EKKEL SAK: Flåtten er et av sommerens skumleste kryp. Foto: PantherMedia / Rosemarie Bolecke
EKKEL SAK: Flåtten er et av sommerens skumleste kryp. Foto: PantherMedia / Rosemarie Bolecke Vis mer

Flått

Farlig om du ikke fikk ut hele flåtten?

Sommerens store plage er tilbake - slik takler du krypet!

Publisert
Det hadde vært flott hvis flåtten ikke fantes, eller hva? Da hadde vi sluppet å bekymre oss for flåttbitt og borrelia.

Men slik er det ikke, så enn så lenge må vi forholde oss til at det lille krypet finnes i gresset og buskene der ute i naturen.

Hvis du skulle være uheldig og bli bitt, er det viktig at du prøver å fjerne flåtten så raskt som mulig. Jo lenger den blir sittende fast, jo større er sjansen for at du kan bli smittet av sykdommene den kan påføre.

LES OGSÅ: Unngå disse snylterne i sommer

Kan gi to sykdommer

Flåtten i seg selv er ikke så farlig, selv om det ikke er gøy å oppdage en på kroppen. Men den kan være bærer av to skumle sykdommer: Lyme borreliose (også kalt borrelia), og skogflåttencefalitt (også kalt TBE).

Lyme borreliose er en bakteriesykdom som behandles med antibiotika. Hvert år blir flere hundre nordmenn smittet, og bakterien kan gi lammelser, leddsykdom og kronisk hudsykdom. Omtrent 25 prosent av flåtten bærer på denne bakterien, men heldigvis er det bare fem prosent av mennesker som blir bitt som utvikler sykdom. Les mer om lyme borreliose på Folkehelseinstutittets nettsider.

Skogflåttencefalitt er derimot et virus som i verste fall kan gi deg hjernehinnebetennelse. Flått som bærer dette viruset har etablert seg langs kysten i Sør-Norge. Skal du oppholde deg her i sommer, anbefaler Folkehelseinstituttet at du vaksinerer deg mot skogflåttencefalitt. Les mer om skogflåttencefalitt på Folkehelseinstituttets nettsider.

Om du får symptomer som slapphet, kvalme og hodepine, eller oppdager et rødt utslett på huden, kan flåtten ha smittet deg. Dette kan du oppleve opptil flere uker etter at du ble bitt. Gå til lege straks om du mistenker at et flåttbitt kan være årsaken til symptomene dine.

METT FLÅTT: Det tar 3-4 dager før flåtten har fått sugd seg såpass full av blod. Finner du en slik på kroppenm skal du være obs på eventuelt utslett eller uforklarlig kvalme, slapphet osv. Foto: PantherMedia / Alena Dvorakova
METT FLÅTT: Det tar 3-4 dager før flåtten har fått sugd seg såpass full av blod. Finner du en slik på kroppenm skal du være obs på eventuelt utslett eller uforklarlig kvalme, slapphet osv. Foto: PantherMedia / Alena Dvorakova Vis mer

Slik fjerner du flåtten

På apoteket finnes det flåttpinsetter og andre dingser som hjelper deg å fjerne flåtten. Har du ikke noe slikt tilgjengelig, kan du få den ut med fingrene. Ta tak rundt kroppen, og dra den rett ut. Alternativt kan du vri den forsiktig rundt til den slipper taket. Ha på en antiseptisk salve på bittstedet.

Det er ingen stor krise om noe av flåttens bitt blir sittende igjen i huden. Dette blir som å få en flis, og kroppen vil selv støte bittdelen ut. Du kan imidlertid oppleve at såret blir betent, men dette betyr ikke at du er smittet av borrelia eller skogflåttencefalitt. Det er ikke i bittet at smitten bæres.

DEET-SPRAY: Insektspray med DEET holder flåtten unna. Denne fra MyggA koster ca. 140 kr og får bl.a. på apoteket. Foto: MyggA
DEET-SPRAY: Insektspray med DEET holder flåtten unna. Denne fra MyggA koster ca. 140 kr og får bl.a. på apoteket. Foto: MyggA Vis mer
TIL KLÆRNE: Denne sprayen impregnerer klær med et stoff som lammer flåtten. Fås kjøpt på Sorover.no, eller apoteket til ca. 170 kr. Foto: Sorover.no
TIL KLÆRNE: Denne sprayen impregnerer klær med et stoff som lammer flåtten. Fås kjøpt på Sorover.no, eller apoteket til ca. 170 kr. Foto: Sorover.no Vis mer
NATURLIG MIDDEL: Denne rollon'en fra Telemark Urtebrænderi inneholder bare eteriske oljer, og skal holde flått unna. Fås kjøpt på Myrra.no til 130 kr. Foto: Myrra.no
NATURLIG MIDDEL: Denne rollon'en fra Telemark Urtebrænderi inneholder bare eteriske oljer, og skal holde flått unna. Fås kjøpt på Myrra.no til 130 kr. Foto: Myrra.no Vis mer

Sjekk kroppen hver kveld

Det er ikke mulig å beskytte seg 100 prosent mot flåttbitt. Derfor er det viktig at du sjekker huden for flått hver kveld. Jo tidligere du får fjernet flåtten, jo mindre er sjansen for at den har fått overført smitte, dersom den er smittebærer. Det tar mellom 12 og 24 timer.

Hvis flåtten akkurat har bitt seg fast, er den bitteliten og vanskelig å få øye på. Gå derfor nøye over hele kroppen, og sjekk spesielt områder med tynn hud, som bak ørene og i nakken, bak knærne, i armhulene og i skrittet.Hold flåtten unna

Det aller beste er selvsagt å unngå å bli bitt av flåtten i første omgang. Her er flere enkle råd som hjelper deg å holde den ekle krabaten på avstand:

Naturlige virkemidler

Er du skeptisk til å bruke myggspray med DEET? En del forskere er negative til bruk av det sterke kjemikaliet, noe du kan lese mer om hos Forskning.no (ekstern lenke).

Et kjerringråd sier at om du spiser hvitløk holder flåtten seg unna. Et annet sier at om du drikker 1/2 dl eddik, vil det holde flåtten unna. I så fall smaker nok epleeddik best.

Det finnes også naturlige insektsprayer som inneholder eteriske oljer insekter ikke liker. Prøv gjerne et av disse, men pass på at du ikke er allergisk mot de eteriske oljene. Gjør en liten test på huden først og sjekk reaksjonen din.Og husk - skulle det komme et rødt utslett rundt bittet, eller opplever du at du føler deg slapp og dårlig, bør du gå til legen og sjekke deg for smitte.

Les mer om flåtten på Folkehelseinstituttets nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer