Tannhelse

Feil pussing gir dårlig ånde

Denne tabben er det svært mange av oss som begår.

PUSS SKIKKELIG: Mange av oss "bommer" litt når det gjelder tannpuss av de bakerste jekslene. Dette kan resultere i dårlig ånde. Tips til hvordan du pusser riktig finner du lenger nede i saken! Foto: javiercorrea15 - Fotolia
PUSS SKIKKELIG: Mange av oss "bommer" litt når det gjelder tannpuss av de bakerste jekslene. Dette kan resultere i dårlig ånde. Tips til hvordan du pusser riktig finner du lenger nede i saken! Foto: javiercorrea15 - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
To ganger daglig pusser de fleste av oss tennene våre, for det har vi lært at vi skal. Men pusser du absolutt alle tennene godt nok?

Det er nemlig ganske vanlig å bomme litt iblant, selv om vi tror vi er flinke. Og dette gjelder særlig dersom du har visdomstenner eller liten munn.

Gjemte jeksler

For det er de bakerste jekslene som oftest ikke blir skikkelig rengjort i løpet av tannpussen, rett og slett fordi vi ikke kommer skikkelig til med tannbørsten.

Når du gaper høyt for å pusse bakerst i tennene, blir det så trangt mellom tannkjøttet og de bakerste jekslene at tannbørsten ikke kommer til på sidene. Dette gjeder særlig jekslene i overkjeven, og det kan fort skje uten at du er klar over det.

Resultatet er at plakk og bakterier som har festet seg på de bakerste jekslene blir liggende - noe som kan føre til blant annet hull.

LES OGSÅ: Du bør alltid pusse tenner før leggetid

LURT TRIKS: Skyt underkjeven til siden, så kommer du skikkelig til også helt bak i munnen. Foto: Colourbox
LURT TRIKS: Skyt underkjeven til siden, så kommer du skikkelig til også helt bak i munnen. Foto: Colourbox Vis mer

Gir dårlig ånde


Opplever du at du har dårlig ånde selv om du pusser tenner ofte, så kan dette være litt av grunnen.

Det kan imidlertid også være bakterier som fester seg i den ruglete overflaten på mandlene som gir deg stålånde.

Mer info og tips om hvordan du unngår det får du i denne artikkelen.

LES OGSÅ: Skyll munnen etter at du har drukket kaffe

Tannpusstrikset som funker


For å komme til på sidene til de bakerste jekslene skal du lukke munnen mens du børster med tannbørsten. Da blir det god plass mellom tannkjøttet og jekslene, og tannbørsten kan fint komme mellom.

Et annet alternativ er å skyve underkjeven til siden når du skal pusse de bakerste jekslene i overkjeven. Da gir du også plass til at tannbørsten kommer skikkelig til.

Husk forøvrig at når du pusser tenner, rengjør du bare tre av tannens fem sider. For å rengjøre alle sidene må du også bruke tanntråd.

Faktisk er tanntråd også viktig for å forebygge demens. Les hvorfor det er slik her.

LES OGSÅ: Ikke puss tennene for hardt

Denne saken har tidligere vært publisertpå KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer