Kjønnssykdommer

Fått med deg en kjønnssykdom hjem fra sommerferie?

Nå kan det være lurt å sjekke seg - særlig hvis du er under 25!

ØKNING AV KJØNNSSYKDOMMER BLANT UNGE: En studie gjennomført i Storbritannia har vist at det har vært en voldsom økning i spredning av kjønnssykdommer blant unge under 25. Dette er også tilfelle i Norge, tror eksperten.  Foto: Laurent Hamels - Fotolia
ØKNING AV KJØNNSSYKDOMMER BLANT UNGE: En studie gjennomført i Storbritannia har vist at det har vært en voldsom økning i spredning av kjønnssykdommer blant unge under 25. Dette er også tilfelle i Norge, tror eksperten. Foto: Laurent Hamels - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Kjønnssykdommer er et ord som vekker gru hos mange. Og det er kanskje ikke så rart, siden svært mange av oss faktisk har hatt, har eller kanskje kommer til å smittes av en av de ulike variantene.

Tallene er nemlig ganske dystre.

Her til lands har cirka en av fire i 30-årsalderen herpes, mens rundt en av tre har kjønnsvorter - for ikke å snakke om klamydia, som er den vanligste kjønnssykdommen og som spres mest, da få merker at de faktisk har det.

MER TILFELDIG SEX OM SOMMEREN: Det er en kjent sak at vi har mer sex om sommeren - og særlig unge single har sex med flere forskjellige partnere. Foto: Antonioguillem - Fotolia
MER TILFELDIG SEX OM SOMMEREN: Det er en kjent sak at vi har mer sex om sommeren - og særlig unge single har sex med flere forskjellige partnere. Foto: Antonioguillem - Fotolia Vis mer

Lettere å smittes om sommeren

Sommeren er, som KK.no tidligere har skrevet, høysesong for smitte av kjønnssykdommer - særlig blant unge single.

– Vi har mer sex om sommeren på grunn av varmen. Den gjør at vi kler av oss og viser mer bar hud som den seksuelle lysten og hormonene våre blir påvirket av, har psykiater og klinisk sexolog, Haakon Aars, tidligere uttalt til KK.no:


Ifølge Aars er risikoen for smitte i sommerferien (både i inn- og utland) også større fordi man gjerne har usikker sex med flere partnere, i tillegg til at vi ofte drikker mer alkohol.

Med andre ord kan det være lurt å sjekke seg, da det er godt mulig du har dratt med deg noen «uhumskheter» hjem fra ferie. Og risikoen er spesielt stor dersom du er under 25 år.

En ny studie gjennomført i Storbritannia viser nemlig at det har vært en dramatisk økning (50 prosent) i spredning av kjønnssykdommer blant unge under 25 de siste ti årene, og da særlig gonoré, som har økt hele én femtedel på bare 12 måneder.

LES OGSÅ: Ni ting kvinner bør vite om kroppen sin

EKSPERTEN: Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og svarer leserne om sex og kjærlighet på KK.no.  Foto: Astrid Waller
EKSPERTEN: Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og svarer leserne om sex og kjærlighet på KK.no. Foto: Astrid Waller Vis mer

Dropper kondom under sex

Ifølge eksperter britiske Daily Mail har snakket med, har dette hovedsakelig sammenheng med at unge i dag ikke er flinke nok til å beskytte seg med kondom under sex.

KKs sex- og samlivsekspert, Peder Kjøs, tror dette stemmer for Norge også.

- Så vidt jeg vet har det både vært en økning av kjønnssykdommer blant unge, og det er generelt lite bruk av kondom, sier han til KK.no:

- Jeg vil tro at dette skyldes at det fortsatt henger igjen en blanding av moralske og romantiske forestillinger knyttet til kondombruk. Å ha med seg kondomer gir på en måte et inntrykk av at det var «planlagt», at man var forberedt, og det er både umoralsk og uromantisk, liksom. Samtidig har vi mindre sperrer mot å faktisk ha sex, så her er det to moral/romantikk-forestillinger som er litt i utakt med hverandre.

LES OGSÅ: Følg med på utfloden din

IKKE TENK FOR MYE PÅ DE ROMANTISKE KLISJEENE: Selv om man ofte ønsker at sex skal være spontant, er det lurt å være forberedt.  Foto: Thinkstock.com
IKKE TENK FOR MYE PÅ DE ROMANTISKE KLISJEENE: Selv om man ofte ønsker at sex skal være spontant, er det lurt å være forberedt. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Flaut med kondom

Mange unge, og da særlig jenter, synes det er flaut å dra frem et kondom midt i akten. Og Kjøs har tidligere forklart KK.no mer om hva som kan være årsaken til at det er slik.

– Å ha kondomer lett tilgjengelig oppfattes som at du har tenkt på muligheten for å ha sex, og det er spesielt ille å ha en pakke som det allerede er tatt flere stykker fra, har Kjøs forklart.

Dette henger, som nevnt, sammen med idealer om ærbarhet og dydighet, som fortsatt påvirker oss, selv om det ikke har så mye med virkeligheten å gjøre.

– Det handler om romantisk spontanitet. Sex skal liksom «bare skje», det skal være romantisk og spontant, ikke beregnet.

– Sex skal være følelsesstyrt, ikke rasjonelt overveid, sier Kjøs.


Han mener at disse idealene i stor grad er levende hos kvinner og menn, og det kan nok finnes menn som opplever det som både «horete» og kalkulert å ha kondomer lett tilgjengelig - også for dem selv.

– En mann vil heller ikke fremstå som at han hadde regnet med å få deg på rygg, og vil derfor ikke gå rundt med en allerede åpnet kondompakke i lommen, sier han.

LES OGSÅ: Dette bør alle kvinner gjøre etter sex

Glem idealene - ta med kondom likevel!

– Disse idealene om dydighet og spontanitet er falske, og det er viktig å holde et realistisk perspektiv for å ta vare på helsen sin, har Kjøs uttalt.

Ifølge eksperten bør alle single kvinner (og menn) ha kondomer lett tilgjengelig.

– Det åpenbare tipset er å bryte normene og ha med seg kondomer. Det forutsetter imidlertid at du tar tak i dine egne holdninger til sex og romantikk - og legger bak deg noen av de romantiske klisjeene.

Men hvordan skal kvinner takle den kleine biten? Hva kan man si?

– Tja, hva med «jeg håpet jo litt at det skulle bli sånn, så jeg har med disse», eller «se så smart jeg er, jeg tok med disse», sier psykologen.

LES OGSÅ: Er du usikker på legningen din?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer