Sminke

Festsminken du får til selv

Med svart- og gullsotede øyne, rosa lepper og friske kinn er du klar for alle sesongens festligheter.

FESTKLAR: Med svart- og gullsota øyne og rosa lepper er du klar for enhver feiring i vinter. Foto: Per Ervland
FESTKLAR: Med svart- og gullsota øyne og rosa lepper er du klar for enhver feiring i vinter. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
I disse festtider er det mange av oss som trenger litt ekstra inspirasjon på sminkefronten.

Glitter og glamour

Elsker du den klassiske sotede looken, men vil gi den et litt ekstra glamorøst preg nå som de festlige anledningene står i kø? Fortvil ei!

Makeupartist Hanna Karlsson hos Make Up Store i Bogstadveien i Oslo hjalp oss med en gull- og svartsota øyesminke som får øynene dine til å stråle om kapp med selveste julestjerna.

– Vi brukte jo faktisk bare to øyeskygger til denne looken, så dette er noe du kan klare fint selv også, sier hun.

Start med huden

– Det er viktig å starte med en ren, sunn base, forklarer Hanna Karlsson før hun begynner å sminke meg.

Hun starter med å rense huden for all sminke, fett og annet smuss. Deretter sprayer hun en hydrerende spray over hele ansiktet og lar denne trekke godt inn i huden før hun påfører fuktighetskrem.

– Bruk alltid en egen krem til det sensitive området rundt øynene, sier hun.

Husk at det er ekstra viktig å la kremen trekke godt inn i huden før du går ut i kulden. Da unngår du at eventuelt vann i kremen fryser og gir deg frostskader i ansiktet.

Finn riktig farge

Makeupartisten forklarer at de aller fleste skandinaviske hudtoner har mye gult i seg, så det start gjerne med de gulere tonene når du skal finne riktig farge på foundationen.

Hun anbefaler å teste fargen på kjevebeinet og se om den matcher både ansiktshuden og huden på halsen. Det kan ofte være noen nyanser forskjell fra ansiktet til halsen, og den fargen du velger bør gjør overgangen mest mulig sømløs og naturlig.

LES OGSÅ: Helt perfekt sminke til rødt hår

Hanna Karlsson påfører foundationen med en foundationkost før hun finner en concealerkost og bruker det samme produktet som concealer. Hun skjuler mørke ringer under øynene og røde partier i hele ansiktet.

Se bilder av hele prosessen for perfekt hud her:Når grunnlaget er lagt, avslutter hun med et lett pudder.

– Det er viktig å sette alle kremprodukter med pudder. Da sitter de lenger, forklarer hun. Og hvem vil vel at fjeset sklir av i løpet av kvelden?

Dersom du bruker en dekkende foundation, kan du gjerne gå for et lett, transparent pudder, slik at du ikke ser oversminket ut.

Få øynene til å skinne

– Jeg legger også foundation og pudder i tynne lag på øyelokket for å prime huden der før jeg begynner med øyeskyggen, sier hun.

Du kan enten bruke en egen øyeskyggeprimer eller gjøre som Hanna Karlsson, men sørg for å prime øyelokket før du starter. Da sitter sminken lenger og blir enklere å påføre.

Til øyesminken trenger du følgende: én lys skygge, én mørk skygge, svart kajal og mascara.

Makeupartisten brukte også et løst øyeskyggepigment med gullglitter for å få feststemningen i taket, men det er helt opp til deg.

Fargene Hanna valgte er alle fra Make Up Store: Microshadow i fargene Takeoff (en lys gulfarge med litt skimmer), Jubilé (svart med gullglitter) og Eyedust i fargen 24 Carat (gullfarge med glitter). I tillegg brukte hun svart eyeliner og svart mascara.

Se hvordan øynene ble sminket steg for steg her:

Gi glød til huden

Når du bruker mørke farger på øynene, kan du oppleve at noe av skyggen faller ned på huden under øynene. Stort sett kan du børste bort dette med pudderkosten, men hvis du har mye såkalt falldown, kan du fjerne dette med en sminkefjernerserviett og gå over huden med foundation eller concealer og pudder igjen.

For å få litt farge på huden kan du legge litt solpudder langs hårfestet, under kinnbeina og under kjevebeinet. Vær forsiktig med påføringen og gå heller over flere ganger enn å påføre for mye.

Selv om temperaturene ute kan gi kinnene dine naturlige roser, bør enhver festlook ha et innslag av blush.

– Uten litt farge i kinnene, kan man lett se litt død ut, forklarer Hanna Karlsson.

– Denne heter Must Have og er en av våre absolutte bestselgere, sier makeupartisten og går for en ferskenrosa blush på meg.

Siden den gull- og svartsotede festsminken har såpass tydelig fokus på øynene, velger hun å bruke en mer nøytral og dempet farge på leppene.

LES OGSÅ: Ja, vi elsker røde lepper

Den sukkertøyrosa leppestiften påføres mer som en stain enn en fullfarget leppestift og toppes med en klar lipgloss.

Se leppefargen og det endelige resultatet her:

LES OGSÅ: Her er årets vakreste festhår

Så nå er det bare å finne fram din lekreste festkjole, de høye hælene og kanskje til og med kjøre på med en skikkelig festfrisyre.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer