Helse & Livsstil

Fett nok?

Fedmeoperasjoner er «på moten», men de færreste ender opp med drømmekroppen.

Drømmen? Sterkt overvektige personer kan la seg operere for å få bukt med kiloene, men problemene slutter ikke etter slankeoperasjonen.
Drømmen? Sterkt overvektige personer kan la seg operere for å få bukt med kiloene, men problemene slutter ikke etter slankeoperasjonen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatertFlere hundre tusen overvektige tar operasjoner hvert år, men for mange slutter ikke kampen der. Fedmeoperasjonene gastrektomi og/eller gastric bypass) er blitt stadig mer populært verden rundt de siste årene, men mange er ikke klar over hvilken dramatisk effekt et plutselig og enormt vekttap kan ha på kropp og hud.

I 2004 ble det utført ca. 20 slike operasjoner i Norge, mens flere hundre pasienter gjennomgikk operasjonene i fjor. Tusenvis av pasienter står fremdeles i kø. For mange er det siste utvei, etter en livslang og livsfarlig kamp mot kiloene.

Farlig trend. For de fleste er disse operasjonene bare begynnelsen på et endeløs rekke med rekonstruktiv kirurgi, som fjerning av løs hud. Noen kan også få varige, alvorlige bieffekter eller livstruende skader.

Popularisert av kjendiser. For å ha råd til alt som kommer etter de innledende inngrepene må du i de fleste tilfellene også ha en fet lommebok. Sharon Osbourne, Randy Jackson, Roseanne Barr og Diego Maradonaer blant kjendisene som skal ha undergått ulike former for vektregulerende kirurgi, og har vært med på å gjøre slike operasjoner aksepterte og populære.

Sharon Osbourne tok sin gastric bypass-operasjon i 1999, gikk ned 45 kilo i rasende fart, og har siden fikset på de fleste kroppsdeler. Hun har innrømmet å ha brukt totalt 530 000 dollar på kirurgi, eller 3,5 millioner kroner, ifølge The Mirror.

Også i Norge har blader og aviser vært fulle av folk som har stått frem med store sømmer og arr over hele kroppen, og de fleste av disse har også selv måttet betale de siste rundene med operasjoner for å oppnå «drømmekroppen». Selv om de i sin tid kvalifiserte til å få dekket selve fedmeoperasjonen, regnes ikke slik etterkirurgi som en del av behandlingen.

Opp i Stortinget. Tidligere i vår tok stortingsrepresentant Laila Dåvøy (KrF) problematikken opp med Ap-statsråd Sylvia Brustad i et møte i Stortinget. Dåvøy pekte på at pasienter som kvalifiserer til fedmekirurgi også bør få dekket eventuelle operasjoner i etterkant, da en pasient knapt kan anses å være ferdigbehandlet før de fysiske plagene etter overvekten, inkludert liggesår, infeksjoner, overflødig hud og lignende, er løst.

«Vi er ikke helt på topp ennå». Sylvia Brustad innrømmet uttalte da at helsevesenet så langt som mulig måtte legge forholdene til rette for et fullverdig tilbud, men innrømmet at det fremdeles er et stykke igjen:

- Vi er ikke helt på topp akkurat innenfor det området ennå, men helseregionene jobber med det. Men hvis en person trenger den behandlinga, og det medisinsk-faglig er slik at en skal ha det, og tilbudet er der, skal folk selvfølgelig få en slik behandling. Men jeg vil understreke at vi er dessverre i en oppbyggingsfase, og det betyr at det er litt ventetid i enkelte regioner, sa hun den gang.

Hvor lenge ventetid det er snakk om ble ikke avklart

 • Les mer fra møteprotokollen til Stortinget
 • Les mer på Legeforeningens nettsider
 • Les mer på Lommelegen
 • Les
 • mer om køen for slankeoperasjoner på NRK, Puls

  Kampen mot kiloene må føres med riktig kosthold og trening for de fleste, men stadig flere ønsker seg slankeoperasjoner for å komme problemet til livs.
  Kampen mot kiloene må føres med riktig kosthold og trening for de fleste, men stadig flere ønsker seg slankeoperasjoner for å komme problemet til livs. Vis mer
  Sharon Osbourne ser unektelig flott ut, men har alltid vært åpen om at hun har fått kirurgisk hjelp. Først ble hun slankeoperert og gikk ned 45 kilo, men de virkelige kostnadene kom i etterkant, da kroppen skulle strammes opp etter det kraftige vekttapet.
  Sharon Osbourne ser unektelig flott ut, men har alltid vært åpen om at hun har fått kirurgisk hjelp. Først ble hun slankeoperert og gikk ned 45 kilo, men de virkelige kostnadene kom i etterkant, da kroppen skulle strammes opp etter det kraftige vekttapet. Vis mer
  Sylvia Brustad innrømmer at norske pasienter som slankeopereres foreløpig ikke får et godt nok tilbud i etterkant.
  Sylvia Brustad innrømmer at norske pasienter som slankeopereres foreløpig ikke får et godt nok tilbud i etterkant. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer