
Tips til snacks
Kjøp usaltede nøtter og lag din egen nøttemiks. Gni nøttene inn med dine favorittkrydder (for eksempel chilipulver eller pepper) og rist dem i tørr panne på middels varme. Veldig godt, og sunnere enn nøtter med masse salt.
Sunt og vegetarisk
Vil du kjøre en sunn matlinje, eller får du en vegetarianer på besøk? Husk at salat kan gjøres mye mer mettende hvis du blander inn en boks røde bønner.
Husk vann!
Mellom drinkene bør dere alltid drikke litt vann, både for å unngå å bli for fulle, og fordi kroppen dehydreres av alkohol og må få tilbake væske. Gjør det enklere for vorspieldeltakerne ved å sette frem en mugge isvann med for eksempel appelsinskiver i.Dagen derpå
Sliten? Bakrus skyldes som oftest væskemangel. Drikk masse vann, og ta eventuelt noe lett smertestillende mot hodepinen. Ta en god dusj og vask håret to ganger, skrubb kroppen med skrubbekrem og rens ansiktshuden skikkelig. Ta på helt rene klær og få deg litt frisk luft. Det hjelper!Et vorspiel er ikke tidspunktet for en full middag, men å servere litt å spise er likevel lurt. For å unngå at det blir for mye alkohol på tom mage, kan det være en god idé å spise «minimat med mye i». Sterke krydder bør unngås hvis dere skal svette på dansegulvet - hvitløk som svettes ut passer ikke så godt på nattens dronninger.
LES OGSÅ:
Kjøttboller på pinne
Sammen med annen mat holder dette til 8 personer. Kan godt lages dagen før og oppbevares i kjøleskap - spis dem varme eller kalde.
500 gram karbonadedeig
1/2 finraspet løk
2-3 ss strøkavring
Salt og pepper
1 liten, finraspet potet
1/2 finhakket paprika
Evt. finhakkede krydderurter, for eksempel basilikum
Bland alle ingrediensene godt sammen, bruk gjerne kjøkkenmaskin. Poteten og løken sørger for å tilsette væske så kjøttbollene ikke blir tørre, strøkavringen binder det hele litt mer sammen. Ved andre anledninger kan du tilsette hvitløk og chili, for eksempel - men unngå det på vorspielet. Form deigmassen til små kjøttboller. Stek dem i panne på middels varme til de blir brune. Du kan eventuelt ettersteke dem litt i ovnen på 180 grader. (Kjøttmat basert på deiger skal alltid være helt gjennomstekt.) Sett bollene på cocktailpinner og servér.
Pizzasnitter
Kjekt og enkelt, og kan fylles med hva som helst. Kan lages på forhånd og fryses - bare varm dem litt opp i ovnen før dere skal spise. Sparer du et par stykker, er det fin dagen derpå-mat også.
Deig:
400 gram hvetemel
1/2 pakke gjær
Litt salt
Ca 2,5 dl lunkent vann
2 ss olje
Fyll:
Tomatpuré
Pepperoniskiver
Revet ost
Oregano
Bland sammen mel, salt og gjær. Tilsett oljen. Rør inn vannet litt etter litt til du får en smidig deig. La den heve på et lunt sted i 30-40 minutter. Du kan godt bytte ut halvparten av melet med sammalt hvete hvis du vil lage en sunnere variant.
Kjevle ut deigen til et rektangel - den skal være ganske tynn. Smør tomatpuré på hele flaten og legg på pepperoniskiver. Strø over revet ost og oregano. Runn deigen sammen på langs som en rullekake, og skjær rullen i 1,5-2 cm tykke skiver. Legg dem på en plate med bakepapir og stek i ca 15 minutter på 220 grader. De er ferdige når de er gylne.
Andre forslag til fyll: Stekt kyllingkjøtt (gjerne marinert), skinkebiter, pesto (lag selv eller kjøp på glass), bacon eller kjøttdeig stekt med dine favorittkrydder. Bruk det som passer deg best. Soltørkede tomater og mozzarella er også kjempegodt. Lager du lettere varianter, kan du bruke en ost med lite fett, eller droppe osten fullstendig.
Servér kjøttbollene og pizzasnittene med en god salat, så har du fin-fin småmat som gjør dere mette. Vil du servere noe annet, foreslår vi for eksempel dette:
På vorspiel er det greit å servere drinker som ikke trenger å lages én og én av gangen, særlig hvis dere er en gjeng. Piña Colada kan lages i større kvanta og er perfekt for jentevorspielet. Bruk ferdig miks som du blander med rom, eller denne enkle oppskiften:
5/10 ananasjuice
3/10 hvit rom
2/10 kokosmelk
Bland alt i en shaker sammen med is og rist kraftig. Pynt glassene med alt du har av moro - parasoller, cocktailpinner med ananasbiter på (bruk fersk ananas, ananas på boks har helt feil smak i denne sammenhengen) og cocktailbær. Serveres i cocktailglass, men rødvinsglass går like bra.
Frozen Margarita lages i blender, og her kan du lage nok til mange i én omgang.
3 deler tequila
1 del Cointreau
2-3 deler friskpresset limejuice
Knust is
Grovt salt, evt. margarita-salt
Lime
Bland spiten, limejuicen og isen i en blender (ismengden kan du bestemme selv). Skjær en båt av limen, stryk den langs randen på glasset og dypp glasset i salt. Hell oppi drinken, pynt med en limebåt på siden av glasset.
LES OGSÅ:
