Hennatatoveringer

Farlige hennatatoveringer

Skal du på festival og vurderer en vaskbar tatovering? Les dette først.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
I disse markeds- og festivaltider er det lett å falle for fristelsen til å la seg dekorere med en tegning på huden - som faktisk forsvinner med tiden. Men selv om tatoveringen ikke er permanent, kan angeren likevel innhente deg. Ulovlige hennatatoveringer kan nemlig skade deg for livet.

På årets Roskildefestival ble en av bodene som tilbød hennatatovering stengt av den danske Miljøstyrelsens kjemikaliekontroll, fordi fargestoffet inneholdt det ulovlige stoffet PPD, paraphenylendiamin, skrivr Politiken.dk

Allergisk reaksjon

Tatoveringer med henna er eksotiske og flotte, og forsvinner etter kort tid. Men har tatovøren brukt farge med PPD, kan tatoveringen gjøre deg alvorlig allergisk for hårfarge og nye hennatatoveringer.


Derfor anbefaler Miljøstyrelsen at du dropper å farge håret hvis du ønsker deg hennatatovering, eller vær ekstra oppmerksom hvis du gjør det likevel. Særlig svarte og mørke hårfarger kan inneholde PPD. Be frisøren sjekke innholdsstoffene i hårfargen. Miljøstyrelsen anbefaler også at du unngår flere hennatatoveringer samtidig.

Les også:Les dette før du farger håret hjemme

Ansiktet hovner opp

Reagerer du kraftig, hovner ansiktet opp, og du kan få problemer med å puste. Du kan også få et voldsomt utslett. En allergisk reaksjon kan i verste fall bety døden.

- Første gang du får en hennatatovering med det ulovlige stoffet, merker du det nesten ikke. Du får kanskje en liten irritasjon i huden. Men neste gang du får en hennatatovering eller farger håret, risikerer du en kraftig reaksjon. Da gjelder det å dra rett til sykehuset, sier kjemiker Flemming Hovgaard Jørgensen fra Miljøstyrelsen.

Les også:Dette burde du kanskje ikke gjort?

Spør om innholdet først

Pass ekstra godt på hvis du er på ferie i utlandet. Utenfor Europa er ikke PPD nødvendigvis forbudt. Spør om å få se på innholdsfortegnelsen før du får fargen på huden. Dersom det står paraphenylendiamin på fargen, bør du gå igjen.

- Hvis tatovøren ikke kan eller vil opplyse om innholdet, ville jeg gått et annet sted og fått hennatatovering, sier kjemikeren.


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer