Sykdom

Feber kan noen ganger være bra

Derfor kan det - i noen tilfeller, lønne seg å droppe smertestillende.

PILLETRILLER? Det kan faktisk være lurt å droppe febernedsettende medisin dersom feberen ikke er for ille.  Foto: Thinkstock
PILLETRILLER? Det kan faktisk være lurt å droppe febernedsettende medisin dersom feberen ikke er for ille. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Feber i seg selv er ikke farlig. Ja, det kan være svært ubehagelig å ha feber, men det betyr ikke at du alltid bør gjøre alt du kan for å bli kvitt den så fort som mulig.

Ifølge ekspertene på Lommelegen.no kan nemlig feber bidra til å drepe virus. Så ofte kan det faktisk være best å la feberen gå sin gang.

LES OGSÅ: Symptomene du bør være obs på

Kast klærne, dropp dyna!

For å gjøre det litt mer behagelig, bør du senke temperaturen i rommet og unngå å tylle deg inn i massevis av klær.

– Dersom du er plaget av feberen og føler deg dårlig, bør du heller kaste noen av klærne og droppe dyna, skriver Lommelegen.no.

De anbefaler også å senke temperaturen i rommet mens feberen herjer.

Få i deg nok væske

Feber fører ofte til svetting, og derfor er det ekstra viktig at du holder væskeinntaket oppe. Drikk mer enn du tror du trenger for å unngå dehydrering.

Husk: Hvis du har feber, trenger du å drikke mer enn ellers.

LES OGSÅ: Sju grunner til å drikke mer te

Bør du ta medisiner?

– Du trenger ikke ta febernedsettende medisin uten videre. Husk at feber antakelig hjelper til med å drepe virus, skriver Lommelegen.no.

Dersom feberen er over 39-40° C og du har det vondt, kan det være nyttig med febernedsettende medisin. Ta for eksempel paracetamol, enten i form av tabletter, stikkpiller eller mikstur, avhengig av hva som er best for deg.

LES OGSÅ: Sju triks som holder deg frisk

Når bør du ringe legen?

Det er viktig å følge godt med på tilstanden din når du har feber. Sjekk temperaturen og sørg for at du får i deg nok væske.

Hvis feberen varer lenge, det vil si en uke eller lenger, eller hvis feberen kommer tilbake etter å ha gått bort en stund, kan det være lurt å kontakte legen.

Lommelegen.no råder deg også til å oppsøke legen din om du mistenker lungebetennelse, altså om du opplever tung pust eller smerter i brystkassen.

LES OGSÅ: Slik blir du influensafrisk i en fei

Se opp for dette!

Feber fører til økt kroppstemperatur, men du kan kan også oppleve muskelsmerter, hodepine, slapphet, dårlig søvn og vonde drømmer.

Symptomene på sykdommen som ga deg feber i utgangspunktet kommer i tillegg til febersymptomene, og en del av dem er mer alvorlige enn andre.

Les mer om hvilke faresignaler du bør være ekstra oppmerksom på på Lommelegen.no og kontakt legen din dersom du er usikker på hvor alvorlig tilstanden din er.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer