Trening

Fett nok med trivsel

- Mat er ikke et onde, mat er et gode, sier Hege Gade, forfatter av boka Fett! Slik ble jeg slank.

Et liv uten godsaker? Hege Gade har fjernet begrepet sprekk fra vokabularet. Noen ganger må man ha kake, selv om man prøver å gå ned i vekt. (Illustrasjonsfoto) Foto: Thinkstock
Et liv uten godsaker? Hege Gade har fjernet begrepet sprekk fra vokabularet. Noen ganger må man ha kake, selv om man prøver å gå ned i vekt. (Illustrasjonsfoto) Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hege Gades stikkord for en ny livsstil:

 • Mosjon - mosjon - mosjon
 • Prøve å leve så normalt som mulig
 • Spise mer mat og variert mat
 • Det er forskjell på hverdag og helg
 • Ingen dager er like • Lei av selvpining? Lei av nei-mat, sprekker, kurer og slit? Hege Gade har valgt en helt annen innfallsvinkel i boka Fett! Slik ble jeg slank. For to år siden var hun selv 40-50 kilo for tung. Under en flytur fra USA tok hun seg i å tenke negative tanker om en kvinnelig medpassasjer som trengte to seter og dobbelt belte - inntil hun innså at hun ganske snart kunne havne i samme situasjon selv, hvis hun ikke gjorde noe med livsstilen sin. Hege Gade gikk av flyet, og begynte å jobbe. To år senere har historien om hvordan hun brukte trivsel til å gå ned fra størrelse 52 til størrelse 40 blitt bok - og det er KK sin skyld.

  - KK intervjuet meg to ganger i løpet av prosessen, og journalisten sa til meg: er du klar over at du har et konsept her? Jeg hadde ikke noe tro på det, nordmenn slanker seg jo hele tiden - men så sto jeg og foreleste en dag, også bare datt boka ned i hodet mitt, sier Gade til kk.no.

  Boka Fett! Slik ble jeg slank tar ikke utgangspunkt i slanking som kur, i stedet handler det om å trives med trening og mat, å ta ting gradvis og unne seg en berlinerbolle en gang i blant uten å få dårlig samvittighet. Begrepet «sprekk» har hun eliminert fra vokabularet.

  - Vi må kaste hele begrepet «slankekur». Det fungerer hvis du må gå ned to kilo for å komme inn i en kjole, men hvis du skal ned mange kilo, kan du ikke gå på kur. Mat er ikke et onde, det er et gode, sier Gade. Hun ser det ikke som noe mål at nasjonen skal bli syltynn i en fei.

  - «Slank» er et relativt begrep. Det jeg håper, er at folk skal bli inspirert og begeistret av boken, og at de skal se muligheter for å gjøre noe med sitt eget liv.

  Fett! Slik ble jeg slank inneholder ingen kaloritabeller eller treningsoversikter, i stedet tar boka utgangspunkt i tankeprosesser og motivasjonsteorier - uten at den blir full av tørt fagspråk.

  - Motivasjonen må komme fra deg selv. Viljen til å legge om livsstilen kan ikke komme fra andre. Hvis for eksempel fastlegen min sier at jeg må gjøre noe med livet mitt, så gir jeg jo blaffen i det. Dette handler om å oppleve at man selv bestemmer, sier Gade.

  Nøkkelordet for Gade er trivsel. Hun opererer med trivselsregler, ikke beinharde mål og fornektelse.

  - Alle som har prøvd å slanke seg vet at man blir sur og drittlei. Jeg gir opp hvis jeg ikke får kose meg. Jeg gikk gjennom alt jeg hadde gjort feil da jeg hadde prøvd å slanke meg før, og kastet alt som ikke fungerte. Man må ha et opplegg man kan leve med, noe som gjør at man kan trives, sier Gade. Som for eksempel ga opp tanken om at alt skulle skje på en gang.

  - Tidligere skulle jeg gjøre alt. Jeg skulle trene hardt samtidig som jeg nesten ikke spiste noen ting. Denne gangen gjorde jeg det helt annerledes. Jeg startet høsten 2004 med å gå tur, og det var ikke før i april året etter at jeg gikk over fra å gå tur til å begynne å løpe, 100 meter av gangen, mellom lyktestolper.

  Boka Fett! Slik ble jeg slank er nå ute på Cappelen forlag, men Gade stopper ikke der: får hun midler, vil høyskoleforelseren i organisasjonspsykologi og ledelse gjerne ta doktorgrad på overvekt.

  - Jeg håper at jeg kan være med på å fremme helse, sier den nyslanke forfatteren.

  Hege Gade har skrevet bok om en slankeprosess som er til å leve med.
  Hege Gade har skrevet bok om en slankeprosess som er til å leve med. Vis mer
  Fett nok med trivsel
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer