Grønnsaker

Fem grønnsaker du bør spise hver uke

Å spise litt sunnere trenger ikke være så komplisert.

GRØNNSAKER: Variasjon er viktig og det beste er å få i seg et bredt spekter av grønnsaker.  Foto: NTB Scanpix
GRØNNSAKER: Variasjon er viktig og det beste er å få i seg et bredt spekter av grønnsaker. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Når Helsedirektoratet lister opp sine kostholdanbefalinger, er første setning i første råd følgende: 

«Ha et variert kosthold med mye grønnsaker».

Spiser du disse fem grønnsakene noen ganger i uken, er du godt på vei!

LES OGSÅ: Så mye bør du spise hver dag

1. Løk

Denne grønnsaken gir deg påfyll av flere mineraler og vitaminer, men det er spesielt innholdet av plantestoffer som gjør den så sunn.

- Løkvekster har et høyt innhold av stoffer som er gunstige for hjerte- og karsystemet. De reduserer blodtrykket og har positiv innvirkning på kolesterolet, har ernæringsfysiolog Kari. H. Bugge tidligere fortalt til KK.no.

Ifølge Bama inneholder løk tre hovedgrupper av næringsstoffer: antioksidanter, svovelforbindelser og karbohydrater, og det er disse stoffene som er med på å gi løk helsebringende gevinster.

Regelmessig inntak av løk kan i tillegg til å forebygge mot hjerte- og karsykdom, også beskytte mot flere former for kreft, ha en bakteriedrepende virkning og fungere som et naturlig antibiotikum, motvirke beinskjørhet, være bra for astmatikere og allergikere, i tillegg til å ha en anti-diabetisk virkning.

- Om du ønsker å lure litt løk inn i rettene du spiser til vanlig, kan det være fint å hakke opp rødløk, hvitløk eller gul løk og for eksempel ha i taco, spagettisaus og gryteretter, tipser Bugge.

LES OGSÅ: Derfor bør du hakke løken

2. Brokkoli

Brokkoli går for å være blant de aller sunneste grønnsakene som finnes, og har lenge vært regnet som supermat.

Grønnsaken er full av vitaminer, jern og kostfiber, og er bevist å kunne bidra til å redusere risikoen for å utvikle betennelser og sykdommer.

- Den inneholder vitamin A, C, K, E og folat, samt kalsium og litt jern, har klinisk ernæringsfysiolog Kari Sellæg ved Norsk Idrettsmedisinsk Institutt tidligere fortalt til KK.no.

I tillegg er brokkoli rik på en rekke antioksidanter.

- Og antioksidanter bør vi få i oss mye av, fordi det kan bidra til å redusere risikoen for å utvikle livsstilssykdommer, forteller Sellæg.

Forskning har vist at brokkoli bidrar til å redusere risikoen for en rekke sykdommer, blant annet flere former for kreft, samt hjerte- og karsykdom, ifølge Norsk helseinformatikk

LES OGSÅ: Så mye brokkoli bør du spise

GULRØTTER: Billig, ofte norskprodusert og noe av det sunneste du kan spise. Foto: Shutterstock / TTL media
GULRØTTER: Billig, ofte norskprodusert og noe av det sunneste du kan spise. Foto: Shutterstock / TTL media Vis mer

3. Gulrøtter

Som grønnsaker flest, inneholder gulrøtter lite kalorier. En middels stor gulrot gir deg cirka 25 kalorier, ifølge Matvaretabellen.

Det den oransje saken imidlertid inneholder mye av, er vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Gulroten er spesielt rik på betakaroten, som omdannes til vitamin A i kroppen. Dette vitaminet er viktig for hudens cellefornyelse og er vist å kunne ha en foryngende effekt på huden. Vitamin A er dessuten viktig for synet ditt.

Grønnsaken inneholder også godt med blant annet mineralet kalium, og i tillegg rikelig med fiber. Det gjør at du holder deg mett lenger, det er bra for fordøyelsen og bidrar til å balansere blodsukkeret ditt.

Koker og moser du gulrøttene blir de ekstra sunne. Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt inneholder kokte og moste gulrøtter tre ganger så mye antioksidanter som rå gulrøtter. 

Årsaken er at prosessen bidrar til å frigjøre mer av de sunne stoffene. 

LES OGSÅ: Slik blir gulrøttene best

4. Grønnkål

Ifølge ernæringsfysiolog Lise von Krogh er også grønnkål blant grønnsakene man med fordel kan spise mer av.

Kål inneholder mange nyttige vitaminer og mineraler, og kan virke forebyggende mot kreft.

- Grønnkål er en viktig kilde til folat, vitamin B6, kalsium, kalium og mangan. Grønnkålens innhold av disse vitaminene og mineralene er mye høyere enn hos de fleste andre kålsorter og grønnsaker, har hun tidligere fortalt til KK.no.

Grønnkål er spesielt rik på antioksidanten betakaroten, den er også en god kilde til vitamin K, vitamin C og kobber.

Det viser seg også at de grønne kålvariantene kan ha en positiv effekt på tarmsystemet vårt, da kål bedrer forholdene til de gode tarmbakteriene og gjør at disse trives bedre.

LES OGSÅ: Slik bruker du grønnkålen

RØDBETER: Prøv dem ovnsbak, nydelig! Foto: Shutterstock / MaKo-studio
RØDBETER: Prøv dem ovnsbak, nydelig! Foto: Shutterstock / MaKo-studio Vis mer

5. Rødbeter

Ifølge klinisk ernæringsfysiolog Ragnhild Lekven Fimreite, er rødbeter en annen grønnsak mange av oss kan bli flinkere til å bruke i matlagingen.

- Rødbeter er den mest antioksidantrike rotgrønnsaken vi har. Antioksidanter medvirker blant annet til å forhindre celleskade og hjelper immunforsvaret og reparasjonsmekanismene i kroppen. Disse er det flust av i rødbeter, har hun tidligere fortalt til KK.no.

Og det er ikke så mye rødbete som skal til, noen biter gjør masse godt for kroppen. 

- Rødbeter er veldig godt når de er delt i biter og bakt i ovnen med litt olje og salt, gjerne sammen med andre grønnsaker, tipser hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer