Sunn

Fete kan være like spreke som slanke

Å være tjukk betyr slett ikke at man er usunn og i dårlig form, viser en oppsiktsvekkende ny studie.

LIKE SPREKE: Overvektige mennesker kan være like sunne som normalvektige mennesker hvis de trener jevnlig og spiser sunt. Les mer om hvorfor i saken under. Foto: Getty Images/Wavebreak Media
LIKE SPREKE: Overvektige mennesker kan være like sunne som normalvektige mennesker hvis de trener jevnlig og spiser sunt. Les mer om hvorfor i saken under. Foto: Getty Images/Wavebreak Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Halvparten av de overvektige personene i en ny studie har nemlig ikke de helsemessige komplikasjonene som diabetes, høyt kolesterol og høyt blodtrykk som man vanligvis forbinder med fedme.

De har heller ikke høyt blodsukker, men trener og er sunne - og blir av forskerne betegnet som "metabolically fit". Det betyr at overvekten deres i seg selv ikke utgjør noen stor helsefare, skriver BBC health.

Les mer om studien her

Lavere dødsrisiko

Den store studien blant over 40 000 amerikanere, utført ved Universitetet i South Carolina, er publisert i siste utgave av European Heart Journal.

Mer enn en tredjedel av de som var med i studien, var overvektige.

Et av funnene viser at gruppen av sunne overvektige er i så god form på grunn av jevnlig trening - og har så god helse at de faktisk har 38 prosent mindre dødsrisiko enn de som er både usunne og fete.

De spreke overvektige har faktisk mer til felles med de normalvektige. Denne studien er den største som noen gang er gjort på dette oppsiktsvekkende paradokset.

Dr Fransisco Ortega ved Universitetet i Granada og Karolinska Universitetet i Stockholm sier til den britiske avisen Telegraph:

- Det er velkjent at fedme er forbundet med et stort antall kroniske sykdommer som hjerteproblemer og kreft. Men det viser seg at det er en gruppe av overvektige mennesker som later til å være beskyttet mot fedmerelaterte, metabolske komplikasjoner.

Forskerne bak studien foreslår derfor at leger heretter bør ta med pasientens livsstil når de skal vurdere helserisikoen.

Les også: - Slik blir du kvitt magefettet

Det farlige fettet er rundt magen

- Det er spesielt viktig å passe på vekten hvis du har mye fett rundt magen, understreker Amy Thompson i British Heart Foundation.

Hun understreker at sunn mat og mye fysisk aktivitet kan hjelpe deg gå ned i vekt og samtidig redusere faren for hjertesykdommer.

- Ikke heng deg opp i tallet på vekten. Det er mye smartere å beregne BMI-en din og måle deg jevnlig rundt magen. Er du bekymret for vekten din og vil endre livsstil, bør du snakke med legen din om den sunneste måten å gjøre det på, råder Amy Thompson.

Body Mass Index på over 25 regnes som overvekt, mens BMI over 30 regnes som fedme.

Du kan sjekke din BMI og se om du er i faresonen her.

Les også: - Hva bør jeg veie?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer