Forkjølelse

Fem knep som knerter forkjølelsen

Prøv disse før du tyr til apotekets remedier.

AAATSJOO: Huff da... prøv disse triksene for å bli frisk i en fei! Foto: Colourbox
AAATSJOO: Huff da... prøv disse triksene for å bli frisk i en fei! Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Få ting så irriterende som å bli slått ut av noe så banalt som en forkjølelse.For å unngå å bli rammet, skal du passe på å sove nok. Dette er nemlig den beste forsikringen mot angrep fra diverse forkjølelsesvirus. Det er når du sover at kroppen din kan konsentrere seg om å ta rotta på eventuele virustroll som ligger og lurer i systemet. Du har sikkert opplevd at du gikk og la deg tidlig fordi du var hufsen, og så våknet du merkelig nok frisk og rask dagen etter?Vel, noen ganger tar forkjølelsesviruset innersvingen på oss. Da er rådet fra iVillage.com at du prøver følgende hjemmetriks før du kjører på med apotekets remedier.

1. Drikk varm væske

Det er viktig at du får i deg nok væske når du er forkjøla. Varm drikke lindrer vond hals og hosting. Drikk derfor gjerne varm te, eller varmt vann med honning og sitron. En litt spicy kyllingsuppe med ingefær, hvitløk og chili er også bra. Da får du renset opp i luftveiene.

2. Svelg en spiseskje honning

Hvis du hoster mye, kan du prøve å spise en spiseskje honning før du legger deg. Dette skal lindre, fordi honningen legger seg som en tynn og lindrende film i den såre halsen.LES OGSÅ: Derfor bør du spise mer honning

3. Gurgle saltvann

Mye slim i halsen? Prøv å gurgle varmt saltvann. Det hjelper, og knerter også en del basilusker. Gjenta så ofte du føler behov.

4. Bruk saltvann i nesa

Er du tett i nesa, så prøv å skylle med lunkent saltvann. Det renser opp på en skånsom måte, og tar, som nevnt over, en del basilusker også. Vanlig nesespray er effektivt, men forstyrrer slimhinnene, og dermed blir de raskt tette igjen. Mange opplever at de blir avhengige av nesespray, og det er ikke bra for slimhinnene.

5. Hold inneluften fuktig

Det er når slimhinnene blir tørre at virus griper tak. Det er derfor du ofte blir forkjøla når du flyr. Den tørre flyluften gir viruset hjelp til å angripe. Derfor bør du drikke vann jevnt når du flyr. Men også hjemme hos deg selv er det fort gjort at luften blir tørr. Særlig nå om vinteren når vi fyrer. Sett en skål med vann i nærheten av varmovnen, eller kjøp en luftfukter.

Sofakos hjelper!

Vi legger til et punkt som vi mener er viktig: Når du er forkjøla bør du roe ned, og krype opp i sofaen under pleddet. Kos deg med varm drikke og yndlingsserien på dvd, eller en god bok. Jo flinkere du er til å roe ned når forkjølelsen er der, jo raskere blir du frisk igjen!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer