Kostholdsråd

Fargekoding gjør at vi spiser sunnere

Forøk ved amerikansk sykehus ga oppsiktsvekkende, positive resultater.

VALGETS KVAL: Hvilken er sunnest, tro? Farger kan hjelpe deg ta riktige valg. Foto: Colourbox
VALGETS KVAL: Hvilken er sunnest, tro? Farger kan hjelpe deg ta riktige valg. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke alltid lett å vite hvor sunn maten vi spiser er. Visste du for eksempel at kyllingburgeren har mange flere kalorier enn den vanlige burgeren?Å ha full oversikt over næringsinnholdet til forskjellige matvarer er en heltidsjobb. I Norge prøver helsemyndighetene å gjøre det enklere for oss ved å markere de sunnere valgene i matbutikken med nøkkelhull. Det betyr faktisk ikke at all nøkkelhullmerket mat er sunn - men mattypene som har dette merket, er sunnere enn tilsvarende alternativer uten merket. Les mer om Nøkkelhullsordningen her (ekstern lenke).Svært mange halv- og helfabrikata har en innholdsfortegnelse som forteller hvor mye fett, karbohydrater, protein, salt osv. som maten inneholder. Det står også energinivå, altså hvor mange kalorier du får i deg om du spiser den. Men hvem har vel oversikt over antall kalorier de trenger, og hvor mye de får i seg i løpet av en dag? Hvis du vil vite det, finner du svaret her.I USA har de nylig prøvd seg med en annen variant. Ved Massachusetts General Hospital ble det innført fargekoding av maten i kantina, slik at folk lettere skulle se hva som var de sunneste alternativene. Rødt stod for minst sunt, gult var sånn passe sunt, mens grønt var det sunneste valget.Seks måneder senere viste tallene at fargekodingen gjorde at konsumet av de mindre sunne matvarene falt ganske mye, skriver Scientific American. Konsumet av mat merket med rødt falt med 15 prosent, mens konsumet av drikke merket med rødt falt med hele 39 prosent.Dermed er konklusjonen at fargekoding kan gjøre det enklere for vanlige forbrukere å velge sunne matvarer.

Ren mat gir oversikt

I Norge har vi som nevnt Nøkkelhullsordningen, men den sier altså ikke noe om hvor sunn matvaren er i seg selv, bare hvor sunn den er i forhold til lignende alternativer. For eksempel finnes det margarintyper har nøkkelhull, men det betyr ikke at margarin er et sunt valg. Å nilese på innholdsfortegnelser er tidkrevende. For å gjøre det enklere for deg selv å ha oversikt over hva du får i deg, bør du i størst mulig grad gå for ren mat, og helst mat du lager selv fra bunnen av ved hjelp av friske råvarer. Følger du Dr Fedon Lindbergs råd om at halvparten av maten bør være raw food, har du kommet ganske langt på vei når det gjelder å ha et sunt kosthold.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer