du ikke har kontroll over hva du blir servert.
Kilde: Mona Pettersen, Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer