KK.NO: Er du en av Kesam-tilhengerne? En veldig enkel, god, og til og med sunn dessert mange tyr til er kesam med frukt, bær og kanskje litt nøtter i.
Men visste du at det er langt mer du kan bruke denne sunne osten (ja, det er en ost) til?
Tilfører proteiner
Stine Haslestad, som står bak bloggen Bakekona.bloggspot.no, er blant de som har hengt seg på Kesam-bølgen.

- Kesam brukes flittig her i heimen for å gjøre oppskrifter mer proteinrike. Og baksten blir saftigere.
Kesam kan nemlig blant annet brukes til å erstatte smør i bakst, ost og rømme i ostekake, kremen i ymse kremkaker, og det er dessuten supert å lage is med.
Også Kristine Ilstad, som driver bloggen Detsøteliv.no er tilhenger.
- Kesam egner seg veldig godt både til å bake med og til å lage deilige desserter med. Kesam kan brukes på helt samme måte som rømme i oppskrifter.
- En ostekake laget med vaniljekesam i stedet for rømme blir både litt lettere og får dessuten veldig deilig vaniljesmak. Kesam kan også erstatte kremfløte i noen oppskrifter, slik som for eksempel i en panna cotta, og da er det virkelig kalorier å spare. Det samme gjelder om man bytter ut smør med kesam i en sjokoladekake eller når man lager boller!
LES OGSÅ: Bytt ut rømmen med mager kesam
Her er fem deilige godbiter laget med kesam:
Banansplitt
Den klassiske banansplitten gir nok mange en nostalgisk sydenfølelse. Bilder fra de første ferieturene til sydligere strøk, med paraply i colaen og stjerneskudd i iskremen dukker kanskje fort opp i minnet når du ser denne godbiten?
Her har Bakekona laget vaniljeis av kesam, hvilket gjør at den kan nytes litt oftere. Banan, nøtter og kesam kan da ikke være det verste å kose seg med?

Du trenger:
- 100 gram mager kesam vanilje - eller så mye du liker
- Et par skevtter melk - men det er absolutt ikke noe must
- Sukrin melis - hvis du vil ha det enda litt søtere
Slik gjør du:
Mager vanilje kesam, evt blandet med de andre ingrediensene, puttes opp i en boks som tåler fryser. Sett boksen inn i fryseren, med lokk på. Rør hardt rundt jevnlig slik at isen ble mer smooth.
Etter et par timer, tiden kommer an på mengden, har du «vaniljeis» klar til å nytes.
Når isen er ferdig legger du til det du måtte ønske av frukt, bær, nøtter og saus. I banansplitten på bildet har Bakekona brukt en banan delt i to, biter av mango og jordbær, en hjemmelaget peanøttsaus, sjokoladesaus og sjokoladetrukkede cashewnøtter.
LES OGSÅ: Jordbærfristelser du ikke klarer å motstå
Panna Cotta
Selv om panna er det italienske ordet for krem, må ikke panna cottaen lages på kremfløte.
I Detsøteliv-bloggerens Panna Cotta er mesteparten av fløten byttet ut med vaniljekesam, og resten av med matfløte.

Du trenger:
Til panna cottaen:
- 6 dl vaniljekesam
- 1 dl matfløte
- 1 vaniljestang (kan sløyfes)
- 6 plater gelatin
- 4 ss melis
Til toppingen:
- friske eller tinte bær
- melis
Slik gjør du:
Start med å legge gelatinplatene i bløt i kaldt vann i 5-10 min.
Ha matfløte i en kjele. Vil du ha ekstra god vaniljestang, snitter du opp en halv eller eller en hel vaniljestang. Ha både vaniljefrø og selve vaniljestangen i fløten. Gi fløten et oppkok og fjern vaniljestangen.
Klem vannet ut av gelatinplatene og ha dem i den varme fløten. Rør så gelatinen løser seg opp. Avkjøl blanding til den er lunken.
Ha vaniljekesam i en rørebolle. Rør den jevn med en stålvisp / ballongvisp. Tilsett den lunkne vaniljefløten i en tynn ståle mens du rører og rør blandingen jevn. Smak til med melis.
Fordel i 4 dessertskåler. Sett i kjøleskapet i noen timer eller over natten til panna cottaen har stivnet.
Tin en pakke frosne bringebær og smaksett med melis. Fordel bærene over panna cottaen før servering.
LES OGSÅ: Lag den perfekte frokostsmothien
Sjokolademousse
Denne sjokolademoussen må jo bare være knallsunn, laget med kesam, avokado og næringsbombene blåbær.
Damen bak oppskriften, Helene Stenhaug, som står bak bloggen Sunnedesserter.wordpess.no, forteller at kesam gir moussen en kremet konsistens, og at det blir mer en miks av mousse og krem.
- Den er knallgod og blåbärene bidrar til frisk smak i en ellers mektig dessert. Den er jo super rask å lage så perfekt når du får lyst på noe godt eller får uventet besøk.
Selv har hun gått over til å spise 100 prosent plantebasert.
- Det er dog ingen hindring for lekre desserter fant jeg fort ut. Så for veganere eller laktoseintolerante kan kesam erstattes med kokoskrem eller havrekrem i denne oppskriften.
Denne skal det ikke ta deg stort mer enn tre minutter å mikse sammen.

Du trenger:
- 100g blåbær
- 50g kakao
- 1 ss sterk kaffe ( jeg brukte hasselnøtt kaffe fra Indiska)
- 40g 70 prosent sjokolade
- 2 ss SukrinMelis
- 150g Vaniljekesam
Slik gjør du:
Smelt sjokolade i vannbad.
Når den er klar, blander du inn sukrinmelis og kakao. Rør så inn en spiseskje sterk kaffe.
Miks avocado og blåbær i stavmixer og bland så inn sjokoladeblandingen.
Til slutt rører du inn vaniljekesam til blandingen er jevn.
Fordel i små porsjonsformer og sett i kjøleskapet i 2 timer, eller over natten.
Pynt med bær og eventuelt hakkede nøtter. Konsistensen blir mer mektig som en krem, men smaker 100% som sjokolade.
LES OGSÅ: Ha vannmelon på grillen
Kesamfromasj
- Den klassiske fromasjen lages som regel med kremfløte, men erstatter du fløten med vaniljekesam, får du en mye sunnere og like god, hvis ikke enda bedre dessert, forteller Edel Randgaard, som står bak bloggen Edelsmatvin.blogspot.no.
- Vanlig kremfløte inneholder 38 prosent fett, Mager Vanilje Kesam kun 0,6 prosent fett, så den er ett mye sunnere alternativ, påpeker hun.

Du trenger:
- 1 pk jordbærgele
- 4 dl vann
- 1 boks mager vanilje kesam
Slik gjør du:
Lag gelé med kokende vann, men bruk 4 dl, i stedet for de anbefalte 5 dl.
Avkjøles, til romtemperatur.
Ha noe av geléen i bunnen av porsjonsglassene, og sett dem kaldt til det begynner å stivne. Det er lurt og helle geléen over i en mugge, da er det lett og tilsette den i glassene uten og søle. Det tar ca. 30 minutter før den stivner.
Visp resten av geléen sammen med kesam, og tøm det over den halvstive geléen.
Settes kaldt til alt stivner, det tar ca. 3 timer.
Legg på jordbær-ratatouille ved servering.
LES OGSÅ: Snacksen som hjelper deg å holde sommerformen
Mandelmarengs med vaniljekesam og bringebær
En skikkelig sommerkake med krem laget av kesam. Oppskriften er det Sigrunn Eliassen, damen bak Enklypesalt.no, som står bak.
- Jeg er veldig glad i å bruke kesam i desserter og kaker. Sauser og kremer blir ofte litt friskere og lettere på smak - og kesam kan gjerne brukes i kombinasjon med vanlig krem.

Til en liten marengskake med diameter ca 20 cm trenger du:
Til marengsen:
- 60 g mandler, grovhakket
- 2 eggehviter (ca 70g), romtemperert
- 80 g sukker
- 1,5 ss potetmel
- 1 ts vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
- ¼ ts eddik (5% blank)
Til kremen:
- 2 dl vaniljekesam (bruk evt. 3dl vaniljekesam og dropp fløten)
- 1 dl kremfløte
- 1ts vaniljesukker
Til pynten
- 100-150 g friske bringebær
- spiselige blomster (kan sløyfes)
Slik gjør du:
Sett ovnen på 120C varmluft (eller 140 C vanlig)
I en ren glassbolle pisk eggehviter til de er luftige. Bland sukker, vaniljesukker og potetmel i en liten skål. Tilsette sukkerblandingen til eggehvitene, litt av gangen mens du fortsetter å piske. Ha i eddik og pisk til eggehviteblandingen former stive luftige topper.
Grovhakk mandlene og legg dem på en stekebrett kledd med bakepapir. Form en sirkel med ca 20 cm diameter. Bruke en kremsprøyte eller slikkepott og legg et tykt lag med eggehvitekrem på toppen av mandelsirkelen.
Stek mandelmarengs midt i ovnen i 50-60 min til den har et tynt (2-3 mm) hardt lag på utsiden. Avkjøl på rist. Dersom kaken ikke skal serveres med en gang kan du oppbevare marengsen i en tett boks.
Pisk krem av fløte og vaniljesukker. Når kremen begynner å bli stiv tilsett kesam og pisk litt videre.
Pynt mandlemarengsen med kesamkrem, bringebær og markblomster.
LES OGSÅ: Boller du kan nyte med god samvittighet