Høyt Kolesterol

Feil å være opphengt i kolesterolverdier

Har du høyt kolesterol? Dette bør du fokusere på.

KOLESTEROLMÅLING: Har du høye verdier, skal det følges opp av fastlegen. Det finnes medikamenter mot høyt kolesterol, men det er også en del ting som du kan gjøre selv - som å være fysisk aktiv, slutte å røyke (hvis du røyker) og spise sunnere mat. Foto: evasilchenko - Fotolia
KOLESTEROLMÅLING: Har du høye verdier, skal det følges opp av fastlegen. Det finnes medikamenter mot høyt kolesterol, men det er også en del ting som du kan gjøre selv - som å være fysisk aktiv, slutte å røyke (hvis du røyker) og spise sunnere mat. Foto: evasilchenko - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At høyt kolesterol kan føre til hjerte- og karsykdom, har lenge vært kjent.

Derfor kan det gjerne være mye å hente på å redusere kolesterolverdiene hvis man har mange risikofaktorer for å utvikle hjerte- og karsykdommer.

Selv om det er verdt å være oppmerksom på kolesterolet, bør imidlertid ikke fokuset bare ligge på hva målingene viser, mener Brynjulf Barexstein, som er allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Det gode kolesterolet kan være skadelig

Gå en tur daglig

Ifølge Barexstein er det nemlig en del andre ting som er minst like viktig å følge med på som kolesterolverdiene.

- Det blir «feil» om man ensidig blir overopptatt av kolesterolverdier, fremfor andre og verre risikofaktorer - som overvekt og røyking. Magemålet er ansett å være en selvstendig risikofaktor på linje med kolesterol, og det er jo mye enklere å forholde seg til og å måle selv med et målebånd, sier Barexstein til KK.no.

I stedet for å fokusere på hva kolesterolmålingene er fra dag til dag, er det bedre å bruke tiden sin på andre ting, mener legen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer