Høyt Kolesterol

Feil å være opphengt i kolesterolverdier

Har du høyt kolesterol? Dette bør du fokusere på.

KOLESTEROLMÅLING: Har du høye verdier, skal det følges opp av fastlegen. Det finnes medikamenter mot høyt kolesterol, men det er også en del ting som du kan gjøre selv - som å være fysisk aktiv, slutte å røyke (hvis du røyker) og spise sunnere mat. Foto: evasilchenko - Fotolia
KOLESTEROLMÅLING: Har du høye verdier, skal det følges opp av fastlegen. Det finnes medikamenter mot høyt kolesterol, men det er også en del ting som du kan gjøre selv - som å være fysisk aktiv, slutte å røyke (hvis du røyker) og spise sunnere mat. Foto: evasilchenko - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At høyt kolesterol kan føre til hjerte- og karsykdom, har lenge vært kjent.

Derfor kan det gjerne være mye å hente på å redusere kolesterolverdiene hvis man har mange risikofaktorer for å utvikle hjerte- og karsykdommer.

Selv om det er verdt å være oppmerksom på kolesterolet, bør imidlertid ikke fokuset bare ligge på hva målingene viser, mener Brynjulf Barexstein, som er allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Det gode kolesterolet kan være skadelig

Gå en tur daglig

Ifølge Barexstein er det nemlig en del andre ting som er minst like viktig å følge med på som kolesterolverdiene.

- Det blir «feil» om man ensidig blir overopptatt av kolesterolverdier, fremfor andre og verre risikofaktorer - som overvekt og røyking. Magemålet er ansett å være en selvstendig risikofaktor på linje med kolesterol, og det er jo mye enklere å forholde seg til og å måle selv med et målebånd, sier Barexstein til KK.no.

Detail of female hiking in nature. Healthy active life concept. Foto: Fotolia
Detail of female hiking in nature. Healthy active life concept. Foto: Fotolia Vis mer

I stedet for å fokusere på hva kolesterolmålingene er fra dag til dag, er det bedre å bruke tiden sin på andre ting, mener legen.

- Å gå en tur daglig er det generelt mye mer å hente av helsegevinstmessig, enn å fokusere på blodprøver og kolesterolverdier, sier legen.

LES OGSÅ: Lavkarbo kan gi høyt kolesterol

Flere unge får for høyt kolesterol

Stadig får flere unge for høyt kolesterol, som i stor grad skyldes livsstilsfaktorer som usunt kosthold og lite mosjon.

- Vi har lett tilgang på dårlig mat og beveger oss mye mindre enn hva vi gjorde på 1970-tallet,  forklarer Barexstein.

Ifølge Nasjonalforeningen for folkehelsen bør likevel alle over 30 år kjenne til kolesterol- og triglyseridverdiene sine. Hvis du har for høye verdier, skal det følges opp av fastlegen.

Det synes ikke utenpå om du har for høyt kolesterol. Du kan være slank og ha høyt kolesterol, eller overvektig og ha fine kolesterolverdier.

LES OGSÅ: Slik øker du det gode kolesterolet

Ingen symptomer

Hva er symptomer på for høyt kolesterol?

- Kolesterol er kun et tall som måles, det kan ikke kjennes. Man har ingen symptomer på for høyt kolesterol, sier Barexstein.

En lege vil vurdere kolesterolverdiene i sammenheng med andre risikofaktorer for fremtidig sykdom. Det kan være økt magemål, røyking, overvekt, lite fysisk aktiv og mye hjertesykdommer i familien. Summen av dette sier noe om din risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer.

- Man må se det i sammenheng med personen. Høyt kolesterol er ikke en sykdom, bare en statistisk faktor. Du kan ha skyhøyt kolesterol og være aldeles frisk, men sjansene for fremtidig sykdom er økt, forklarer Barexstein.

KOLESTEROLMYTE: Du får ikke høyt kolesterol av å spise mat med mye kolesterol, slik man trodde før i tiden. Foto: Fotolia
KOLESTEROLMYTE: Du får ikke høyt kolesterol av å spise mat med mye kolesterol, slik man trodde før i tiden. Foto: Fotolia Vis mer

En og samme kolesterolverdi kan være svært uheldig for en person, men ha null innvirkning på forventet livslengde hos en annen person.

- Hvor stor betydning en forhøyet kolesterolverdi har for et menneske, varierer veldig fra person til person, avhengig av livsførsel, andre sykdommer og risikosykdommer, og hvor genetisk belastet man er for hjerte- og karsykdom, sier Barexstein.

LES OGSÅ: Så mange egg kan du spise

Viktig å skille mellom kolesteroltypene

De to viktigste kolesteroltypene er LDL (low density lipoprotein) og HDL (high density lipoprotein).

 • LDL regnes som det dårlige kolesterolet, mens HDL regnes som det gode.
   
 • HDL skaper flyt i blodårene, mens LDL fester seg til åreveggene og bidrar til at blodårene fortettes over tid.
   
 • En total kolesterolverdi lik eller under 5 mmol/l er bra.
   
 • HDL bør ligge over 1,3 mmol/l hos kvinner. LDL bør ligge på 3 mmol/l eller lavere. Kroppen har liten evne til å kvitte seg med kolesterol. Spiser du mye fett, spesielt mettet fett, må kroppen lage ekstra kolesterol til innpakking og frakting av fettet i blodet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer