Mat

Festlig føde på vorspiel

Maten og drinkene som får fart på festen.

Festlig føde på vorspiel
Publisert
Sist oppdatertFestlig føde på vorspiel

Tips til snacks

Kjøp usaltede nøtter og lag din egen nøttemiks. Gni nøttene inn med dine favorittkrydder (for eksempel chilipulver eller pepper) og rist dem i tørr panne på middels varme. Veldig godt, og sunnere enn nøtter med masse salt.


Festlig føde på vorspiel

Sunt og vegetarisk

Vil du kjøre en sunn matlinje, eller får du en vegetarianer på besøk? Husk at salat kan gjøres mye mer mettende hvis du blander inn en boks røde bønner.


Når vi snakker om oppskrifter.. Ananas skal kunne gi potensen en dytt i riktig retning, så hvorfor ikke lage en syndig drink, for eksempel piña colada?
Når vi snakker om oppskrifter.. Ananas skal kunne gi potensen en dytt i riktig retning, så hvorfor ikke lage en syndig drink, for eksempel piña colada? Vis mer

Husk vann!

Mellom drinkene bør dere alltid drikke litt vann, både for å unngå å bli for fulle, og fordi kroppen dehydreres av alkohol og må få tilbake væske. Gjør det enklere for vorspieldeltakerne ved å sette frem en mugge isvann med for eksempel appelsinskiver i.


Dagen derpå

Sliten? Bakrus skyldes som oftest væskemangel. Drikk masse vann, og ta eventuelt noe lett smertestillende mot hodepinen. Ta en god dusj og vask håret to ganger, skrubb kroppen med skrubbekrem og rens ansiktshuden skikkelig. Ta på helt rene klær og få deg litt frisk luft. Det hjelper!Et vorspiel er ikke tidspunktet for en full middag, men å servere litt å spise er likevel lurt. For å unngå at det blir for mye alkohol på tom mage, kan det være en god idé å spise «minimat med mye i». Sterke krydder bør unngås hvis dere skal svette på dansegulvet - hvitløk som svettes ut passer ikke så godt på nattens dronninger.

LES OGSÅ:
 • Slik kler du deg for jentekvelden
 • Unngå makeup-tabbene
 • Perfekt musikk til vorspielet


 • Kjøttboller på pinne
  Sammen med annen mat holder dette til 8 personer. Kan godt lages dagen før og oppbevares i kjøleskap - spis dem varme eller kalde.

  500 gram karbonadedeig
  1/2 finraspet løk
  2-3 ss strøkavring
  Salt og pepper
  1 liten, finraspet potet
  1/2 finhakket paprika
  Evt. finhakkede krydderurter, for eksempel basilikum

  Bland alle ingrediensene godt sammen, bruk gjerne kjøkkenmaskin. Poteten og løken sørger for å tilsette væske så kjøttbollene ikke blir tørre, strøkavringen binder det hele litt mer sammen. Ved andre anledninger kan du tilsette hvitløk og chili, for eksempel - men unngå det på vorspielet. Form deigmassen til små kjøttboller. Stek dem i panne på middels varme til de blir brune. Du kan eventuelt ettersteke dem litt i ovnen på 180 grader. (Kjøttmat basert på deiger skal alltid være helt gjennomstekt.) Sett bollene på cocktailpinner og servér.

  Pizzasnitter
  Kjekt og enkelt, og kan fylles med hva som helst. Kan lages på forhånd og fryses - bare varm dem litt opp i ovnen før dere skal spise. Sparer du et par stykker, er det fin dagen derpå-mat også.

  Deig:
  400 gram hvetemel
  1/2 pakke gjær
  Litt salt
  Ca 2,5 dl lunkent vann
  2 ss olje

  Fyll:
  Tomatpuré
  Pepperoniskiver
  Revet ost
  Oregano

  Bland sammen mel, salt og gjær. Tilsett oljen. Rør inn vannet litt etter litt til du får en smidig deig. La den heve på et lunt sted i 30-40 minutter. Du kan godt bytte ut halvparten av melet med sammalt hvete hvis du vil lage en sunnere variant.

  Kjevle ut deigen til et rektangel - den skal være ganske tynn. Smør tomatpuré på hele flaten og legg på pepperoniskiver. Strø over revet ost og oregano. Runn deigen sammen på langs som en rullekake, og skjær rullen i 1,5-2 cm tykke skiver. Legg dem på en plate med bakepapir og stek i ca 15 minutter på 220 grader. De er ferdige når de er gylne.

  Andre forslag til fyll: Stekt kyllingkjøtt (gjerne marinert), skinkebiter, pesto (lag selv eller kjøp på glass), bacon eller kjøttdeig stekt med dine favorittkrydder. Bruk det som passer deg best. Soltørkede tomater og mozzarella er også kjempegodt. Lager du lettere varianter, kan du bruke en ost med lite fett, eller droppe osten fullstendig.

  Servér kjøttbollene og pizzasnittene med en god salat, så har du fin-fin småmat som gjør dere mette. Vil du servere noe annet, foreslår vi for eksempel dette:
 • Pai med spinat og feta
 • Roastbiff-salat
 • Kylling og grønt i wok

 • På vorspiel er det greit å servere drinker som ikke trenger å lages én og én av gangen, særlig hvis dere er en gjeng. Piña Colada kan lages i større kvanta og er perfekt for jentevorspielet. Bruk ferdig miks som du blander med rom, eller denne enkle oppskiften:

  5/10 ananasjuice
  3/10 hvit rom
  2/10 kokosmelk

  Bland alt i en shaker sammen med is og rist kraftig. Pynt glassene med alt du har av moro - parasoller, cocktailpinner med ananasbiter på (bruk fersk ananas, ananas på boks har helt feil smak i denne sammenhengen) og cocktailbær. Serveres i cocktailglass, men rødvinsglass går like bra.

  Frozen Margarita lages i blender, og her kan du lage nok til mange i én omgang.

  3 deler tequila
  1 del Cointreau
  2-3 deler friskpresset limejuice
  Knust is
  Grovt salt, evt. margarita-salt
  Lime

  Bland spiten, limejuicen og isen i en blender (ismengden kan du bestemme selv). Skjær en båt av limen, stryk den langs randen på glasset og dypp glasset i salt. Hell oppi drinken, pynt med en limebåt på siden av glasset.


  LES OGSÅ:
 • Slik kler du deg for jentekvelden
 • Unngå makeup-tabbene
 • Perfekt musikk til vorspielet


 • Festlig føde på vorspiel
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer