DET ER BARE Å BUNKRE OPP: For skal du nå toppen av lykkekurven, er sju om dagen en god hjelp på vei.  Foto: Thinkstock.com
DET ER BARE Å BUNKRE OPP: For skal du nå toppen av lykkekurven, er sju om dagen en god hjelp på vei. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Frukt

Fem om dagen holder ikke

Frukt og grønt har større effekt enn du tror, viser ny studie.

Publisert
Her i Norge har vi lenge ropt «fem om dagen!», men ifølge forskere ved universitetet i Warwick og Dartmouth College, burde vi legge til to.

En ny forskningsrapport derfra viser nemlig at lykkefølelsen er høyere, og den mentale helsen bedre hos de som spiser sju porsjoner frukt og grønnsaker hver dag, skriver Alpha Galileo Foundation.

Kostholdsvanene til 80.000 briter er studert, og forskerne fant ut at den mentale graden av tilfredshet økte med antall porsjoner med frukt og grønt. Toppen befant seg blant de som klarte sju om dagen.

Studien regner en porsjon som 80 gram frukt og grønt, og juice er tatt med i regningen.

LES OGSÅ: Lag en fruktplan

Psykisk effekt ignorert

Myndighetene i de fleste vestlige land anbefaler fem om dagen for god hjertehelse og beskyttelse mot kreft. I en europeisk studie, der 300 000 mennesker fra åtte nasjoner deltok, kom det nylig frem til at det ideelle for den fysiske helsen er hele åtte porsjoner om dagen.

Studien er publisert i European Heart Journal og viste at de som spiste åtte porsjoner frukt og grønt hver dag hadde 22 prosent lavere risiko for å dø av hjertesykdom enn de som spiste tre om dagen.

Men få snakker om fordelene for psyken.

– Grønnsakenes og fruktens statistiske superkraft er overraskende. Forskere på lykke og mental helse har tidligere ignorert kosthold som nøkkel til hvordan vi har det psykisk, sier professor i folkehelse, Sarah Stewart-Brown ved Warwick Medical School.

Til og med det å kutte opp grønnsaker kan få deg til å føle deg bedre.

Fremdeles står det mye igjen å lære om årsaker og mekanismene bak resultatene, understreker Stewart-Brown. Videre forskning står på trappene.

LES OGSÅ: Fyll på med oktobergrønnsaker

Nordmenn bør spise mer

I Storbritannia i dag, spiser en fjerdedel av befolkningen kun en eller ingen porsjoner med frukt og grønnsaker daglig. Bare en tidel av befolkningen spiser de magiske sju. Også i Norge sliter vi med å få i oss nok, ifølge en nylig studie utført for Folkehelseinsituttet.

– Studien har kommet med overraskende resultater, og jeg har bestemt meg for å spise mer frukt og grønt. Jeg vil gjerne beholde mitt godt humør, sier økonomiprofessor Andrew Oswald fra Centre for Competitive Advantage in the Global Economy (CAGE) ved universitetet i Warwick.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer