Du kjenner sikkert til benevnelsene fet og mager fisk, men vet du hvilke fisker som er hva? Og vet du hva fordelene med de ulike typene er? Fet fisk:Laks Makrell Sild Ørret Kveite Sardiner Mager fisk:Torsk Sei Lyr Hyse Brosme Kari H. Bugge, ernæringsfysiolog og fagsjef hos Grete Roede, sier at du absolutt bør sørge for å få i deg begge deler. – All fisk er bra å spise, sier hun, men understreker at det også er etiske valg knyttet til valg av fisk. Du finner en oversikt over WWF Norges anbefalinger over hvilke fisketyper du bør satse på for best mulig samvittighet lenger ned i saken.LES OGSÅ: Her er den ultimate middagen
Hva er forskjellen?
Hovedforskjellen på fet og mager fisk, er hvor fisken lagrer fettet. Hos de fisketypene vi kaller fete, lagres fettet hovedsakelig i fileten og litt i leveren, mens fettet lagres bare i leveren hos de såkalt magre fiskefiletene, skriver Fiskesprell.no, et samarbeidsprosjekt mellom Helse- og omsorgsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet og Norges sjømatråd.– Fet fisk er rik på det sunne fettet, omega-3-fettsyrer og D-vitamin, mens de magre fiskene inneholder nesten ikke fett i det hele tatt, forteller Bugge. LES OGSÅ: Fisken du bør spise mer avGod proteinkilde
– Begge typer fisk er kilder til gode og nyttige proteiner. Dessuten er de rike på blant annet jod, som er viktig for skjoldbruskkjertelen. Det aller beste er altså å kombinere de fete og de magre fisketypene og få et variert kosthold med ulike proteinkilder og rikelig med andre nyttige næringsstoffer. (Saken fortsetter under bildet.)Bugge kommer med følgende enbefaling når det gjelder andelen fet og mager fisk: – Omtrent 50/50, tenker jeg. Hvis du spiser to middager med mager fisk, én med fet fisk og litt makrell i tomat på brødskiva, ligger du godt an. Men hva med tunfisk?– Tunfisk er på en måte en mellomting, for den har bare 5 prosent fett i seg selv og er det vi kaller en halvfet fisketype. Om du spiser tunfisk som ligger i olje, vil du også få i deg noe fett fra oljen. (Saken fortsetter under bildet.)LES OGSÅ: Maten du bør spise nåEtikk og fisk
For mange av oss er det ikke bare næringsinnholdet og smaken som avgjør hvilken fisketype vi vil ha på middagsbordet. Miljøhensyn og etikk spiller også en rolle, men det er vanskelig å gjette seg fram til hva som er greit å spise og hva du bør styre unna. Heldigvis har WWF Norge en oppdatert liste til hjelp på sine nettsider. Listen er delt inn i tre kategorier: fisk du kan spise med god samvittighet, fisk du bør være kritisk til og fisk du bør styre unna.Se lista her:
LES OGSÅ: Vitamin D-mangel kan gjøre deg slapp, sliten og deprimertLes artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger