Søvnproblem

Farlig å sove for lite?

Er det skadelig å være våken i tre døgn som Lady Gaga?

MANGLER SØVN: Lady Gaga innrømmer at hun sover for lite. Heldigvis finnes det råd! Foto: All Over Press
MANGLER SØVN: Lady Gaga innrømmer at hun sover for lite. Heldigvis finnes det råd! Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Popstjernen og it-ikonet Lady Gaga sjokkerer stadig, enten om det er sprø kostymer, penisspekulasjoner, livsfarlige sko eller elleville uttalelser.

Men det tar på å være kjendis. Lady Gaga har til nå svimt av flere ganger på scenen. Nylig uttalte hun OK! Magazine at hun tilbringer lite tid på puta.

- Min lidenskap er så sterk at jeg ikke klarer å sove. Jeg har ikke sovet på tre dager, forteller superstjernen til bladet.

Søvnmangel farlig?

Men hvor farlig er det egentlig å sove for lite? Ifølge Lommelegen.no kan du verken dø av det eller få kreft, men det sier seg selv at dårlig nattesøvn går utover både arbeidsevne, produktivitet, humør og livskvalitet.

Noe av det farligste du kan gjøre dersom du har sovet lite er å kjøre bil. Flere trafikkulykker skyldes blant annet fordi sjåføren har sovnet ved rattet, noe som i verste fall har ført til både død og alvorlige personskader.

Hvor mye søvn trenger du?

Les også: Anbefaler sex mot søvnproblem

8 timer
 
517 (34%)
7 timer
 
316 (21%)
9 timer
 
252 (17%)
6 timer eller mindre
 
232 (15%)
10 timer
 
112 (7%)
11 timer eller mer
 
95 (6%)

Hvor mye søvn trenger du?

Nøyaktig hvor mye søvn du trenger varierer fra person til person. Kvaliteten på søvnen er like viktig som antall timer, ifølge Lommelegen.no

Dersom du føler deg uthvilt på dagtid har du fått nok søvn i løpet av natten. Noen klarer seg med seks timers søvn, mens andre trenger ni timer eller mer. Syvtimers søvn pleier å bli regnet som det gjennomsnittlige behovet.

Les også: Dårlig søvn = dårlig forhold

Dette kan du og Lady Gaga gjøre for å sove bedre:

 • Begrens søvnen til én - maksimalt to - perioder i døgnet.
 • Stå opp til omtrent samme tid hver dag. Selv om du kom deg sent i seng kvelden før, og selv om du har hatt vanskelig for å sove. Det virker nok nådeløst, men om kvelden vil du være trøtt, kanskje trøtt nok til å sove natten gjennom. Når du har klart å holde ut slik i mange nok dager får du regulert rytmen inni deg så du blir søvnig og våken til de riktige tidene.
 • Mosjoner litt hver dag, men ikke like før du skal legge deg.
 • Sørg for mørke og ro på soverommet.
 • Spis litt, men ikke for mye kveldsmat.
 • Unngå kaffe, te og cola de siste fire timene før sengetid.
 • Ikke bruk alkohol som sovemiddel.
 • Vent med å gå i seng til du er trøtt. Slapp av før du skal sove.
 • La soverommet være reservert for søvn og sex. Sex kan imidlertid både fremme og hemme søvntrangen. Menn sover som regel godt etter sex, mens kvinnene ofte kan kvikne til. Ikke bruk soverommet som hobbyrom, kontor eller tv-stue.
 • Unngå regelmessig bruk av sovemidler.
 • Prøv å lese i en virkelig kjedelig bok. Slukk lyset når du merker at øyelokkene blir tunge. Hvis du ikke har sovnet i løpet av en halv time skal du stå opp igjen. Sett deg i en stol, les litt, slapp av, og legg deg igjen etter en halv times tid.
 • Dersom partneren snorker, er det bedre å sove hver for seg enn å lide av kronisk søvnmangel!

 • Les også: Får du ikke sove?

  Vær forsiktig med sovetabeletter

  Lommelegen.no råder folk til å unngå sovetabeletter. Det er fordi det er mange problemer som er forbundet med bruk av disse.

  Sovetabeletter fører ikke til normal søvn, i tillegg virker de vanedannende. Etterhvert vil du venne deg til pillen og stadig behøve større doser for at de skal virke. De kan også medføre fare dagen etter, spesielt dersom du skal kjøre bil. Det aller beste er å diskutere søvnproblemet med legen din før du bestemmer deg for å ta sovepiller.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer