Overvekt

Fet mat kan skade hjernen, hevder forskere

Høyt inntak av mettet fett kan påvirker appetittkontrollen.

SPIS MED MÅTE: For mye fett hver dag kan skade hjernen, mener forskere. Se hvorfor i saken under. Foto: Getty Images
SPIS MED MÅTE: For mye fett hver dag kan skade hjernen, mener forskere. Se hvorfor i saken under. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Et kosthold bør absolutt inneholde fett, da fett er helt essensielt for at kroppen skal fungere.

Hva slags type fett er imidlertid ikke likegyldig. Du vet sikkert at umettet fett er JA-mat, mens mettet fett er NEI-mat.

MYE VIL HA MER: Overvektige kjenner seg nok igjen i å ikke kjenne når de har fått i seg nok mat. Foto: Panthermedia
MYE VIL HA MER: Overvektige kjenner seg nok igjen i å ikke kjenne når de har fått i seg nok mat. Foto: Panthermedia Vis mer

Påvirker hjernen

Nå hevder britiske forskere ved Rowett Institute for Nutrition and Health på Aberdeen University at mettet fett faktisk kan skade den delen av hjernen som regulerer appetitten, og at dette kan forklare hvorfor overvektige har problemer med å holde seg til en sunn diett.

Ifølge forskerne vil en diett som er rik på mettet fett, gi samme type skader på hypothalamus (den delen av hjernen som blant annet styrer metabolismen) som når en person får hjerneslag, og nervene lider av oksygenmangel.

- Siden hypothalamus er med å kontrollere appetitten, antyder våre funn at mettet fett kan han en direkte effekt på kroppens evne til å holde seg til en diett, sa Dr. Lynda Williams, ifølge Independent.co.uk.

- Hypothalamus inneholder nevroner som kontrollerer matmengden vi spiser og energien vi forbrenner. Dette systemet fungerer ikke hos sterkt overvektige, og vi vet ikke helt hvorfor det er slik, sa hun videre.

Dermed gjennomførte hun og resten av teamet fra Rowett Institute for Nutrition and Health en studie der mus som har lett for å bli overvektige ble delt i to grupper og satt på to ulike dietter - en full av mettet fett, og en normal diett.

- Etter bare tre dager så vi endringer i proteinene i hypothalamus, og etter en uke så vi endringer i genene, fortalte Dr. Willians til British Science Festival. Det årlige forskerseminaret er blant Europas største.

Hun og teamet mener disse endringene kan føre til et sammenbrudd i energibalanse-sentrene i hjernen, og dermed føre til vektøkning og fedme.

- Jeg er nesten helt sikker på at mettet fett har en slik direkte effekt på hjernen. Noe av det første som skjedde i hypothalamus etter at en diett full av mettet fett ble innført, var at den ble ufølsom overfor appetitthormoner.Mener dette skjer også hos oss

Dr. Williams er overbevist om at mettet fett har samme effekt på menneskers hjerne, og viser til at hjernescanninger av overvektige i USA har vist skader på
hypothalamus.

Det må selvsagt mer forskning til for å bevise at mettet fett faktisk kan skade hjernen vår og ødelegge appetittkontrollen, men denne studien gir uansett enda en god grunn til å begrense inntaket av mettet fett.

Når det er sagt, så er det ikke farlig å få i seg litt mettet fett. Sjekk hvor mye som er ok i denne artikkelen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer